Posmrtne ostanke pokojnikov, čigar sorodniki  komunalnemu podjetju niso plačali najemnine groba, prekopljejo v skupno grobnico. Foto:
Posmrtne ostanke pokojnikov, čigar sorodniki komunalnemu podjetju niso plačali najemnine groba, prekopljejo v skupno grobnico. Foto:

"Morda si kdo misli, da je to, kar počnemo, neetično, jaz pa se sprašujem, ali je etično, da nekdo ne skrbi za grobove pokojnikov,"odgovarja na očitke direktor javnega komunalnega podjetja Gradska groblja v Kragujevcu Dragan Radović.

"Je morda etično to, da nekdo pozabi na svojega očeta, mater, otroka, babico, dedka, da niti ne obišče njegovega groba niti ne plača res simbolične najemnine za grob," je za Blic pojasnil direktor.

Previsoka najemnina
Letna najemnina za najem groba 4,82 evra (545 dinarjev), "je za mnoge prevelika vsota", je še pojasnil Radović. Zaradi neplačanih obveznosti so dolžniki pokopališču dolžni nekaj več kot 460.000 evrov (52 milijonov dinarjev).

Javnokomunalno podjetje Gradska groblja na pokopališču kosi travo, ureja cvetje, pozimi pa čisti sneg. Poleg tega je dolžno skrbeti za 24-urno varovanje pokopališča.

Direktor Dragan Radović svojo odločitev utemeljuje na zakonski podlagi, ki da mu narekuje, da lahko grobove, ki nimajo plačanih obveznosti, odstopi drugemu povpraševalcu.

Ponovni prekop je mogoč
Ob tem dodaja, da neplačnike stalno opominjajo, naj plačajo zapadle obveznosti, "a je vse zaman. Zato smo prisiljeni, da posmrtne ostanke njihovega pokojnika izkopljemo in jih prekopljemo v skupno grobnico na pokopališču Bozman. Tam smo jim postavili skupno ploščo z izpisanimi imeni.”

V podjetju so dejali le še to, da bodo morali vsi tisti, ki bodo hoteli iz skupnega groba svojce znova prekopati v individualne grobove, najprej poravnati svoj dolg.

Varuh občanov neobveščen
Pravna zastopnica občanov Milica Vuletić je že pozvala pristojne, da ustanovijo posebno komisijo: "Varuha občanov o tej odločitvi ni sploh nihče obvestil … Seveda je jasno, da je treba plačati račune, a to področje je zelo občutljivo, zato bomo ustanovili komisijo, ki bo primer preučila. Nihče ne sme biti prizadet ali užaljen."