Foto:
Foto:

Tako sta v celoti prebita predora Kastelec in Dekani na zadnjem avtocestnem odseku proti Obali. Izkopna dolžina prebite cevi je 2.109 metrov, s portali bo dolga 2.192 metrov. Graditelji so prvo cev, iz smeri Obale proti notranjosti prebili 6. 10. Njena izkopna dolžina je 2.152 metrov, skupaj z vhodnimi portali pa 2.175 metrov.

Predor Dekani poteka skozi hribino, sestavljeno iz laporja s peščenjakom, ki je izvajalcem del omogočal povprečno napredovanje sedem metrov na dan. Gradnja je potekala nemoteno, v skladu s pričakovanji in brez nepredvidenih geoloških ali geomehanskih težav, so navedli v Darsu.

Pogodbo za izgradnjo predora Dekani na 14,9 kilometra dolgem avtocestnem odseku Klanec - Ankaran (Srmin) so graditelji sklenili konec avgusta 2002, za pogodbeno vrednost 15,9 milijarde tolarjev in s pogodbenim rokom 26 mesecev. Pri gradnji predora sta kot odizvajalca sodelovala še družbi Primorje in NGR.

Dela na celotnem avtocestnem odseku Klanec - Ankaran potekajo intenzivno, tako da bi bilo možno po navedbah Darsa odsek predati prometu konec prihodnjega leta. Pogodbeni roki se sicer iztečejo spomladi 2005.