V Prištini so prepričani, da so z resolucijo korak bližje članstvu v Združenih narodov, medtem ko v Beogradu prevladujejo mešani občutki. Foto: EPA
V Prištini so prepričani, da so z resolucijo korak bližje članstvu v Združenih narodov, medtem ko v Beogradu prevladujejo mešani občutki. Foto: EPA
Vuk Jeremić
Prva žrtev srbskega diplomatskega poraza naj bi postal zunanji minister Vuk Jeremić. Kot poročajo srbski mediji, predsednik države Boris Tadić zaradi številnih zahtev po menjavi resno razmišlja o spremembni na vrhu zunanjega ministrstva. Foto: Reuters

Resolucija odpira vrata za prve neposredne pogovore med sprtima stranema, ki se po razglasitvi neodvisnosti Kosova 17. februarja leta 2008 sploh še nista usedli za isto mizo. V novem besedilu resolucije je bila opuščena srbska zahteva, da se znova odprejo pogajanja o statusu nekdanje pokrajine, pri tem je bilo v predlogu Beograda tudi izrecno zapisano, da zavračajo kosovsko odcepitev.

Srbija popustila Evropski uniji
Kompromisni predlog, ki so ga dosegli pogajalci Združenih narodov, je na koncu podprla tudi Srbija, ki se je premislila predvsem po grožnji Evropske unije, da bi lahko trdovratno zavračanje stanja in predvsem nepripravljenost na pogovore ogrozila nadaljnjo približevanje Bruslju. Resolucija je sicer neobvezujoča, a podpora Srbije kaže na to, da so v Beogradu pripravljeni na pogajanja.

Navzočnost Kosovcev zmotila Srbe
Vseeno sovražnosti med sosedoma še dolgo ne bodo preteklost. Zasedenja skupščine se je zavleklo za tri ure, ker je srbska delegacija protestirala proti navzočnosti kosovskih predstavnikov v dvorani. Na koncu so Kosovci postali gostje petih stalnih članic Varnostnega sveta in so tako lahko prisostvovali zasedanju.

"Upamo, da bo resolucija pomagala ustvariti ozračje, ki bo pripeljalo k sklenitvi vestranskega dogovora o miru med Srbi in Albanci," je po sprejetju resolucije povedal srbski zunanji minister Vuk Jeremić.

Sprejetje resolucije je pozdravila tudi Slovenija. Na Ministrstvu za zunanje zadeve so zapisali: "MZZ pozdravlja sprejem resolucije v GS OZN, ki potrjuje mnenje Meddržavnega sodišča v Haagu glede skladnosti enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom. Z resolucijo je Evropska unija pokazala enotnost in prevzela vodilno vlogo v prizadevanjih mednarodne skupnosti za zagotavljanje varnosti in stabilnosti ter vzpodbujanje sodelovanja v regiji Zahodnega Balkana. Bistveni element teh prizadevanj bo vzpostavitev in pomoč pri dialogu o preostalih odprtih vprašanjih med Beogradom in Prištino."

Za začetek pogovorov vsakdanje težave
Evropska unija si želi, da bi se uvodni pogovori osredotočili na vsakdanje stvari, ki otežujejo življenje ljudem na obeh straneh meje. Med temami, ki si jih EU želi najprej urediti, so vprašanja vstopa kosovskih tovornjakov v Srbijo, učnega načrta, po katerem bo potekalo delo v srbskih šolah na Kosovu, in pridobitve posebne klicne kode za Kosovo.

Diplomatski poraz srbske vlade?
V Srbiji opozicija ostro protestira proti odločitvi srbske vlade in jo obtožuje diplomatskega poraza. "To je velik srbski poraz pred ultimatom zahodnih sil," je prepričan podpredsednik Demokratske stranke Slobodan Samardžić. Analitiki, ki se ukvarjajo z vprašanjem Kosova, so mnenja, da se je Srbija "de facto" vdala pri preprečevanju kosovske državnosti zaradi vstopa v EU.

Kosovo za zdaj priznalo 71 držav
ZDA in večina držav Evropske unije (22 izmed 27) so priznale Kosovo že v prvih dneh po razglasitvi neodvisnosti, do zdaj pa so v Prištini prejeli 71 diplomatskih not o priznanju države. Kosovo, ki je medtem postalo član IMF-ja in Svetovne banke, še vedno ni zaprosilo za članstvo v Združenih narodih zaradi prejšnjih resolucij Generalne skupščine in predvsem iz strahu pred Kitajsko in Rusijo, ki zavračata kosovsko neodvisnost kot nezakonito dejanje.