Stran iz epa, ki velja za temelj perzijske kulture in jezika. Foto: Wikipedia
Stran iz epa, ki velja za temelj perzijske kulture in jezika. Foto: Wikipedia

Presegli so prejšnji rekord, ki ga je postavil drug list iz istega rokopisa leta 2011. Oba sta bila licitirana pri dražbeni hiši Sotheby's.

Prizor z danes prodanega lista prikazuje dve glavni osebnosti v zgodbi – junak Rustam, princ Zabulistana, na njem vrne svojega konja Rakhsha, ki je dobil ime po perzijski besedi za strelo. Stran pripisujejo Mirzi Aliju iz druge generacije umetnikov, ki so sodelovali pri rokopisu, in sinu sultana Mohameda, enega največjih perzijskih slikarjev tistega časa, ki je prav tako ustvarjal rokopis, piše Frontier Post.

Naročil ga je en cesar, šah Ismail (prvi od Safavidov), dokončal ga je drugi, njegov sin in naslednik šah Tahmasp, podaril ga je tretjemu, sultanu Selimu II. iz Otomanskega cesarstva, pozneje pa je bil v lasti enega od velikih bibliofilske družine moderne dobe, Baroni de Rothschild, katerih zbirke so vključevale mojstrovine, kot so Belles Heures Duca de Berryja in Ure Katarine Cleveške, piše spletna stran artdaily.

Danes so posamezne strani iz epa Šahname hranjene v muzejskih zbirkah po vsem svetu, vključno z newyorškim Metropolitanskim muzejem umetnosti, inštitutom Smithsonian v Washingtonu D. C., muzejsko zbirko Aga Khan, Muzejem islamske umetnosti v Dohi in Muzejem sodobne umetnosti v Teheranu.

"Šahname šaha Tahmaspa je splošno priznan kot eden najboljših ilustriranih rokopisov katerega koli obdobja ali kulture in se uvršča med največja umetniška dela na svetu. Dokaz čiste umetniške spretnosti in lepote je, da dva lista iz istega legendarnega rokopisa zdaj držita prvi dve najvišji ceni za katero koli islamsko delo na papirju, z novim dražbenim rekordom" je danes dejal Benedict Carter, vodja oddelka za islamsko in indijsko umetnost pri dražbeni hiši Sotheby's.

V okviru tedna islama, južne Azije in Bližnjega vzhoda
Danes je sicer potekala dražba z nadnaslovom Umetnost islamskega sveta in Indije, ki je skupaj prinesla 16,5 milijona evrov. Pripravili so jo v okviru Sotheby'sjevega tedna islama, južne Azije in Bližnjega vzhoda v Londonu. V okviru prodaje je bil prodan tudi monumentalni list iz enega največjih kufskih Koranov iz osmega stoletja za skoraj milijon evrov, monumentalna ulita in vgravirana bronasta oljenka z več stenji iz Andaluzije iz 11. stoletja pa je prinesla 1,9 milijona evrov.