Glavnik je bil torej izdelan približno 1700 let pred našim štetjem. Kot pravi arheolog z Univerze v Jeruzalemu Josef Garfinkel, je napis neposreden dokaz uporabe abecede v vsakdanjem življenju pred približno 3700 leti. "To je mejnik v zgodovini človeške sposobnosti pisanja," pravi.

Foto: AP
Foto: AP

Gre za pomembno odkritje v poznavanju jezika, ki je nastal nekje okoli 1800 pred našim štetjem. Ta danes izumrli jezik spada med semitske jezike in je soroden hebrejščini.

Prvi v celoti ohranjen stavek v kanaanskem jeziku
Zapisi v kanaanskem jeziku na predmetih sicer niso izjemnost, je pa to prvi primer, kjer so odkrili cel smiseln stavek. Doslej so našli predvsem posamezne črke, občasno tudi kakšno besedo, kar ni bilo dovolj trdno izhodišče za nadaljnje raziskovanje. "Nismo imeli dovolj materiala," pravi Garfinkel. Stavek nakazuje tudi, da so Kanaanci v pisani besedi izstopali od drugih zgodnjih civilizacij. "Pove nam, da so v najstarejši fazi uporabljali cele stavke."

Datacija glavnika temelji predvsem na primerjavi s kanaansko abecedo, najdeno na območju Sinaja iz obdobja nekje ok. 1800 pred našim štetjem. Glavnik so našli sicer v precej mlajšem arheološkem kontekstu, s karbonskim datiranjem pa jim ni uspelo določiti točne starosti.

Glavnik verjetno uvožen od drugod
Po Garfinklovih besedah napis na glavniku kaže, da so imeli uši tudi ljudje, ki so imeli visok družbeni status, saj bi zaradi dragocenosti materiala takšen izdelek uporabljali lahko le tisti, ki so si ga privoščili. Na glavniku naj bi odkrili tudi sledi naglavnih uši. "To je zelo človeško besedilo. Pokaže nam, da se ljudje niso toliko spremenili, kot se tudi uši niso." Ker na tem območju ni bilo slonov, strokovnjaki domnevajo, da so glavnik prinesli od drugod.

Glavnik, ki meri približno 3,5-krat 2,5 centimetra, ni nova najdba. Našli so ga že leta 2016 v Tel Lachishu, v arheološkem najdišču v južnem Izraelu, šele letos pa je profesor na njem opazil vrezane besede.