Komarji kot biološko orožje proti - komarjem. Foto: EPA
Komarji kot biološko orožje proti - komarjem. Foto: EPA


Prvo skupino komarjev so že izpustili v kalifornijskem mestu Fresno, poroča ameriški portal Techcrunch. Komarji Aedes aegypti so se v Fresnu pojavili šele leta 2013 in se hitro razmnožili. Letos so tudi prvič potrdili okužbo z virusom Zika, ki naj bi ga prenašala ta vrsta komarjev.

Virus, ki ga prenašajo komarji, po dozdajšnjih dognanjih lahko povzroči resne nevrološke motnje, zlasti pri še nerojenih otrocih. Virus je povezan z mikrocefalijo (pionirsko vlogo pri dokazovanju te povezave je imela slovenska znanost), boleznijo, zaradi katere se otrok rodi z nenormalno majhno glavo in posledično številnimi motnjami.

Verily pa želi s svojim načrtom potencialno iztrebiti populacijo komarjev, ki naj bi prenašala virus Zika, s tem pa tudi širjenje virusa med prebivalstvom.

Podjetje je samce komarja okužilo z bakterijami iz rodu Wolbachia, ki ni škodljiv za človeka. Samci se nato parijo s samicami, ki se okužijo z bakterijo, ki onemogoči, da bi se iz jajčec razvili novi komarji.

Verily bo na teden izpustil okoli milijon komarjev v razponu 20 tednov. Prvi del komarjev so na prosto izpustili prejšnji teden.

V Nemčiji izpuščajo sterilizirane komarje
Podobne načrte pa imajo tudi v Evropi v boju proti tigrastemu komarju (Aedes albopictus). Po poročanju portala nemškega tednika Der Spiegel znanstveniki v Nemčiji že preverjajo vpliv izpuščenih steriliziranih samcev komarja na populacijo.

Komarje ulovijo v Nemčiji in jih na sterilizacijo pošljejo v Bologno, nato pa se vrnejo v Nemčijo, kjer jih enkrat tedensko izpustijo na prosto v bližini mesta Heidelberg. Samci tigrastega komarja se lahko nato še vedno parijo, vendar so pri tem 99-odstotno neučinkoviti, je pojasnil biolog Norbert Becker, ki sodeluje pri projektu.

Podobno akcijo so izvedli že lani avgusta, ko so ugotovili, da se je število komarjev, ki so se izlegli, zmanjšalo za 15 odstotkov. Letos so projekt začeli že maja, povečali pa tudi število izpuščenih komarjev s 1.000 na 3.000 na hektar.

Gensko spremenjeni komarji v Braziliji
Komarje kot biološko orožje proti lastni vrsti uporabljajo tudi drugod po svetu. Že pred dvema letoma je britansko podjetje Oxitec v okolje že izpustilo okoli 80 milijonov gensko spremenjenih komarjev, ki radirajo krajevne populacije komarjev. To so med drugim počeli v številnih brazilskih mestih, saj so v Braziliji po več uspešnih poskusih kot v prvi državi na svetu dobili dovoljenje za komercialno vzrejo in izpuste gensko spremenjenih komarjev, ki se zdaj borijo proti vročici denga (tudi to prenaša Aedes aegypti).

Kaj točno so jim storili? V laboratoriju so jih gensko spremenili tako, da na potomce prenesejo gen, ki za razvoj ličink v odraslo žuželko potrebuje antibiotik tetraciklin. Ta je v laboratorijih precej vsakdanja zadeva, nikakor pa ne v naravi. Ličinke tako poginejo, še preden se razvijejo v odraslo žival. Učinkovitost: populacije komarjev so se na posameznih mestih skrčile za med 60 in 95 odstotkov.

Različne znanstvene skupine iščejo načine, kako bi genske manipulacije lahko uporabili za učinkovit boj proti malariji in še številnim drugim boleznim. A obenem je veliko etičnih pomislekov glede potencialnih posledic tako obsežnega poseganja človeka v ekosistem.