Finančni ministri skupine G-7 so se sešli pred spomladanskim zasedanjem Mednarodnega denarnega sklada. Foto: EPA
Finančni ministri skupine G-7 so se sešli pred spomladanskim zasedanjem Mednarodnega denarnega sklada. Foto: EPA

Ministri industrijsko najbolj razvitih držav so se v petek sešli v Washingtonu in ocenili, da bi se morale gospodarske dejavnosti po svetu izboljševati še pred koncem letošnjega leta, a opozorili, da so možnosti za popolno okrevanje slabe ter celo, da obstaja velika nevarnost daljšega padca svetovnega gospodarstva.

Zmeren optimizem Geithnerja
"Do neke mere smo lahko optimistični, vendar bi se motili, če bi rekli, da smo blizu izhoda iz mraka, ki se je spustil na svetovno gospodarstvo preteklo jesen," je dejal ameriški finančni minister Timothy Geithner po srečanju. Nova ocena G-7 je manj pesimistična kot tista pred februarskim sestankom, ko so opozarjali, da bo kriza, najhujša po koncu 2. svetovne vojne, trajala skozi celo leto 2009 in niso niti omenjali znakov okrevanja.

Padanje se je upočasnilo
"Najnovejši podatki kažejo, da se padanje stopnje naših gospodarstev upočasnjuje in se pojavljajo nekateri znaki stabilizacije," so v skupni izjavi zapisali ministri ZDA, Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije in Japonske. Hkrati so obljubili, da bodo nadaljevali prizadevanja za obnovitev delovnih mest in rasti, še naprej zagotavljali vire, ki jih potrebujejo Mednardni denarni sklad (IMF) in druge mednarodne institucije za pomoč pri obnovitvi svetovne finančne stabilnosti.

Ponovili "ne" trgovinskim oviram
Zavzeli so se za dolgoročno fiskalno vzdržnost, obnavljanje posojanja, zagotavljanje likvidnostne pomoči, vlaganje kapitala v finančne institucije, zaščite prihrankov v bankah ter naslavljanja slabih naložb. Strinjali so se še, da se morajo v poskusih pomoči nacionalnim gospodarstvom izogibati trgovinskim oviram in da je treba okrepiti mednarodni finančni sistem in regulacijo finančnega sektorja.

T. V.