Filozof Hegel je v Berlinu postal žrtev vandalizma, ker je Švab. Nenavadni dogodki v nemški prestolnici so zdaj sprožili preiskavo zvezne policije, ki mora preučiti, ali gre za resne grožnje. Foto: EPA
Filozof Hegel je v Berlinu postal žrtev vandalizma, ker je Švab. Nenavadni dogodki v nemški prestolnici so zdaj sprožili preiskavo zvezne policije, ki mora preučiti, ali gre za resne grožnje. Foto: EPA

Z dejanjem, ki sej zgodil v noči na ponedeljek, se je prek spleta "pohvalila" civilna iniciativa "Schwaben ausbürgern" (Izgnati Švabe oz. dobesedno Izmeščaniti Švabe). Nenavadna organizacija si je za cilj zadala, da morajo v Berlinu živeči Švabi - prebivalci iz bogate južne zvezne dežele Baden - Württemberg - zapustiti svoja stanovanja in se umakniti v prehodne četrti. Do 31. decembra letos pa naj bi zapustili tudi te, saj jih bodo Berlinčani izgnali iz Berlina in poslali na jug, od koder so prišli.

Ironija ali prava nestrpnost?
Služba državne varnosti je po navedbah berlinske policije že začela preiskavo, Berlinčani pa ugibajo, ali gre za ironično kampanjo, ki opozarja na nestrpnost do številnih priseljencev v mestu, pri čemer skupina oponaša izrazoslovje in dejanje nacistov med njihovim pohodom na oblast ali pa gre za skupino domačinov, ki ne prenesejo vse vplivnejših in opaznejših Švabov, ki vnašajo v nemško glavno mesto svoje navade in jezik, nenazadnje pa tudi svoje bogastvo.

Napaden, ker je okupiral Vzhodni Berlin
Heglov spomenik so z najbolj znano novodobno berlinsko jedjo napadli, ker ga imajo "za švabsko katastrofo 20. stoletja". "Prek Marxove dialektike je prišel v Leningrad in Moskvo, od tam pa je okupiral Vzhodni Berlin. Zaradi Hegla je bil Berlin razdeljen 42 let."

Filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel, ki se je rodil leta 1770 v Stuttgartu, osrednjem mestu Švabskega, umrl pa je leta 1831 v Berlinu. Ob Immanuelu Kantu velja za najpomembnejšega nemškega filozofa iz obdobja razsvetljenstva.

"Ne kupujte pri Švabih"
Že pred nekaj dnevi je za podobno ogorčenje poskrbel popackan zid. Neznanci so namreč na zid hiše v predelu Prenzlauer Berg napisali: "Ne kupujte pri 'Švabih'". Razglasitev bojkota spominja na začetke preganjanja Judov v času nacizma. V Berlinu naj bi sicer trenutno živelo okoli 300.000 Švabov, ki prihajajo iz dveh južnih zveznih dežel: Baden - Württemberga in zahodnega dela Bavarske.