Generala Vladimir Lazarević in Sreten Lukić sta med vodilnimi kandidati na volilni listi Liberalcev Srbije (LS), na čelu katerih je notranji minister Dušan Mihajlović. Lazarević je drugi na listi LS-a, načelnik srbske službe javne varnosti Lukić pa četrti.

Med haaškimi obtoženci se bodo tako poleg že omenjenih generalov za poslanske mandate potegovali še nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević (vodja in kandidat srbskih socialistov), Vojislav Šešelj (vodja in kandidat srbskih radikalcev) ter nekdanji načelnik generalštaba vojske SČG-ja Nebojša Pavković (kandidat odcepljenega krila
Miloševićevih socialistov in stranke Narodni blok).

"Lažje je izvoliti poslanca, kot obsoditi ga za vojne zločine..."
Predsednik vojvodinske skupščine in vodja Lige socialdemokratov Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je konec novembra zatrdil, da je v Srbiji več vojnih zločincev na listah za bližnje parlamentarne volitve, kot pa na seznamu tistih, ki v Srbiji čakajo na sojenje, in da je v
državi lažje koga izvoliti za poslanca kot pa obsoditi za vojne zločine.

Proti Miloševiću že drugo leto teče sodni proces za vojne zločine na Hrvaškem, v BiH in na Kosovu, Šešelj, ki se je spomladi prostovoljno predal sodišču, pa čaka na začetek sojenja v sheveningenskem priporu.

Haag štiri generale pušča na miru
Glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je 20. oktobra objavila obtožnice za vojne zločine na Kosovu leta 1999 proti Pavkoviću, Lazareviću, Lukiću in Vlastimirju Djordjeviću, ki edini ni dosegljiv srbskim oblastem. Haag je sprva zahteval takojšnjo izročitev štirih vojaških oz. policijskih generalov, vendar se pozneje ni več oglasil.

Beograjski analitiki domnevajo, da zato ne, ker je poskušal pomagati vladajoči DOS na (neuspelih) predsedniških volitvah 16. novembra, zdaj pa naj ne bi več omenjal njihove izročitve zaradi bližnjih parlamentarnih volitev.