Tudi v Londonu vodijo številne kampanje za jedrsko razorožitev. Foto: EPA
Tudi v Londonu vodijo številne kampanje za jedrsko razorožitev. Foto: EPA

Po navedbah Londona ima Velika Britanija 225 bojnih jedrskih konic.
"Verjamemo, da je zdaj pravi trenutek, da smo bolj odkriti glede orožja, ki ga imamo," je danes v spodnjem domu britanskega parlamenta poudaril britanski zunanji minister William Hague. "Sodimo, da bo to prispevalo k ustvarjanju ozračja zaupanja med jedrskimi in nejedrskimi državami in k zmanjšanju števila jedrskega orožja po svetu," je še dodal.
Velika Britanija je sicer v preteklosti razkrila, da ima 160 operativnih jedrskih konic, z izjavo, da "skupni arzenal jedrskih bojnih konic ne bo presegel 225", pa je London tokrat prvič razkril količino celotnega jedrskega arzenala.
Velika Britanija je količino svojega jedrskega arzenala razkrila pred prihajajočim petkovim koncem pregledne konference izvajanja določil Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) v New Yorku, ki naj bi bila temelj prizadevanj za jedrsko razoroževanje po svetu.

Transparentnost prvi korak
"Zavedamo se, da je vse, kar je povezano z neširjenjem jedrskega orožja, odvisno od zaupanja, zaupanja med podpisnicami pogodbe, tistimi, ki so jedrske države, in tistimi, ki to niso," je na pregledni konferenci v New Yorku povedal predstavnik britanskega zunanjega ministrstva Alister Burt.
"Zunanje ministrstvo je danes javno razkrilo številko kot del naše odločenosti biti odprta in transparentna jedrska država v tem procesu," je poudaril Burt in dodal, da ima Velika Britanija odstotek svetovnih zalog jedrskega orožja.

Velika Britanija je število jedrskih bojnih konic razkrila po objavi administracije ameriškega predsednika Baracka Obame 3. maja, da imajo ZDA 5.113 bojnih jedrskih konic, "več tisoč" zastarelih bojnih konic pa čaka na odpad.
Države, ki nimajo jedrskega orožja, so od jedrskih držav sicer že dalj časa zahtevale večjo preglednost jedrskih zalog, kar naj bi bil bistven korak k jedrskemu razoroževanju, to pa je tudi poglaviten člen NTP.