Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 19. jun. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 19. jun.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Leto 2023 je posvečeno duševnemu zdravju. O duševnem zdravju gluhih in naglušnih smo se pogovarjali s tolmačko in psihoterapevtko Natalijo Spark ter psihoterapevtko iz Danske, ki je bila ena izmed predavateljic na prvem kampu gluhih žensk.

Naša družba je postala večkulturna in večduhovna. Kako naj v spremenjenih razmerah posvečene osebe oznanjajo Kristusov evangelij?

Naša družba je postala večkulturna in večduhovna. Kako naj v spremenjenih razmerah posvečene osebe oznanjajo Kristusov evangelij? Papež Frančišek jih spodbuja, naj gredo na obrobja, izza cerkvenih zidov, na srečanje z ljudmi. Stari vzorci pastoralnega dela niso več učinkoviti, cerkve so vedno bolj prazne, mladi jo po birmi množično zapustijo. Ni nizko samo število krstov in porok, tudi cerkvenih pogrebov je vse manj.
Kako bosta na izzive odgovorila letošnja novomašnika, fr. Drago Ferencek in Klemen Gartner?

Številne največje svetovne znamenitosti je navdihnila vera. Za nekatere so to zatočišča za razmišljanje v tihoti. Za druge so prizorišča osupljivih dejanj čaščenja, nevarnih izzivov in izjemne predanosti, ki jih tujci le redko vidijo.

1.del:
V tem delu bomo spoznali ostarelega vrtnarja, ki s svojo ekipo skrbi za tempeljski kompleks Angkor v Kambodži in tvega življenje, da bi templje rešil pred džunglo. Šaolinskega meniha po enajstih letih predane vadbe in učenja svetih spisov čaka preizkus, ki bo odločal o njegovi prihodnosti. Mladi palestinski reševalec pa v Jeruzalemu premaguje lastno sestradanost in izčrpanost, da bi med ramazanskim postom pomagal drugim vernikom.

EARTH'S SACRED WONDERS / Velika Britanija / 2019 / Režija: Russell Leven, Ben Crichton, Fay Finlay

V spodnjem Podravju je zaradi obilnih padavin reka Pesnica poplavila okoli 1000 ha kmetijskih površin. Na teh kmetijskih površinah so posevki popolnoma uničeni. Kako takšni ekstremni vremenski pogoji vplivajo na rodovitna tla bomo govorili z gostom v studiu. Na poljih Selekcijsko poskusnega centra Ptuj so nedavno predstavili robotiko, ki je primerna za uporabo v kmetijstvu. Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota in partnerji so pred kratkim zaključili projekt v katerem so proučevali neposredno trženje na kmetijah. V nekdanjem grajskem parku se pod vznožjem Pohorja razlega Botanični vrt Univerze v Mariboru. Tudi v Botaničnem vrtu morajo delo prilagajati neugodnim vremenskim razmeram.

V podjetju, ki ga bomo predstavili, jim je uspelo z modelom tržnice električne energije. So prvi na svetu, ki omogočajo neposredno povezovanje proizvajalcev in porabnikov električne energije iz obnovljivih virov. Spoznali pa boste še svet avtoprevoznikov, poklic, ki terja veliko strpnosti v prometu in spretnosti v kabini.

glasba Vilko Ovsenik in Slavko Avsenik

Na Golici je slovenska instrumentalna narodno zabavna polka, ki jo je leta 1954 za oddajo Četrkov večer na Radio Ljubljana prvič posnel Gorenjski kvartet. Velja za eno najprepoznavnejših polk ter za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Skladba ima kar 600 priredb, na nemškem govornem področju pa je znana pod imenom “Trompeten-Echo".

Zgodba o nastanku je legendarna: Slavko Avsenik je dobil idejo za pletilnim strojem, v nočni delovni izmeni tovarne Tonosa v Ljubljani. Zamisel je dobil prav pri tem, ko je poslušal takt pletilnega stroja in kar na prtiček od malice po svoje zapisal "ta-rara-pa-pam" ...

V petkovi oddaji najprej o zimzeleni temi, sporih med etažnimi lastniki in upravniki. Tokrat so jabolko spora hrošči parketarji oziroma njihov izvor. Lastnik stanovanja trdi, da so prišli iz slabo obnovljene strehe, upravnik pa, da je kriv star parket v stanovanju. V oddaji tudi o prihajajočem poletju – z gostjo bomo opozorili na pasti turističnih paketov, preverili pa smo tudi, koliko nas bodo stali klici in prenos podatkov v državah brez evrotarife. Namig: če ne želite bankrotirati, raje izklopite prenos podatkov.

