28. avgusta 1963 je Martin Luther King na stopnicah pred Lincolnovim spomenikom v Washingtonu izrekel znamenite besede: Sanjal sem. Foto: EPA
28. avgusta 1963 je Martin Luther King na stopnicah pred Lincolnovim spomenikom v Washingtonu izrekel znamenite besede: Sanjal sem. Foto: EPA
Grob Martina Luthra Kinga
Obdukcija je pokazala, da je imel Martin Luther King pri 39. letih srce 60-letnika, kar je bila posledica izčrpavajočega boja za pravice temnopoltih. Foto: EPA
Balkon motela, na katerem je bil ubit King. Foto: EPA

Ob obletnici tragičnega dogodka potekajo v ZDA številne slovesnosti, med njimi tudi pred motelom Lorraine v Memphisu, kjer je bil King ubit pri svojih 39. letih. Motel je bil leta 1999 spremenjen v Nacionalni muzej državljanskih pravic.

King je s svojim odločnim bojem in politiko nenasilja pomembno priseval k sprejetju zveznih zakonov za odpravo rasne diskriminacije, ki so jo še posebno izkusili temnopolti prebivalci juga ZDA.

Njegov znameniti govor "Sanjal sem" (I have a dream) iz leta 1963, v katerem je optimistično gledal v prihodnost, ko bodo belci in temnopolti živeli kot enakopravni v harmoniji, velja za enega najveličastnejših in najplemenitejših političnih govorov v zgodovini in je bil navdih za milijone ljudi, ne samo v ZDA, ampak po vsem svetu.

Najmlajši Nobelovec za mir
Zaradi svojega boja je leta 1964 postal najmlajši prejemnik Nobelove nagrade za mir. Američani so ga njegove dosežke odlikovali šele po smrti. Tako je leta 1977 dobil predsedniško medaljo svobode, pred štirimi leti pa še najvišje civilno odlikovanje - kongresno zlato medaljo. Rojaki so ga leta 1986 počastili z imenovanjem njegovega rojstnega dne za nacionalni praznik.

Po atentatu teorije zarote
Kinga je 4. aprila 1968 na balkonu motela s strelom iz puške ubil James Earl Ray, ki je po atentatu pobegnil, a so ga čez dva meseca prijeli na londonskemu letališču Hethrow s ponarejenim potnim listom.

Ray je umor najprej priznal in si tako namesto smrtne kazni prislužil 99 let zapora, nato pa je spremenil svojo zgodbo in začel trditi, da je nedolžen, umor pa je pripisal zaroti. Tako danes še mnogi Američani verjamejo, da je za njegovim umorom stala ameriška vlada.

Obama izpolnitev Kingove vizije?
Slovesnosti v Memphisu se bodo udeležili številni pomembni ameriški politki, med njimi tudi republikanski predsedniški kandidat John McCain in kandidatka za demokratsko predsedniško nominacijo Hillary Clinton, medtem ko ne bo njenega tekmeca Baracka Obame, v katerem mnogi vidijo uresničitev Kingove vizije, če mu bo kot prvemu temnopoltemu Američanu uspelo postati predsednik ZDA.

G. V.