Kosovski Albanci visoko vihrajo z albansko in tudi ameriško zastavo. Foto: Reuters
Kosovski Albanci visoko vihrajo z albansko in tudi ameriško zastavo. Foto: Reuters
Kosovska zastava
Odzivi mednarodne skupščine se vrstijo. Foto: EPA
George Bush
Ameriški predsednik naj bi še danes podal uradno stališče ZDA do Kosova. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemčija bo s priznanjem Kosova še počakala. Foto: Reuters
Dimitrij Rupel z avstrijsko kolegico Ursulo Plassnik in visokim predstavnik EU-ja Javierjem Solano
Znotraj EU-ja so mnenja o prizanju različna. Foto: EPA
Medtem ko države razglabljajo, ali priznati Kosovo ali ne, so svojo jezo Srbi prenesli na ulice, tako v Beogradu kot tudi v Kosovski Mitrovici in drugih mestih. Foto: Reuters
Dogajanje v Srbiji

Srbsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je odpoklicalo veleposlanike iz držav, ki so prve priznale neodvisno Kosovo. Veleposlaniki morajo države zapustiti v 48 urah od prejetja protestne note srbskega zunanjega ministrstva in se vrniti v Srbijo, je sporočil srbski zunanji minister Vuk Jeremić.

Srbski premier Vojislav Koštunica je na posebnem zasedanju srbske skupščine dejal, da ameriško priznanje kaže "pravi obraz" ameriške politike in da je poteza ZDA nadaljevanje Natovega nasilja, ki se je začelo z bombardiranjem Srbije leta 1999.

ZDA tretje priznale Kosovo
Uradno odločitev o ameriškem priznanju Kosova je sicer predtem sporočila zunanja ministrica Condoleezza Rice: "ZDA so danes uradno priznale Kosovo kot suvereno in neodvisno državo. Ob tem zgodovinskem dogodku čestitamo prebivalcem Kosova," je v sporočilu zapisala Riceova.

Že predtem je predsednik George Bush, ki je na obisku v Tanzaniji, dejal, da so "kosovski Albanci zdaj neodvisni" , a se sam ni hotel izreči o dejanskem priznanju neodvisnosti Kosova.

Sarkozy že pisal Sejdiuju
Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je sporočil, da je francoski predsednik Nicolas Sarkozy na kosovskega predsednika že naslovil pismo s priznanjem. "To je konec balkanskih težav. Zdaj potrebujemo spravo, a se zavedam, da bo trajalo dolgo," je povedal Kouchner in dodal, da so evropske države sprejele skupno izjavo o Kosovu.

Uradni "da" neodvisnemu Kosovu je dala danes tudi Turčija, njeno priznanje pa je pomembno tudi simbolno, saj so otomanski Turki stoletja vladali Balkanu, tudi Srbiji in Kosovu. Ortodoksni Srbi še vedno objokujejo svoj vojaški poraz na Kosovu leta 1389 proti muslimanskim Turkom. Kosovsko neodvisnost je že priznala tudi Albanija.

Sledili naj bi Velika Britanija in Italija
Medtem je po srečanju ministrov EU-ja nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeir dejal, da naj bi 17 držav EU-ja v kratkem priznalo neodvisnost Kosova, da bi se s hitro potezo "izognile ustvarjanju vakuuma z neodločnim obnašanjem".

Prve naj bi poleg Francije novo državo priznale Velika Britanija, Italija, Finska in Danska. Britanski zunanji minster David Miliband je tako že potrdil, da se je britanska vlada odločila priznati Kosovo, premier Gordon Brown pa je dejal, da je rešitev usode Kosova končni del procesa končanja krvavega balkanskega poglavja.

Predstavnik finskega zunanjega ministrstva je sporočil, da "začenjajo priprave", ki pa naj bi trajale nekaj tednov. Danska načrtuje priznanje neodvisnosti Kosova v četrtek ali petek.

Kosovu bo izrekla svoj "da" tudi Italija, avstrijska zunanja ministraica Ursula Plassnik pa bo že na sredinem zasedanju vlade dala predlog, da Avstrija prizna neodvisnost. Podobno bo naredila tudi madžarska zunanja ministrica Kinga Göncz. Hitrega priznanja Kosova si želi tudi belgijski zunanji minister Karel De Gucht.

Nemčija: Priznanja danes ne bo
Nemčija in Nizozemska bosta s priznanjem še počakali. Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala le, da odločitve še ne bodo sprejeli danes in da je prioriteta EU-ja, da najde skupno stališče do Kosova. "Nemčija danes ne bo sprejela odločitve o Kosovu. Cilj je skupno izhodišče znotraj EU-ja, ki bo omogočala odziv vsaki državi članici."

Čas si bo vzela tudi nizozemska vlada. Tamkajšnji zunanji minister Maxime Verhagen je dejal, da bodo najprej kritično pregledali ustavo, ki mora biti še sprejeta, in razmere v naslednjih tednih natančno opazovali.

EU enotno stališče, a članice svobodne pri samostojnem odločanju
EU ima glede Kosova enotno stališče, a njene članice bodo svobodno lahko odločale vsaka posamezno, ali bodo priznale neodvisnost pokrajine. "EU je še enkrat preživela to preizkušnjo enotnosti in prišli smo do sklepov, imamo skupno stališče," je danes ob prihodu na srečanje zunanjih ministrov EU-ja dejal Dimitrij Rupel.

Zunanji ministri EU-ja naj bi poiskali soglasje o politični izjavi, v kateri naj bi pozvali k večetničnemu in demokratičnemu Kosovu in poudarili pripravljenost Unije na prevzem vodilne vloge za krepitev stabilnosti na območju. "V bistvu smo enotni že zdaj, odločili smo se za misijo, tu smo bili enotni, in to je glavno."

Tudi Hrvaška in Črna gora sta sporočili, da nameravata glede priznanja neodvisnosti slediti odločitvi EU-ja.

Obsodba vdora v veleposlaništvo
Priznavanje neodvisnosti Kosova v Sloveniji bo "precej zapleten postopek", pa je danes v Bruslju povedal Rupel, ki je še zatrdil, da bo Slovenija o priznanju odločala po parlamentarni poti, a naj se postopek ne bi začel pred četrtkom, ko bo potekala redna seja vlade.

Slovenski zunanji minister je vdor srbskih protestnikov v slovensko veleposlaništvo v Beogradu označil za obžalovanja vrednega in poudaril, da je dolžnost srbskih politikov pomirjati situacije.

Eni za priznanje, drugi proti
Ciper, Romunija, Slovaška, Španija in Grčija priznanje neodvisnosti Kosova zavračajo. Tudi najglasnejši nasprotnici neodvisnosti, Srbija in Rusija, vztrajata, da nikoli ne bosta priznali Kosova.

Romunija je napovedala, da neodvisnosti ne bo priznala, enako je sporočil španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos. "Ne bomo priznali, ker menimo, da gre za nespoštovanje mednarodnega prava." Proti neodvisnosti se je izrekla tudi Nova Zelandija, medtem ko sta Japonska in Avstralija sporočili, da se nagibata k priznanju.

K. T./K. S.

Dogajanje v Srbiji