Scott, Justin in Andre že tri leta potujejo po svetu. Videli so veliko različnih domovanj, od svojega pa so vse bolj oddaljeni. Na domu prijatelja Oka na Baliju doživijo duhovno in nezakonito razsežnost tamkajšnjega življenja: velika svetišča, hrupno tržnico in stave na čričjih bojih. Na otoku Sumba se jim zazdi, da so odpotovali v preteklost. Prenočijo pri plemenu, ki živi v sozvočju z naravo in svojimi predniki. Justina vse bolj vleče domov, Scott pa po treh letih potepanja med ljudstvi opaža več kulturnih podobnosti kot razlik.

DEPARTURES / Kanada / 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Pogorje Rhön se razprostira na stičišču treh sosednjih nemških zveznih dežel: Hessna, Turingije in Bavarske. Zaradi odprte pokrajine se imenuje tudi »dežela širnih daljav«. Julia Djabal Ameli v tukajšnjem naravnem rezervatu redi eno najstarejših pasem ovc na svetu – rhönsko ovco. Skupaj s kmečko skupnostjo ovčerejka uživa v prazniku žetve – z rhönskim jagenjčkom in rhönsko pogačo ploatzem.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Stefanie Fleischmann

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Gostota prometa na naših cestah se je v primerjavi z lanskim letom povečala za deset odstotkov. Rekordno je tudi število tovornega prometa. Na slabšo pretočnost pa vplivajo še obnovitvena dela na avtocestah, za katera bo Dars letos namenil kar 106 milijonov evrov.
Ob zastoju na avtocesti moramo nujno pustiti reševalni pas prost. Po desetih letih stroka ugotavlja, da večina voznikov to zgledno upošteva.

Z Magnetom smo obiskali dobrodelno predstavo Tih vdih ob dnevu spomina na igralca Gašperja Tiča. Z voditeljem Jožetom Robežnikom in športnim asom Cenetom Prevcem smo preverili, kdo je bolj tekmovalen, česa se bojita, padla pa je tudi stava.

Ribja zgodba
Maggie želi Fleischmana razveseliti z večerjo ob judovskem prazniku, on pa nad zamislijo ni navdušen. Ko se s Chrisom in Edom odpravi na ribolov, njegov trnek zagrabi orjaška riba. Vsi so prepričani, da se je vrnila rečna pošast, ki ga nato v čolnu vleče po jezeru. Joel v sanjah sreča rabina iz New Yorka in skupaj se znajdeta v ribjem trebuhu. Ruth-Anne ima nekega dne v trgovini dovolj nesramnih kupcev, zato se z motorjem odpravi na pot. Holling se poskusi v slikarstvu. Ko že skoraj vrže puško v koruzo, ga Chris prepriča, naj se ne ozira na kritike in svoje umetnine raje podari tistim, ki ga cenijo.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Juš je župnik, kar pa ga ne obvaruje pred pastmi in skušnjavami. Jim bo zapadel ali bo vzdržal v skladu s tem, kar mu narekujejo pravila njegovega poklica.

Scenarij in režija: Peter Hvalica

Svet se je za Jasno spremenil, nenadoma je postal postal drugačen ali pa se je le njej šele zdaj razkril kot takšen. Te dileme niti ne namerava razrešiti, raje živi, to kar pač je. V takšnem stanju spozna Perota, mlajšega fanta, ki se ji zdi malce nenavaden, vendar pa ga sprejema, kakršen je: skupaj potujeta proti spoznanju, kako nepomembno je to, kar je bilo in kar ju še čaka.

"Kar spada skupaj, spet raste skupaj," je ob padcu Berlinskega zidu novembra 1989 dejal Willy Brandt. Nemčija se je znova združila oktobra 1990. Dokumentarna oddaja predstavlja deset mejnikov – ključnih političnih in družbenih dogodkov, ki so se zvrstili med novembrom 1989 in oktobrom 1990 in so privedli do zgodovinskega cilja. Uradno, politično časovnico bogatijo pogledi v zasebna življenja in razmišljanja ljudi, ki so to burno obdobje kot politiki in novinarji sami doživljali.

COUNTDOWN TO 1990 - THE REUNIFICATION OF GERMANY / Nemčija / 2020 / Režija: Henrike Sandner

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov