Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 19. jan. 2022

TV Slovenija 2 • Sre, 19. jan.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Az adás a hódokról szól. A gyerekek ellátogattak a Mura folyó mellékágához, ahol meglesték a térségünkben élő hódok élőhelyeit. Séta közben sok érdekességet láttak: megrágott és kidöntött fákat, hódvárat és hódgátat.

Tema oddaje je bober. Otroci so obiskali pritok reke Mure, kjer so si ogledali življenjski prostor pri nas živečih bobrov. Med sprehodom so videli veliko zanimivosti: prežvečena in podrta drevesa, bobrišče in jezove.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Uveljavljeni slovenski harmonikar Marko Hatlak je skupino FUNtango zasnoval leta 2004 po vzoru zasedbe Astorja Piazzolle. Pionirji izvajanja tango glasbe v slovenskem prostoru z ognjevito interpretacijo navdušujejo občinstvo, enega od temperamentnih in občutenih koncertov je posnela tudi Televizija Slovenija. Z vokalistom in harmonikarjem Hatlakom v skupini igrajo violinist Dejan Gregorič, pianist Jan Sever, kitarist Andrej Pekarovič in kontrabasist Jošt Lampret. Režiser televizijskega posnetka Aljaž Bastič, urednik oddaje Daniel Celarec.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Nemalo Slovencev ima počitniško hišo ob našem koščku morja. Nekateri so zgradili nove hiše, drugi so obnovili stare objekte. Prav obnove starih hiš so posebno zanimive, saj se lastniki soočajo z omejitvami, tako prostorskimi kot gradbenimi. Predstavili bomo temeljito prenovo hiše blizu Ankarana, ki izstopa po premišljeni izrabi prostora, hkrati pa se z zunanjostjo lepo poda v strnjeno naselje Kolomban.
Mlada arhitektka je dobila izjemno priložnost, da se šola pri prenovi svojega prvega stanovanja. Omejena denarna sredstva so zahtevala veliko iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Zdaj, ko ima več izkušenj in ne nazadnje tudi več sredstev, bi prenova potekala malo drugače. Vendar kaj bistvenega v interjerju ne bi spremenila, saj se ona, njen fant Matic in njun pes Vasko v svojem domu odlično počutijo.
Vrtovi s patino ljubezni imajo svojevrstno energijo. Enega takšnih smo obiskali v Šentvidu, kjer je lastnica na majhnem prostoru z rastlinami in kamni obudila bogate spomine na srečno otroštvo iz gozdov Notranjske.

Pisalo se je leto 1978 in album Moj žulj je v eter ponesel skladbe Stoj Marija, Moje miške, Življenje včerajšnejga časopisa, Vonj železniških postaj….
40 let kasneje se je Andrej odločil svoje ponarodele skladbe predstaviti v rockovskih izvedbah. Predelav so se lotili skorajda vsi znani slovenski izvajalci tega žanra, na koncertu pa so predstavljene skladbe v predelavi Manouche, Domna Don Holca, Matevža Šaleharja-Hama & Tribute 2 Love in Siddharte. Posebno nadgradnjo pa je dodal Simfonični orkester RTV Slovenija z aranžmaji in dirigentsko palico Patrika Grebla..
Praznovanju obletnice so se pridružili tudi gostje: Bill Thorpe in Dave Cook, s katerima je Andrej sodeloval na prvih albumih, Dennis Seaton iz zasedbe Musical Youth iz Anglije, ki je pred tem priredil njegovo pesem Father. Iz domačih logov pa so to večerno predstavo popestrili še Tina Marinšek, Uroš Kuzman in Andrejev spremljevalec zadnjih 40 let Martin Žvelc. Več kot koncert torej, bil je glasbeni dogodek.
Režija: Aljaž Bastič

Cvetličarka Sofie Hess iz Celja in slavni Alfred Nobel sta imela skoraj dvajset let dolgo razmerje ljubezni, napetosti in izsiljevanja.

Sofie Hess je vstopila v življenje Alfreda Nobela kot prodajalka cvetlic v letoviškem kraju blizu Dunaja v trenutku, ko je bil Alfred slaven in bogat, a hkrati zelo osamljen in razočaran človek. Njuno skoraj dvajset let trajajoče razmerje je bilo polno ljubezni, napetosti in izsiljevanja, kar potrjuje več kot dvesto Alfredovih in nekaj Sofiejinih pisem, prepolnih rotenja, oproščanja in zahtev po denarju. Svoje »požiralke denarja«, kot ji je rekel, mu ni uspelo izklesati po lastni podobi – jo izobraziti in ukrotiti. Njuno razmerje je Alfreda pripeljalo tudi v Celje, kamor je nekajkrat prišel zato, da bi obiskal Sofie in njene sorodnike, ustanovitelje Cinkarne Celje.
Pisma, ki jih danes hrani Državni arhiv v Stockholmu, so bila do nedavnega javnosti skrita, saj jih je Sofie izročila Nobelovemu skladu v zameno za visoko rento.
Dokumentarni film izpostavi razsežnosti Nobelovega izuma in posledice odkritja, ki ga je sam razumel kot napredek, ne pa uničevanje človeštva. »Če bo vojna, bo kratka in dokončna; strah pred njo bo ljudi usmeril v dobro, in ne v zlo,« je govoril, a se hkrati zavedal, da je trgovec s smrtjo. Zaradi slabe vesti je izumil Nobelove nagrade in spodbujal oziroma financiral mirovniška gibanja. Pri tem je imela odločilno vlogo njegova nesojena partnerica, prijateljica, mirovnica, pisateljica in prva ženska dobitnica Nobelove nagrade za mir, Bertha von Suttner.
Zgodba o Alfredu Nobelu in Sofie Hess ni pravzaprav nič drugačna od drugih, le z bolj prepoznavnimi nasprotji, je zgodba o geniju in otroku, o ljubezni in odpovedi. Avtorica filma je Majda Širca.

