Stela je bila nezakonito izvožena iz Turčije, italijanski karabinjerji pa so jo našli v zasebni hiši blizu Firenc v osrednji Italiji. Foto: AP
Stela je bila nezakonito izvožena iz Turčije, italijanski karabinjerji pa so jo našli v zasebni hiši blizu Firenc v osrednji Italiji. Foto: AP

Italijanska specializirana umetniška enota karabinjerjev za varstvo kulturne dediščine je medijem sporočila, da je po obsežni preiskavi ugotovila, da je bil predmet nezakonito izvožen in končal v zasebnem domu v Firencah. Ti so stelo kupili v Franciji.

Nagrobna stela je dobila ime Nevesta puščave in je bila po zadnjih raziskavah nezakonito izkopana na starorimskem arheološkem najdišču Zeugma v vzhodnem Puranu.

Umetniški oddelek karabinjerjev si že desetletja prizadeva, da se umetniška dela in arheološki artefakti, če so bili izvoženi brez dovoljenja, vrnejo v izvorno državo, poroča Ameriška tiskovna agencija AP.

Njihova prizadevanja so do zdaj privedla do tega, da so v Italijo vrnili na stotine umetniških del in artefaktov iz prestižnih muzejev in zasebnih zbirateljev po vsem svetu.

"Satornila, žena, ki ljubi svojega moža, zbogom!"
Kamnita nagrobna plošča upodablja plemkinjo, ki nosi tančico in tuniko. Njena desna roka je položena na levo dojko. Pod doprsnim kipom, ki ponazarja pokojnika, je napis v starogrščini: "Satornila, žena, ki ljubi svojega moža, zbogom!"

Stela je bila nezakonito izkopana v bližini starodavnega mesta Zeugma, v bližini Gaziantepa v današnji jugovzhodni Turčiji, je sporočila policija. Izvira iz sredine do konca drugega stoletja.

Mesto Zeugma ob reki Evfrat je bilo najprej starogrška naselbina, pozneje pa je postalo del rimskega imperija. Ustanovil ga je general Aleksandra Velikega.

Stela je bila predana turškemu veleposlaniku v Italiji za vrnitev v Turčijo.