Svetovalec mariupoljskega župana v izgnanstvu Petro Andriuščenko je ruske sile obtožil, da poskušajo s "čistilno akcijo" prikriti umor več sto civilistov, ki so umrli v bombardiranju mesta marca letos, poroča BBC. Rusija, nasprotno, rušenje vidi kot začetek del za obnovo mesta, ki je trenutno pod njihovo oblastjo.

Pogled iz zraka razkrije porušeno zgradbo, ki je sicer obdana z ogrado. Foto: Reuters
Pogled iz zraka razkrije porušeno zgradbo, ki je sicer obdana z ogrado. Foto: Reuters
Marčevski zračni napad na mariupoljsko gledališče, v katerem so zavetje poiskali civilisti, je bil
Marčevski zračni napad na mariupoljsko gledališče, v katerem so zavetje poiskali civilisti, je bil "jasen primer vojnega zločina", ocenjuje organizacija Amnesty International. Foto: EPA

Okrog ruševin gledališča je bila prejšnji mesec postavljena zaščitna pregrada, na kateri so upodobljene velike ruske kulturne osebnosti. V videu na platformi Telegram Messenger je mogoče videti rušenje zadnjega dela hudo poškodovane stavbe, je poročal BBC.

Andriuščenko trdi, da namerava ruska vojska pročelje gledališča pustiti nedotaknjeno, preostanek zgradbe pa naj bi odstranili in v nadaljevanju "zgradili novo gledališče na kosteh Mariupoljčanov". Kljub temu je prepričan, da "resnica ne bo ostala skrita, ne glede na to, kaj naredijo. Obstaja dovolj videodokazov in pričanj preživelih ter očividcev."

"Mariupoljsko gledališče ne obstaja več," je v objavi na Facebooku zapisal ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko. "Okupatorji odstranjujejo sledi svojih zločinov in težko bi jim bilo manj mar, da gre za kulturno dediščino in da pripada drugi kulturi."

Alternativna kulturna ponudba: sovjetski muzikal
Pred rusko invazijo v Ukrajini in obleganjem Mariupolja, ki je sledilo, je bilo gledališče središče kulturnega in družabnega življenja v mestu. Po zasedbi ozemlja so ruske oblasti, ki trenutno upravljajo mesto in širšo regijo Doneck, meščanom obljubile alternativno kulturno ponudbo: postavitev kultnega sovjetskega muzikala iz šestdesetih, Bremenski mestni godci. Ker ga v gledališču seveda ne bodo mogli uprizarjati, bo produkcija potekala v bližnji Palači pionirjev.

Po trenutnih načrtih bo obnova gledališča končana leta 2024. Foto: Reuters
Po trenutnih načrtih bo obnova gledališča končana leta 2024. Foto: Reuters

Ruska tiskovna agencija Tass je citirala direktorja gledališča Igorja Solonina, češ da se rušenje nanaša samo na del stavbe, "ki ga je nemogoče restavrirati". Po trenutnih načrtih bo obnova gledališča končana leta 2024.

Bombardiranje gledališča, v katerem so se skrivali civilisti
Na začetku tega meseca so novinarji tiskovne agencije Associated Press s pomočjo satelitskih posnetkov ocenili, da je bilo na mariupoljskem pokopališču izkopanih več kot deset tisoč novih grobov. Novembra je BBC objavil poročila prič, ki naj bi videle pripadnike ruske vojske, kako izpod ruševin odnašajo trupla. Ukrajinske oblasti ocenjujejo, da je v bojih za mesto, ki je bilo oblegano več mesecev, umrlo 25 tisoč ljudi.

16. marca letos so ruska bojna letala na gledališče v Mariupolju iz zraka spustile 500 kilogramov bomb, ki so detonirale istočasno, je zapisano v poročilu organizacije Amnesty International, ki je napad opredelila kot vojni zločin in ga obsodila.

Med napadom je bilo v stavbi, ki je bila označena z napisom "otroci", približno 1200 ljudi. Po uradnih podatkih je bilo smrtnih žrtev takrat 300, čeprav je resnična številka po oceni AP-ja najbrž bližje 600 žrtvam. Številna trupla so bila najdena v kleti. Ruska stran zanika, da bi bilo gledališče namerno izbrana tarča bombardiranja.