Se časi res spreminjajo ali je močnejše dekle na naslovnici le enkraten dogodek? Foto:
Se časi res spreminjajo ali je močnejše dekle na naslovnici le enkraten dogodek? Foto:
Gisele Bündchen

Razprava o suhicah na modnih stezah je še vedno vroča, pri ameriški izdaji revije Vogue, ki je za marsikoga (z junakinjo Seksa v mestu Carrie Bradshaw na čelu) prava modna Biblija, pa so se ravno v pravem trenutku na marčevski naslovnici odločili ovekovečiti Jennifer Hudson, temnopolto igralko polnejše postave.

Ne le da je Hudsonova (šele) tretja Afroameričanka na naslovnici v 115-letni zgodovini te revije, je tudi nekakšno nasprotje vsega, za kar se Vogue in modna industrija sploh zavzemata že desetletja. Ženske učita, da je edina sprejemljiva različica lepote - vitka postava. Polnejše postave še nikoli prej niso bile znamenje uspeha.

Nenavadno "milostna" Anna Wintour
Kar težko je verjeti, da bi odgovorna urednica Voguea Anna Wintour (da, prav ona je navdih za Hudičevko v Pradi in ženska, ki je od Oprah Winfrey zahtevala, naj shujša, preden ji je leta 1998 "dovolila" pozirati za Vogue) na naslovnici svoje revije odobravala kogar koli, ki ne nosi ravno številke 36.

A njene besede so dokaz o nasprotnem, o Hudsonovi je v tokratnem uvodniku zapisala: "Je tudi stilska ikona, katere sreča v lastni koži je nekaj, od koder lahko črpamo moč. Vprašanje telesne samopodobe je zelo aktualno in ne vem, kaj je bolj izzivalen in lep argument, da odlična moda izgleda odlično na ženskah vseh velikosti, kot pogled na Hudsonovo v obleki Vere Wang na rdeči preprogi ..." To, da revija, kot je Vogue, poje hvalnice močnejšim postavam, bi morda zares lahko pomagalo prilagoditi koncept lepote realni situaciji.

Še manj kot desetletje nazaj so suhico supermanekenko Gisele Bündchen opevali kot predstavnico žensk z oblinami. A s takšnimi standardi skoraj nihče ne more tekmovati, kaj šele primerjati se z Gisele. Hudsonova, ki je za svojo vlogo v muzikalu Sanjske punce dobila zlati globus in predtem (neuspešno) tekmovala v resničnostni oddaji Ameriški idol, pa je nekdo, s komer se lahko ženske poistovetijo. Pri Vogue so tako začasno morda dobili veliko bitko v boju proti pretirani suhosti, a le čas bo pokazal, kakšen učinek bo imela ta zmaga.

A. K.