"Smrtno resno" komedijo Vozi, Miško uprizarjajo na odru Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Foto: Polna žlica kulture

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je bilo ustanovljeno na pobudo treh županov Pirana, Ptuja in Škofje Loke junija 2001, vanj pa so poleg omenjenih vključena še mesta Brežice, Celje, Idrija, Jesenice, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Metlika, Novo mesto, Radovljica, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjur, Tržič in Žužemberk.

Številna gledališča in muzeji v skoraj vsakem mestu, številne galerije, knjižnice, glasbeno-plesne dogodke so povezali in njihovo ponudbo nanizali v kulturni abonma Polna žlica kulture, je povedala generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc. Po njenih besedah je tako nastal kulturno-gastronomski "abonma zgodovinskih mest za 20 skupnih let, ki ga povezuje 20 izjemnih kulturnih dogodkov".

Posnetek s pregledne razstave dela Silvana Omerzuja v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Foto: Galerija Božidar Jakac/Žiga Koritnik
Posnetek s pregledne razstave dela Silvana Omerzuja v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Foto: Galerija Božidar Jakac/Žiga Koritnik

Generalna sekretarka je poudarila tudi pomen sodelovanja s Slovensko turistično organizacijo (STO), ki je dotičnemu združenju zaupala v upravljanje enega nosilnih produktov slovenskega turizma – Mesta in kultura. In tako je v kulturnem abonmaju tudi vrhunska kulinarična ponudba, saj je bila gastronomija od nekdaj del identitete zgodovinskih mest.

Kultura kot nosilka turizma pri nas
Vodja sektorja za razvoj, inovacije in evropske projekte​ na STO-ju Barbara Zmrzlikar je poudarila pomen sodelovanja z združenjem.

"STO je za leti 2018 in 2019 kulturo opredelil za nosilno temo slovenskega turizma. V ta namen je bil pripravljen Operativni načrt trženja kulturnega turizma Slovenije. V letih 2020 in 2021 je nosilna tema gastronomija. Zato veseli, da prav letos, ko je Slovenija nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021, dobivamo nov produkt, ki povezuje kulturo in gastronomijo v obliki vsebinsko bogato zasnovanega abonmaja," je dejala. In dodala, da je prepričana, da abonma nagovarja na način, da ljudje pri raziskovanju Slovenije zavijejo tudi z uhojenih poti.

Utrinek z jurjevanja v Beli krajini. Foto: Polna žlica kulture/Andrej Tarfila
Utrinek z jurjevanja v Beli krajini. Foto: Polna žlica kulture/Andrej Tarfila

Natančno abonmajsko ponudbo
lahko preverite tukaj.

Trojica raznolikih abonmajev
Abonma Združenja zgodovinskih mest Slovenije je prvi primer organiziranega vključevanja, povezovanja in sodelovanja kulture in turizma na celotnem območju Slovenije. Z 20 kulturnimi dogodki povezuje skoraj 250 kulturnih izvajalcev in ustvarjalcev ter 40 turističnih ponudnikov in vrhunskih kuharskih mojstrov. Na voljo so velik abonma Polna žlica kulture ter mala abonmaja Krožnik dobrega od Koroške do Dolenjske in Krožnik dobrega od Gorenjske do Jadrana. Abonmajsko ponudbo so zagnali v tem mesecu, sklenila pa se bo avgusta prihodnje leto.

Tudi Jelka Pirkovič, v. d. generalnega direktorja direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo, je pozdravila podporo in povezovanje med zgodovinskimi mesti, ki predstavljajo najboljšo kulturno dediščino, ter kulturnimi ustanovami in turizmom.