Prizor iz mesta Časiv Jar v Donecku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Prizor iz mesta Časiv Jar v Donecku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

Tarča napada na Poltavo z dvema balističnima raketama je bil vojaški inštitut.

Po navedbah ukrajinskega obrambnega ministrstva sta raketi zadeli izobraževalno ustanovo in bolnišnico, v napadu pa je bila delno uničena ena izmed stavb inštituta.

Izpod ruševin so doslej rešili 25 ljudi, še najmanj 11 jih ostaja ujetih, so medtem sporočili z ukrajinskega ministrstva za obrambo.

Ruski vojaški blogerji, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, so poročali o napadu na slovesnost, ki je potekala na prostem.

Zelenski je v objavi na družbenih medijih pozval k preiskavi napada, zaveznicam pa ponovno sporočil, naj Kijevu pomagajo pri zračni obrambi.

Poltavska oblast med drugim meji na Sumsko in Harkovsko oblast, ki sta bili v preteklih tednih redno tarča ruskega obstreljevanja.

Posledice napada na hotel v Zaporožju. Foto: Reuters
Posledice napada na hotel v Zaporožju. Foto: Reuters

Mrtvi v drugih napadih

V ruskih napadih na Zaporoško oblast na jugovzhodu Ukrajine sta bila ponoči ubita dva človeka, med njima osemletni deček, še en človek pa je umrl v raketnem napadu na Dnipro, so sporočile ukrajinske oblasti.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da sta bila v nočnem napadu na hotelski kompleks v Zaporožju ubita ženska in njen sin, njen mož in najstniška hči pa sta bila poškodovana. Eksplozija je odjeknila nekaj minut po tem, ko se je vklopil zračni alarm, je za agencijo Reuters povedala priča.

V preteklem dnevu je bilo na 11 naselij v Zaporoški oblasti izvedenih 313 napadov, pri čemer je bilo poškodovanih več stavb, je povedal regionalni guverner Ivan Fedorov.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so med ruskim nočnim napadom, v katerem so bile uporabljene tudi štiri rakete, sestrelile 27 od 35 brezpilotnih letal.

V napadu na energetski objekt v Černigovski oblasti pa so bili ranjeni trije delavci. Po podatkih ukrajinskih državnih železnic je bil nočni napad usmerjen tudi na železniško infrastrukturo in vozni park v severovzhodni oblasti in osrednji Dnipropetrovski oblasti.

Ukrajinske oblasti so sporočile, da raketni napad na jugu države ni terjal smrtnih žrtev, iz Kijevske oblasti pa so poročali, da ni bilo žrtev ali škode na ključni infrastrukturi, saj je napad prestregla zračna obramba.

Pozno v ponedeljek so ruske sile raketirale tudi mesto Dnipro, pri čemer je bil ubit en človek, šest pa ranjenih, je na omrežju Telegram sporočil regionalni guverner Sergej Lisak.