Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 23. dec. 2021

TV Slovenija 2 • Čet, 23. dec.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtek je dan za Mojco Mavec, ki bo reševala jezikovne zagate, delila nasvete iz domače lekarne, razbijala mite o najrazličnejših tematikah, preverjala, kakšno mnenje o Slovencih imajo tujci, ki živijo pri nas, znanim Slovencem pa bo zastavljala nenavadna vprašanja in od njih pričakovala resnicoljubne odgovore.

O Iztoku Mlakarju vemo hkrati veliko in malo. Najprej komedijant, potem pa vse ostalo, tudi kantavtor, četudi izraza kot takega najbolj ne ceni. Bližje mu je canzone d'autore – pesem s kontroliranim poreklom. V njegovem primeru tudi geografskim, saj smo se ravno ob njegovih besedilih učili in naučili nekaj primorščine. Dejstvo je, da nam je v njegovi družbi vedno prijetno, če seveda pridemo do vstopnic ali se nekoč, nekje, mimogrede spotaknemo obenj. Skozi humor namreč ne skopari z očitki na račun človeških slabosti, ki jih priznava tudi sebi. Sogovornik v oddaji Profil bo Iztok Mlakar, gledališki igralec in dramatik, sicer pa član Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

30-minutni dokumentarni film o Albinu Belarju predstavlja skoraj pozabljenega posameznika iz sveta znanosti in varovanja okolja, ki je s svojim delovanjem daljnosežno vplival na sodobni čas.
Albin Belar (1864–1939) je bil znanstvenik, izumitelj, naravovarstvenik. Izumil je najsodobnejši seizmograf svojega časa, t. i. tremometer.
V pogovoru z njegovima vnukinjama Cynthio in Lino Belar ustvarjalci filma poskušajo razumeti, kaj ga je gnalo, da si je že pred mnogimi leti močno prizadeval zavarovanje narave, še posebej ob ustanavljanju Triglavskega narodnega parka. Albin Belar je bil pravi videc, že takrat je vedel, kakšno onesnaževanje in uničevanje bo v prihodnosti trpela narava
V drugem delu pa film prek ohranjenih dokumentov, pogovorov in obiskov določenih krajev osvetli življenje Albina Belarja po prvi svetovni vojni, ko ga je oblast razlastila in ga prisilno upokojila. Ob tem predstavlja njegov življenjski nazor, ki je botroval njegovemu humanemu znanstvenemu delu. še kako pomembnemu tudi za današnji čas

“V petek zvečer” je glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Tekmujeta ekipi Zagorja ob Savi in Dola pri Ljubljani, zasavsko trojko sestavljajo Tilen Zajc, Špela Režun, Vlado Poredoš, Dolani pa so Saša Lešnjek Volasko, Anže Zavrl in Andreja Prislan. Glasbeni gostje so Irena Vrčkovnik in Barbara Žerjav, ansambel Unikat, Miran Rudan, Vlado Pilja, ansambel Spev, Marijan Smode, Teja Pančič, Kaja Humski, Nina Hudin, Kvartet Pušeljc, Alfi Nipič (praznuje 50 let Silvestrskega poljuba in 60 let kariere), skupina Veter.

Hrepenenje naroda je zgodba o vojni za Slovenijo z rekonstrukcijami najbolj znanih spopadov z JLA in pričevanjem udeležencev.

Igrano dokumentarni film nas v 50 minutah popelje skozi osrednje dogodke vojne. To je dokumentarno-igrana pripoved z rekonstrukcijami bitk in ključnih dogodkov, uprizorjenih na avtentičnih lokacijah. Zanimiva dogajanja (Pekre, ukaz za ofenzivo, prvi spopad, Medvedjek, Trzin, Krakovski gozd, diverzantska akcija skladišče Borovnica, Holmec, prevzem vojašnic ter predaja JLA) dopolnjujejo nastopi nekaterih ključnih akterjev osamosvojitve, vojakov in njihovih najožjih sodelavcev. Osrednji pripovedovalci vzpostavljajo drugačen, zelo zanimiv oseben pogled na dogajanje, obenem pa je to pripoved o ljudeh, ki so ob pravem času na pravem mestu s svojim pogumom in odločnostjo izbojevali samostojno Slovenijo. Film dopolnjujejo arhivski posnetki vojne za Slovenijo. To je bil čas, kot bi ga opisal Trubar: »Vstati in obstati«.
V filmu so nastopili Alenka Puhar, Igor Omerza, Slavko Kmetič, Franci Feltrin, Janez Janša, Igor Bavčar, Zoran Dernovšek, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel.
Scenarij in režija Matjaž Mihelčič, direktor fotografije Bernard Perme.

Prenos osrednjega kulturnega dogodka ob začetku predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije. Na Blejskem jezeru bodo v krstni izvedbi baletne predstave Povodni mož koreografa Edwarda Cluga nastopili solisti in ansambel Baleta SNG Maribor ter člani Simfoničnega orkestra SNG Maribor z gosti. Mednarodno priznani koreograf Edward Clug, ki se je odzval vabilu Ministrstva za kulturo RS, da s svojim avtorskim projektom slavnostno zaznamuje predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU, je povedal: 'Razmišljam o Sloveniji kot o otoku v velikem evropskem morju. Razmišljam o otoku, ki potrebuje to veliko morje, da bi lahko ostal otok. O otoku, na katerem se sliši pesem in se pleše z golimi nogami. Kaj je tisto, kar nas zaznamuje in opredeli kot narod … danes? To je vprašanje in obenem iztočnica k popotovanju v iskanju tega odgovora. Odgovor bomo iskali ob plesu in pesmi na splavu, ki pluje v nasprotno smer (in je morda edina prava) vse do izvora. Do izvora naše dediščine, ki nas danes še kako potrebuje'. Slavnostna govorca bosta minister za kulturo Republike Slovenije dr. Vasko Simoniti in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Avtor glasbe Milko Lazar, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalec luči Tomaž Premzl. Urednik prenosa Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

