Na sledi, za katere arheologi verjamejo, da bi lahko pripadale londonski gledališki hiši Red Lion, so naleteli med stanovanjsko prenovo. Že lani so odkrili pravokotno leseno strukturo. Ta je zgrajena iz 144 ohranjenih tramov in obdana z luknjami za stebre, ki so bili po domnevah strokovnjakov namenjeni odru ali sediščem. Med izkopavanjem so našli še lesene strukture, artefakte in druge zgradbe.

Z gostišči, v katerih se je popivalo še v 17. stoletju
Severovzhodno od domnevne lokacije gledališča so odkrili tudi ostanke stavb iz 15. in 16. stoletja, za katere menijo, da so bile del pripadajočega gostišča, ki se je v naslednjem stoletju razvilo iz bližnje kmetije. Med ostanki kompleksa stavb so našli veliko kozarcev, vrčev in steklenic.

Med izkopavanji v predelu Whitechapel so našli tudi vrč iz poznega 17. stoletja, na katerem je kraljevi medaljon Karla II. Kot so zapisali, je zdaj precej bolj čist.

Vodja izkopavanja Stephen White pravi, da so po skoraj 500 letih mogoče našli ostanke gledališča Red Lion, ki je predstavljalo začetek gledališke umetnosti v času kraljice Elizabete I.

Primer značilnega krožnega elizabetinskega gledališča. Gre za skico odra v gledališču The Swan iz leta 1596. Foto: Wikipedia
Primer značilnega krožnega elizabetinskega gledališča. Gre za skico odra v gledališču The Swan iz leta 1596. Foto: Wikipedia

Po Whitovih besedah gre za izredno odkritje. "Izpovednost skupnih dokazov ‒ arheoloških ostankov stavb na ustrezni lokaciji in iz pravega časovnega obdobja – se, kot je videti, ujema s karakteristikami gledališča, ki jih omenjajo zgodnji dokumenti."

Gledališče, ki je postavilo standard za nadaljnje gradnje
O enigmatičnem gledališču ni veliko znanega. Ve se, da naj bi ga okoli leta 1567 postavil John Brayne. Stavba je omenjena v dveh tožbah, ki opisujeta zunanji oder in sedišča. Dimenzije najdišča (12,3 metra v dolžino in 9,3 metra v širino) ustrezajo podatkom, ki jih navaja tožba.
Red Lion naj bi bil prototip za gledališče The Theatre, ki ga je nato leta 1576 Brayne v predelu Shoreditch zgradil skupaj z Jamesom Burbageom. Gledališče je bilo prvi stalni dom za igralske družine, na njegovem odru pa so bile v 90. letih 16. stoletja uprizorjene tudi predstave Williama Shakespearja.