Dokumentarna oddaja se s pričevanji znanstvenikov, posnetki prazgodovinskih najdišč ter s pomočjo animiranih in igranih prizorov prepričljivo sprehaja med sedanjostjo in preteklostjo in učinkovito pojasni, kdo so bile ženske v prazgodovini in kakšno vlogo so imele v svojih družinah in družbi. Oddaja razkrije, da gospa sapiens ni bila šibka in podrejena, temveč močna in borbena lovka. Znanstveniki so odkrili, da je skrbela za svoje telo in videz, da je obvladala mnoga znanja in veščine ter da so jo v skupnosti spoštovali, celo častili.

LADY SAPIENS / Francija / 2021 / Režija: Thomas Cirotteau

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti so izbrali šest zanimivih osebnosti različnih poklicev, ki so spregovorili o svojih najljubših klasičnih delih: predsednika Boruta Pahorja, plavalca Darka Đurića, popotnika Toma Križnarja, duhovnika Roberta Friškovca, pesnico Svetlano Makarovič in poslovneža Iva Boscarola. Tomo Križnar, svetovni popotnik in humanitarni delavec, je ustvarjalcem oddaje zaupal svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režiser in montažer Jernej Kastelec, direktor fotografije Marko Kočevar.

Beethovnova klavirska skladba Za Elizo je eno najbolj priljubljenih del klasične glasbe na svetu. Je zapeljiv napev, ki vedno znova osvaja. Skladbo so uporabili tudi v filmih, kot so Neslavne barabe ( Q. Tarantino), Žrelo ( S. Spielberg) in Rosemarijin otrok ( R. Polanski). Poznamo jo kot melodijo zvonjenja na mobilnih telefonih, kot glasbo pri čakanju na prevezavo klica ipd. Kako je skladba, ki ima le 928 not, dosegla takšno mednarodno slavo? Kdo je bila Eliza, ki ji je Beethoven posvetil to skladbo? Ugledni muzikologi in poznavalci klasične glasbe v Berlinu, na Dunaju in v Bonnu razkrivajo skrivnosti čara te skladbe, ki jo v filmu interpretirajo znani pianisti, med njimi Alice Sara Ott, Gabriela Montero, Kit Armstrong in Richard Clydermann.

Slovensko gospodarstvo kljub koronavirusni krizi dosega spodbudne rezultate – tudi zaradi inovativnih zagonskih podjetij. S čim se taka podjetja ukvarjajo, kdo so njihovi lastniki in kdo jih financira? O tem v tokratni oddaji Moje mnenje z Vido Petrovčič.

David je pod pritiskom, saj mora po navodilu svojih šefov vohuniti za ministrico, in razdvojen, saj sta postala ljubimca. Ministrica se trudi, da bi spodnji dom parlamenta sprejel njen predlog zakona o strožjem nadzoru, saj bi po njenem mnenju tako hitreje odkrili morebitne teroriste. Zaradi napadov se še vedno ne pojavlja v javnosti, toda svetovalec jo prepriča, da mora imeti govor na kolidžu, saj bo le tako lahko ljudem pojasnila, kaj hoče. Sredi govora pa pride do terorističnega napada v dvorani, ko nekdo sproži bombo, kljub temu, da so prej vse temeljito pregledali. Ministrica je hudo ranjena, Davida pa zaslišijo o dogodkih.

BODYGUARD / Velika Britanija / 2018
scenarij: Jed Mercurio
režija: Thomas Vincent, John Strickland
v glavnih vlogah: Richard Madden, Keeley Hawes, Gina McKee, Sophie Rundle, Paul Ready, Vincent Franklin, Sutart Bowman, Pippa Haywood

Jure Daić, eden najboljših svetovnih potapljačev na dih, se odloči postaviti nov rekord.

V eni najbolj brutalnih potapljaških disciplin se bo oblečen samo v kopalke v nepredvidljivem in mrzlem Jadranskem morju potopil 111 metrov globoko; nekaj dni pred rojstvom svojega drugega otroka.
Vsaka pot do cilja je težka, a Juretova se zdi nora. Kamorkoli se obrne in česarkoli se loti, ga življenje preizkuša. Postavlja mu nove in vselej težje izzive. Rekord postane njegovo življenje.
Nerazložljiva želja po postavitvi rekorda ga žene dlje, v življenjsko nevarnost, ob tem pa se vedno bolj odmika od vsega kar ga obkroža.
Ko že je prepričan, da je pomislil na vse, se pustolovščina šele začne.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov