Kako drzen je treba biti, da si za 'skok' po vsakodnevnih opravkih obuješ tole mojstrovino? Foto: Uradna stran Mihaija Albuja
Kako drzen je treba biti, da si za 'skok' po vsakodnevnih opravkih obuješ tole mojstrovino? Foto: Uradna stran Mihaija Albuja
Mihai Albu
Trije 'zavihki', ki lastnico popeljejo v višave ... Foto: Uradna stran Mihaija Albuja

A njegovi "nebotičniki" si niso tega imena prislužili le zaradi vratolomne pete, ampak tudi cene. V državi, v kateri je povprečna mesečna plača 450 evrov, Albu skuša par ročno izdelanih in unikatnih čevljev prodati za 1.200 evrov.

Kratke noge? Nič hudega ...
Nenavadni ženski čevlji, ki lastnici dodajo deset ali več centimetrov, so njegova strast že več kot 20 let. "Pete so izjemna pogruntavščina, saj se mnogo žensk ne more pohvaliti z dolgimi nogami," je tujim novinarjem razlagal v svojem "ateljeju" v Bukarešti.

Čeprav se mnogi priznani oblikovalci čevljev v zadnjih letih spogledujejo s precej visokimi petami, je šel Albu še korak dlje, saj njegovi izdelki žensko povišajo še krepko bolj. Za "revolucionarne" tako mnogi označujejo že salonarje s 15-centimetrsko peto - a Albujeva je še dvakrat višja.

Treba je veliko poguma
In kaj o njegovem delu pravijo modni strokovnjaki? "Trenutno so taki čevlji še nekaj neobičajnega, a v prihodnosti mislim, da se bo kar nekaj modnih hiš odločilo za podobno potezo," je dejal urednik revije Fashion Insider Marcellous Jones, ki je spomnil na to, da je tudi februarja umrli britanski oblikovalec Alexander McQueen v svoji zadnji kolekciji predstavil 31-centimetrsko peto. "Seveda so to nepraktični in neudobni čevlji, a obstaja kar nekaj žensk, ki so dovolj pogumne, da si jih nadenejo. Z njimi so brez dvoma v središču pozornosti," je dodal Jones.

Albu, sicer nekdanji arhitekt, za izdelavo svojih "umetnin" kombinira matematično, arhitekturno in umetniško znanje, saj je prepričan, da ne izdeluje navadnih čevljev, ampak kar "kipe za nogo". Za material večinoma uporablja usnje, ki ga nato okrasi z dragulji, perjem in steklom. Pravi, da je kljub zasoljeni ceni prejel že več ducat prošenj za njegove izdelke - in to samo od bogatih romunskih žensk.

Navdih išče v umetninah romunskega kiparja Constantina Brancusija in znamenitega španskega arhitekta Antonia Gaudija, drži pa se enega načela - nikoli ne nakupuje v velikih trgovskih središčih. "Budno spremljam modo najbolj priznanih oblikovalcev čevljev, zato vedno vem, čemu ne smem slediti ..." se je pošalil.

V spodni galeriji si oglejte nekaj njegovih izdelkov. Vir fotografij: Uradna stran Mihaija Albuja.