Ob vseh fotografijah vitkih manekenk, na katere smo navajeni, je tala podoba prava osvežitev. Foto: Reuters
Ob vseh fotografijah vitkih manekenk, na katere smo navajeni, je tala podoba prava osvežitev. Foto: Reuters

Na reviji v Lincoln Centru so bile prikazana oblačila, ki niso skrila, ampak prej še poudarila polne postave manekenk, ki nosijo oblačila velikosti od 42 naprej. "Samo eno besedo imam: končno!" je bila navdušena igralka KayCee Stroh, ki jo je bilo videti v filmu High School Musical. "Že res, da so oblikovalci delali lepe obleke, a kdo jih bo nosil? Samo suhice?"

Poleg nje je v prvi vrsti sedela tudi morda najbolj znana "debeluška" ta hip, Gabourey Sidibe, igralka, ki je navdušila z igro v filmu Precious, za katero si je prislužila tudi nominacijo za oskarja.

"Danes smo bili priča ogromnemu koraku naprej v sprejemanju močnejših ljudi," je dejala. "Vse skupaj je pravzaprav precej neumno. Seveda moramo tudi mi kupovati obleke, veliko oblek, a mnogo oblikovalcev se nam preprosto ni niti poskusilo približati. Seveda je lažje narediti obleko velikosti 34 ali 36, a povprečna ženska ne nosi te številke. Potruditi bi se morali, da bi se ženske z različnimi postavami počutile udobno."

Gabourey ne moremo ničesar očitati. Okoli 62 odstotkov Američank se namreč ne "stlači" v manjšo velikost, kot je 42, zato so naveličane in slabe volje, ko se odpravijo na lov za dizajnerskimi oblekami, ki so vse po vrsti na voljo le za najbolj vitke.

Modo za močnejše postave, predstavljeno v New Yorku, si oglejte v spodnji galeriji.