Gradbišče. Foto: BoBo
Gradbišče. Foto: BoBo

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je od direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Tomaža Pliberška zahtevala, da ji še danes preda relevantno dokumentacijo o širitvi mariborskega onkološkega oddelka in odkupa stanovanj na Masarykovi ulici. Po pregledu dokumentacije bo do konca tedna sprejela nadaljnje odločitve.

Z ministrstva za zdravje so navedeno sporočili, potem ko so v ponedeljek na POP TV objavili dokument Družbe za razvoj infrastrukture. Ta naj bi razkrival, da je zaradi 13-mesečne zamude pri širitvi mariborske onkologije, ker ministrstvo za zdravje ni pravočasno odkupilo stanovanj na Masarykovi, izvajalec del GH Holding napovedal za 2,3 milijona evrov stroškov.

Po informacijah POP TV naj bi GH Holding že poslal zahtevek za dejanske stroške, tj. okoli 700.000 evrov, ki so nastali z vzdrževanjem gradbišča za čas do pridobitve gradbenega dovoljenja, saj je gradnja zaradi pritožbe stanovalcev iz Masarykove stala.

GH Holding: Zamuda je posledica ravnanja naročnika

Sorodna novica Stanovalec hiše ob onkologiji: "Za denar, ki ga ponujajo, dobim le staro dvosobno stanovanje"

V podjetju GH Holding so medtem v sporočilu za javnost obe navedeni številki zanikali. "Napovedi zahtevka za tolikšen znesek nikoli nismo podali, prav tako pa še nismo podali zahtevka za povračilo stroškov," so poudarili.

Pojasnili so, da je na omenjenem projektu nastala daljša zamuda. Ta je po njihovih navedbah posledica odločitev, dejanj in oziroma ali opustitev na strani upravnih organov, oblasti in naročnika, so zapisali. Tako so skladno z zahtevami sklenjene pogodbe podali napoved zahtevka, kjer so opisali vrste stroškov, ki nastajajo zaradi zamude. Gre za fiksne stroške gradbišča, dodatne stroške zaradi podaljšanja garancij za dobro in pravočasno izvedbo del ter dodatne stroške zaradi podaljševanja bančnih garancij in zavarovanj, so dodali.

Sorodna novica Tarča: Državno zdravstvo ne razpada le navzven, ampak tudi navznoter

Te materialne stroške bodo "zgolj v enaki vrednosti" prenesli na naročnika. Ob tem so zagotovili, da skupni znesek teh stroškov ne bo niti blizu 2,3 milijona evrov, ampak bo nekajkrat nižji od špekulirane vrednosti. "Zahtevka za povračilo stroškov sicer še nismo podali, zato njegove končne vrednosti ne moremo komentirati," so še sporočili.

Dvofazna nadgradnja

Nadgradnja oddelka za onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor obsega dve fazi. Do pred kratkim se je izvajala le prva, ki zajema zvišanje obstoječe stavbe za tri nadstropja in naj bi bila končana konec letošnjega leta. Druge faze nadgradnje pa še niso mogli začeti, ker so se stanovalci na Masarykovi ulici že drugič pritožili na pridobitev gradbenega dovoljenja za sedemnadstropno novogradnjo, ki jo nameravajo zgraditi tik ob njihovih domovih.

Razmere na oddelku za onkologijo UKC-ja Maribor in tamkajšnjem gradbišču sta si v začetku oktobra ogledala ministrica za zdravje in predsednik vlade Robert Golob. Ta je poudaril, da je gradbeno dovoljenje za gradnjo nove sedemnadstropne stavbe ob obstoječem oddelku dokončno, ne glede na odkup stavbe na Masarykovi ulici, saj da gre za ločena projekta. "Odkup stavbe se bo izvajal po svoji dinamiki, s svojimi pooblaščenci in ne vpliva več na gradbeno dovoljenje," je zatrdil Golob.

Video: Tarča na temo mariborske onkologije