Urša Rupnik pleše Balado Žive Kraigher. Foto: Anka Simončič
Urša Rupnik pleše Balado Žive Kraigher. Foto: Anka Simončič

Tokrat se zaradi epidemioloških razmer v prilagojeni izvedbi dogajanje seli na splet. Program spletnih dogodkov in plesnih videoprodukcij je mogoče spremljati danes in v nedeljo na njihovi strani na Facebooku in kanalu na Youtubu.

Živa Kraigher v Klepetulji. Foto: Vlastja Simončič
Živa Kraigher v Klepetulji. Foto: Vlastja Simončič

Premierno bodo prikazali videorekonstrukcijo koreografije Žive Kraigher Balada. Plesalka Saša Staparski Dobravec, s katero je Živa ustvarjala koreografijo, je svoje izkušnje procesa dela ter koreografijo prenesla na plesalko Uršo Rupnik, so sporočili organizatorji. Živa Kraigher je inspiracijo za Balado našla v glasbi Chopinove Balade št. 1 v g-molu in mali plastiki sedeče ženske figure Stojana Batiča.

Ob praznovanju stoletnice rojstva Žive Kraigher je Bara Kolenc, filozofinja, publicistka in ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti, pripravila predavanje, posvečeno njenemu življenju in delu.

Živa Kraigher je bila plesna pedagoginja, koreografinja, ustanoviteljica in dolgoletna voditeljica Oddelka za izrazni ples na SGBŠ-ju v Ljubljani, ki je z vpeljevanjem sodobnih plesnih tehnik vplivala na razvoj slovenskega plesa.

Svoje življenje je popolnoma posvetila plesu. "O njem je sanjala, ga izvaja, nastopala, učila, koreografirala, pisala" in pri tem sledila poslanstvu, ki si ga je zadala – "dati mlademu človeku trdno plesno-tehnično znanje, da bi lahko obvladal telo in iz njega izvabljal lastni plesni izraz."

V svojem predavanju se Bara Kolenc osredotoča na "vprašanje emancipacitornih vzgibov sodobnega plesa in mehanizmov upora, ki jih lahko zasledimo v umetniškem in pedagoškem delu Žive Kraigher in preko katerih lahko njeno ustvarjalno pot umestimo v širši slovenski in evropski družbeni in umetniški kontekst."

V programu festivala bodo predstavili tudi nekaj najuspešnejših videoplesnih produkcij iz leta 2020 – časa, ki ga je zaznamovalo umanjkanje ustvarjanja na odrih.

Festival v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z Območno izpostavo JSKD Ljubljana že vrsto let gosti Center kulture Španski borci.