Hišna imena označujejo domačije in pripadajoča polja, travnike, gozdove ter predvsem ljudi, ki na teh domačijah živijo. Foto: Rok Omahen
Hišna imena označujejo domačije in pripadajoča polja, travnike, gozdove ter predvsem ljudi, ki na teh domačijah živijo. Foto: Rok Omahen

V manjših vaseh se ta imena še uporabljajo predvsem za kmetije, medtem ko v naseljih, ki izgubljajo kmečki videz, imena sočasno z opuščanjem kmetij, podiranjem starih in gradnjo novih stavb zamirajo in izginjajo v pozabo, opozarja Barbara Strajnar iz kamniške občine.

Živa zgodovina
Dodala je, da jih veseli, da so na območju občine, še posebej v podeželskih predelih, stara hišna imena še dobro ohranjena. "Imena so del naše nesnovne kulturne dediščine in so odraz zgodovine določenega kraja. S projektom tudi ozaveščamo ljudi o pomembnosti ohranjanja hišnih imen kot dela nesnovne kulturne dediščine, etnološke dediščine in jezikovne dediščine. Prebivalce spodbujamo, da so ponosni na svoje domače ime in da to prenesejo na svoje otroke in vnuke," je zapisala.

V prvem koraku so bile v kamniški občini obravnavane krajevne skupnosti Tunjice, Kamniška Bistrica, Šmartno v Tuhinju in Motnik, letos pa še krajevne skupnosti Špitalič, Pšajnovica in Zgornji Tuhinj.

Hišna imena v krajevnih skupnostih Tunjice in Kamniška Bistrica so že zbrana v knjižici, ki je izšla lani in ki je brezplačno na voljo na sedežih omenjenih krajevnih skupnosti.

Hišna imena označujejo domačije in pripadajoča polja, travnike, gozdove ter predvsem ljudi, ki na teh domačijah živijo. Ta "domača" imena so nastala iz potrebe po lažjem ločevanju domačinov med seboj in so se pri hišah obdržala kljub zamenjavi lastnikov ali njihovih priimkov.

Še letos bodo bodo v okviru projekta na domačije namestili glinene tablice s starimi hišnimi imeni. Foto: hisnaimena.si
Še letos bodo bodo v okviru projekta na domačije namestili glinene tablice s starimi hišnimi imeni. Foto: hisnaimena.si

Hišno ime po poklicu sedlarja, narečno "zotlarja". Pozneje so v hiši živeli tesarji, narečno "cimpermani", ki so se po 1. svetovni vojni ukvarjali z dvigovanjem zvonov v zvonike. Zvonovi so bili namreč med vojno zaseženi. Zoklarca je bila zelo uspešna vaška babica, saj ji prav nobena porodnica ni umrla.

o izviru imena "Pri Zoklarju", ki ga nosi domačija v Tunjicah (s spletne strani Hišna imena)

Podatki za seznam hišnih imen, objavljenih v knjižici, so bili pridobljeni s pregledom zgodovinskih virov, z razgovori s starejšimi domačini in na srečanjih s krajani. Knjižica v tabelarični obliki predstavlja pregled hišnih imen v krajevnih skupnostih, tabele spremljajo zanimive kratke zgodbe, povezane s hišnimi imeni, in stare fotografije ter razglednice naselij ali posameznih domačij.

Po besedah Barbare Strajnar so se letos že srečali z domačini v preostalih krajevnih skupnostih. V nadaljevanju leta bodo na domačije namestili glinene tablice s starimi hišnimi imeni. V pripravi je knjižica za krajevne skupnosti Šmartno, Špitalič, Zgornji Tuhinj, Motnik in Pšajnovica.

Finančna vrednost projekta za vse obravnavane krajevne skupnosti znaša 28.200 evrov. Občina Kamnik je projekt do zdaj financirala izključno iz svojega proračuna, je še pojasnila Barbara Strajnar. Izvajalec projekta v kamniški občini je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR), ki projekte zbiranja starih hišnih imen vodi od leta 2009.

Zgodbe o izviru imena, ki se jih spominjajo lastniki
Hišna imena z vseh zbiranj so objavljena na temu namenjeni spletni strani. Poleg hišnih imen so na njej tudi zgodovinski podatki o hišah, tam je zbirka tiskanih knjižic, ki se z novimi raziskovanji nadgrajuje. Spletna stran je bila vzpostavljena v okviru projekta Nomen vulgare in je zaživela leta 2013. Do začetka leta 2022 je bilo obravnavanih že več kot 400 naselij v 24 občinah, še piše na omenjeni spletni strani.