Voditelja strank, ki sta na volitvah skupaj dobila več odstotkov, kot jih je dobila proevropska koalicija, se dogovarjata o sestavi vlade. Foto: EPA
Voditelja strank, ki sta na volitvah skupaj dobila več odstotkov, kot jih je dobila proevropska koalicija, se dogovarjata o sestavi vlade. Foto: EPA
Boris Tadić
Srbski predsednik ni mogel skriti navdušenja nad dejstvom, da je njegova koalicija zmagala na volitvah. Foto: EPA

Grožnja Borisa Tadića, da ne bo dopustil, da bi novo vladno koalicijo oblikovali brez Demokratske stranke, napoveduje nemire v državi.

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić je zagotovil, da Tadić zagotovo ne bo sestavil nove vlade. Foto: Reuters
Privrženci Tadićeve koalicije
Evropski navdušenci so na ulicah Beograda dolgo v noč proslavljali zmago Tadića in njegove koalicije. Foto: Reuters
Srbske volitve brez rešitve

Iz tabora Koštuničeve Demokratske stranke Srbije (DSS) so sporočili, da so že dosegli določen konsenz o ključnih vprašanjih, pogovori pa naj bi se s Srbsko radikalno stranko (SRS) še nadaljevali. V pogovore o sestavi vlade bodo vključili tudi Socialistično stranko Srbije Ivice Dačića in Bošnjaško listo za evropski Sandžak, ki naj bi imela v parlamentu dva poslanca.

Koalicija Borisa Tadić Za evropsko Srbijo je sicer dobila največji odstotek glasov volivcev, 38 odstotkov, in bo imela v 250-članski skupščini 103 sedeže, a bo Tadić za oblikovanje koalicije potreboval 126 poslancev, kar pa ne bo preprosto. Vodja Srbske radikalne stranke Nikolić je namreč že napovedal, da ne bo dopustil, da bi vlado sestavila Demokratska stranka.

Tadić je volivcem po objavi izidov sicer obljubil, da bo Demokratska stranka zagotovo središče nove vladne koalicije, priznal pa je, da pogovori o sestavi nove vlade ne bodo lahki. Dejal je, da je pripravljen na koalicijo z vsako stranko, ki se zavzema za ozemeljsko celovitost in evropsko prihodnost.

Nikolić prepričan o svojem uspehu


Vodja radikalcev Tomislav Nikolić je že v nedeljo dejal, da še vedno obstaja možnost, da bi vlado sestavili brez Demokratske stranke predsednika Tadića. Tadića je pozval, naj "umiri svoja čustva" in najprej poišče koalicijske partnerje, potem pa razglasi zmago. Nikolić je prepričan, da bodo na koncu koalicijo vseeno sestavili radikalci, Koštuničeva Demokratska stranka Srbije in Socialistična stranka Srbije, če pa se to ne bo zgodilo, bo treba po njegovem mnenju znova razpisati nove parlamentarne volitve. Napovedal je tudi, da se bo z vodjema obeh strank sešel še danes, da bodo začeli pogovore o sestavi nove vlade.

Razdelitev mest v srbski skupščini:
Koalicija Za evropsko Srbijo (Tadić): 103 sedeži
Srbska radikalna stranka (Nikolić): 77 sedežev
Demokratska stranka Srbije (Koštunica): 30 sedežev
Socialistična stranka Srbije (Dačić): 20 sedežv
Liberalno demokratska stranka (Jovanović): 13 sedežev
Madžarska koalicija: 4 sedeži
Lista Bošnjakov za evropski Sandžak: 2 sedeža
Koalicija Albancev z juga Srbije: 1 sedež

Kdo se bo povezal s kom?
Srbski analitiki se strinjajo, da so mogoče vse kombinacije, razen tiste z demokrati in radikalci. Vprašanje je, ali bo Tadićeva koalicija medse sprejela tudi Liberalno demokratsko stranko Čedomirja Jovanovića in pa nekdanje Miloševićeve socialiste, ki jih vodi Ivica Dačić. Radikalci bi se povezali z Demokratsko stranko Srbije Vojislava Koštunice, ni pa izključeno niti vnovično sodelovanje Koštunice in Tadića.

Tadićeve sile zmagale, a kaj to pomeni?
Po podatkih Centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) kaže, da je koalicija predsednika Tadića (ki jo sestavljajo Tadićeva Demokratska stranka, stranka G17 plus in Srbsko gibanje za obnovo na volitvah) zbrala 38 odstotkov glasov in bo imela tako v 250-članski skupščini 103 sedeže, Srbska radikalna stranka pod taktirko podpredsednika Tomislava Nikolića pa je zbrala 29,1 odstotka glasov, kar pomeni 77 mandatov v skupščini.

Demokratska stranka Srbije premierja Vojislava Koštunice je zbrala 11,3 odstotka glasov in bo imela v parlamentu 30 sedežev. Socialistična stranka Srbije je dobila 7,9 odstotka glasov in bo tako imela v skupščini 20 poslancev, Liberalno demokratska stranka Čedomirja Jovanovića pa je dobila 5,2 odstotka glasov in bo imela 13 poslanskih sedežev. V parlament so se uvrstile tudi Madžarska koalicija, ki bo imela štiri sedeže, Lista Bošnjakov za evropski Sandžak, ki jo bosta zastopala dva poslanca, ter koalicija Albancev z juga Srbije z enim poslancem.

Evropa se smeji, Rupel že čestital
Proevropske sile v Srbiji bodo tako po vsej verjetnosti lahko oblikovale dovolj trdno vladno koalicijo, kar je kmalu po objavi izidov že pozdravilo slovensko predsedstvo Evropske unije. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je izrazil pripravljenost EU-ja, da pospeši pot Srbije v EU, tudi s podelitvijo statusa kandidatke. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana pa je izrazil upanje, da bo kmalu Srbija dobila novo vlado.

Janša in Rupel čestitala zmagovalcu
Tadiću je ob zmagi čestital slovenski premier Janez Janša in mu zagotovil podporo pri prizadevanjih za nadaljevanje reform v okviru izpolnjevanja evropskih standardov pri približevanju EU-ju.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je izrazil zadovoljstvo, da je Srbija stopila na evropsko pot, saj je ta zmaga pomembna tako za gospodarski razvoj kot tudi za stabilizacijo razmer na tem območju.

Vodja slovenske diplomacije je izrazil upanje, da bo Srbija kar se da kmalu dobila vlado z jasno evropsko agendo, povedal pa je tudi, da je zelo srečen, da bo imela Tadićeva stranka v prihodnosti večjo vlogo. Dejal je, da bi moral takšen volilni izid Srbiji omogočiti napredek na poti v EU, če bo le sodelovala s haaškim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

M. R./B. T.

Grožnja Borisa Tadića, da ne bo dopustil, da bi novo vladno koalicijo oblikovali brez Demokratske stranke, napoveduje nemire v državi.

Tomislav Nikolić
Srbske volitve brez rešitve