Pogled iz Brooklyna na Manhattanski most. Foto:
Pogled iz Brooklyna na Manhattanski most. Foto:
Retrozabaviščno kolo na Coney Islandu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Igralka Michelle Williams (na sliki s hčerko Matildo) že leta stanuje v Brooklynu.
Nastavljanje soncu na obali Atlantika. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Večer na Brooklynskem mostu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Čas se je na Coney Islandu ustavil. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ta najbolj zveneči predel Velikega jabolka ima res vse tiste znamenitosti, ki so vas privabile sem in o katerih ste brali v romanih, se zaljubili v njih v filmih in jih občudovali na vseh fotografijah newyorškega utripa. Centralni park, Peta avenija, Plaza hotel, Met, Guggenheim, Times Square, Ground Zero, Kitajska četrt, Little Italy, Finančna četrt ...
A pravi Newyorčani prisegajo na drugo četrt, tisto, do katere pridete, če prečkate Brooklynski most.
Trendovska glasbena scena
"Z Brooklynom ne morete zgrešiti," so mi odgovarjali na Manhattnu, ko sem spraševala po najboljši glasbeni sceni v New Yorku. Kaj se je zgodilo z East Villageom, Greenwichem in Sohom? Še nedavno so se vsi "kulaki" zbirali v tem trendovskem območju spodnjega Manhattna, kjer stoji tudi univerza NYU. East Village je slovel po alternativnih klubih, trgovinah z vintage oblačili in galerijah. A s popularnostjo so narasle tudi najemnine in danes si alternativna množica tega predela tako rekoč ne more več privoščiti.
Brooklyn se je zdel kot logični kraj za selitev kulturno-umetniške scene. V nasprotju z Manhattnom je tu osvežujoče malo turistov. Za zvezdnike pomeni to manj iskalcev avtogramov in paparacev, zato so si tu svoj dom ustvarili igralci Michelle Williams (s pokojnim Heathom Ledgerjem), Edward Norton in Joaquin Phoenix. Glasbena scena se zdi še posebej plodna - vsi najbolj "in" alternativci imajo za svoje oporišče Brooklyn: Vampire Weekend, Interpol, We Are Scientists, MGMT, The National. Če želite obiskati (po možnosti celo brezplačno) intimne koncerte vzhajajočih zvezd, potem jih boste našli v Brooklynu.

Pod mostom, v zgodovino
Ena tamkajšnjih znamenitejših četrti je tudi trendovski DUMBO, ki se ponaša z motom "Štiri stoletja v 30 minutah". Prav to namreč dobite tu: zgodovino nizozemskih priseljencev, Georgea Washingtona (sem je leta 1776 s svojo floto priveslal v begu pred britansko vojsko) in ameriškega najljubšega pesnika Walta Whitmana (med letoma 1846 in 1848 je bil urednik časnika Brooklyn Eagle). Tu sta tudi Brooklynski in Manhattanski most, 21. stoletje pa zastopata morda najbolj znana newyorška picerija Grimaldi's in slastna trgovina s čokolado Jacques Torres.
DUMBO (kratica za Down Under the Manhattan Bridge Overpass oz. Pod nadvoznico Manhattanskega mosta) je vreden ogleda tudi zaradi Brooklyn Bridge Parka s panoramskimi razgledi na mostova, Empire State Buildinga in Kipa svobode ter surove, pristne in veličastne newyorške vedute, ki na vsakem vogalu razkriva nov skriti biser.
Jacques Torres je svojo čokoladnico odprl leta 2000, ko je bil DUMBO še zapuščena soseska, ki nikakor ni dajala vtisa, da bo čez desetletje najbolj vroč predel New Yorka. Evolucija od postindustrialnega do rezidenčnega šika sicer še traja, o čemer priča vrsta gradbenih del in znaki, ki oglašujejo najem novih stanovanj v starih skladiščnih stavbah.
Brooklyn je bil navsezadnje do leta 1880 le četrti največji proizvodni center v ZDA in obledeli napisi starih tovarn mila, čevljev in sladkorne rafinerije še vedno prekrivajo pročelja starih zgradb. Pod njimi pa navadno tavajo izgubljeni turisti, ki iščejo vhod na Brooklynski most (tega dejansko precej lažje najdete z manhattanske strani).

Brooklynski most, s svojimi veličastnimi neogotskimi oboki in delikatnim filigranom eden od nezgrešljivih simbolov New Yorka, se je odprl leta 1883. V tistem času je bil najdaljši most na svetu, gradbeni dosežek pred svojim časom, inženirsko čudo.

Kamor se pridejo Newyorčani igrat ...
Ko se naveličate arhitekture, zgodovine in glasbene scene, sledite množici domačinov na podzemno in se odpeljite do zadnje postaje v Brooklynu, do Coney Islanda. Coney Island je svet stran od manhattanskih nebotičnikov in svetovljanskih hotelov, a prav tako pristno newyorški kot rumeni taksiji in majice I (srček) NY. Zdi se, da se je čas ustavil v tej obalni četrti, ki ji dominirata orjaško, staro zabavišno kolo in dolga lesena promenada, po kateri paradirajo polgoli stari ati italijanskega rodu, mična dekleta v bikinijih, potetovirani Portoričani in družine, otovorjene s košarami za piknik in s senčniki.
Ob pogledu na vrtiljak s konjički, rožnato sladkorno peno, kičaste spominske majice in stojnice z ocvrtimi rakci se dejansko zdi, da ste stopili v časovni stroj. Da pa bi bil odmerek kvintesencialne Amerike popoln, se za kosilo vsa množica zgrinja s plaže proti slavni obedovalnici Nathan's, ki že stoletje streže svoje slovite hot doge. Vsako leto za 4. julija (dan neodvisnosti) pa tu poteka svetovno prvenstvo v jedenju hot dogov. Letošnji rekorder jih je pomlatil 54 v 10 minutah.

Samo v Ameriki.