V studiu smo z našimi simfoniki in dirigentom En Shaom posneli vizualizacije zimzelenih uspešnic iz zakladnice simfonične glasbe: Uverturo k Figarovi svatbi, Variacijo št. XVIII. na Paganinijevo temo Sergeja Rahmaninova, Cvetlični valček, Prihod kraljice iz Sabe, Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana, Uverturo Ruslan in Ljudmila, Adagio iz Špartaka, Zimo iz Štirih letnih časov in znameniti Can-Can. Program so zasnovali Danica Dolinar, Daniel Celarec in Maja Kojc, režiser Primož Zevnik.

Zgodovinar Dan Snow, egiptologinja Raksha Dave in prekaljeni novinar John Sergeant v Egiptu raziskujejo življenje, rano smrt in zapuščino bržkone najbolj znanega faraona, Tutankamona, ki je umrl pri rosnih 19 letih, pa tudi življenje v starem Egiptu nasploh. Vzporedno spremljajo tudi zgodbo njegovega najditelja, arheologa Howarda Carterja, ki je leta 1922 pod puščavskim peskom v Dolini kraljev odkril Tutankamonovo grobnico in jo po treh tisočletjih pozabe znova odprl, da je svet lahko uzrl čuda v njeni notranjosti.

V zadnjem delu serije oddaj o Tutankamonu bo ekipa iz prve roke spoznavala postopke mumificiranja in staroegipčanske pogrebne navade ter raziskovala vzroke za površno izdelano in nenavadno majhno kraljevo grobnico. Na dan bodo prišle tudi podrobnosti o boju za oblast po Tutankamonovi smrti in razvpitem prekletstvu, ki naj bi pogubilo vse, ki bi si drznili stopiti v posvečene prostore s faraonovim sarkofagom.

TUTANKHAMUN: LIFE, DEATH AND LEGACY / Velika Britanija / 2019 / Režija: Jamie Simpson

Midsomerski glumači, amaterski pevci, ki jih vodi vnukinja pokojnega ustanovitelja, premožnega posestnika in plemiča, se pripravljajo na dobrodelni koncert pesmi iz operete Pirati iz Penzanca. Vaje v kostumih je hitro konec, ko v skrinji z zakladom odkrijejo truplo, ki pa ga nihče ne prepozna. Fleur ugotovi, da je žrtev v skrinji ležala vsaj en dan. Barnaby in Winter morata odkriti, kdo je neznanec in kako je povezan z ljubiteljskim gledališčem, preden bo morilec znova udaril.

MIDSOMER MURDERS (XXII.) / Velika Britanija / 2021
scenarij: Chris Murray, Jeff Povey, Nick Hicks-Beach, Helen Jenkins, Julia Gilbert
režija: Matt carter, Roberto Bangura, Audrey Cooke, Christine Lalla, Toby Frow, Gill Wilkinson
v glavnih vlogah: Neil Dudgeon, Nick Hendrix, Fiona Dolman, Annette Badlan

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
V jubilejni 150. oddaji Ambienti se sprehodimo skozi nekatere presežke, ki smo jih predstavili v preteklih šestih letih.
Preiskali smo naš arhiv vrtov in poiskali primere, ki prikazujejo ustvarjalnost njihovih lastnikov. Presenečeni boste, kako pestra in enkratna so ta pribežališča! Seveda smo na kratko povzeli nekaj priporočil in nasvetov, ki jih velja upoštevati, kadar iščemo svoj najljubši kotiček na domačem vrtu.
Nekdaj temne, zaprašene in polne krame, danes pa svetla bivališča tik pod nebom. V 150. oddaji vam bomo pokazali nekaj najlepših slovenskih podstrešij - lepo obnovljenih in še lepše opremljenih.
Ko so se otroci odselili, se je starejši par odločil mestno življenje zamenjati za naravo. Razmeroma strma parcela pod Krvavcem, s katere se odpirajo slikoviti pogledi na Ljubljansko kotlino, je bila največja inspiracija pri zasnovi njune nove hiše. Presenečeni boste, komu sta oblikovanje novega doma zaupala.

Kristijan Krajnčan (r. 1986) je priznani jazzovski bobnar, skladatelj in violončelist. Na svoji glasbeni poti je sodeloval s pomembnimi glasbeniki in ansambli: Tarek Yamani Trio, Kaja Draksler Acropolis Quintet, Anton Goudsmit & The Ploctones, Big Band RTV Slovenija, Big Band Stageband, Anneguus Teerhuis Trio, Sri Hanuraga Trio, dumiTrio, Marzio Scholten Hologram Quintet in Mads Vinding. Iz igranja na bobne je diplomiral na Konservatoriju Princa Clausa na Nizozemskem, kjer sta bila njegova mentorja Ralph Peterson in Owen Hart. Tokrat bo na sporedu koncert njegove zasedbe Kristijan Krajnčan contemporary jazz ensemble, ki jo sestavljajo Kristijan Krajnčan (bobni), Črt Remic (saksofon), Primož Fleischman (saksofon), Kaja Draksler (klavir), Aleš Avbelj (bas) in Lojze Krajnčan (EWI).

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov