Prizor iz plesnega koncerta Love me tender (Ljubi me nežno), ene od dveh slovenskih produkcij, ki gostujeta na East is Best. Foto: East is Best
Prizor iz plesnega koncerta Love me tender (Ljubi me nežno), ene od dveh slovenskih produkcij, ki gostujeta na East is Best. Foto: East is Best

Letošnja izvedba povezuje osem festivalov iz osmih držav srednje in vzhodne Evrope: ob Sloveniji poteka še na Hrvaškem, v BiH-u, Srbiji, Severni Makedoniji, Bolgariji, Madžarski in Latviji. Zaradi vojne v Ukrajini je bil odpovedan festival v Kijevu, bodo pa ukrajinske predstave na voljo v digitalni različici.

Tako fizična kot virtualna prizorišča
14 izbranih predstav med aprilom in junijem gostuje na fizičnih in virtualnih prizoriščih v Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Novem Sadu, Skopju, Sofiji, Budimpešti in Rigi. Ob gostujočih predstavah se na festivalih obeta tudi bogat spremljevalni program, ki med drugim obsega več delavnic s sodelujočimi umetniki, so sporočili iz društva za kulturno, založniško in producentsko dejavnost Pekinpah.

Projekt East is Best je namenjen tudi večanju prepoznavnosti regijskih umetnikov s pomočjo gostovanj in predstavljanjem novih produkcij v državah sodelujočih partnerjev. S kroženjem produkcij vključenih partnerjev se razvija sodelovanje in povezovanje akterjev s področja performativne umetnosti v širši regiji, s čimer se omogoča mednarodna promocija ustvarjalcev, kar je eno temeljnih poslanstev tega mednarodnega projekta.

Projekt East is Best je bil zasnovan v Ljubljani neposredno po prvi Ples>Denar (ne)konferenci leta 2020, ki jo je v sklopu partnerske mreže Platforma Centra za kreativnost organiziralo društvo Pekinpah. Razprave na omenjeni konferenci, na kateri so bili prisotni številni umetniki in producenti iz regije, so razkrile potrebo po tesnejšem sodelovanju ter izmenjavah, kot tudi po vzpostavitvi formaliziranega digitalnega omrežja.

Uradni partnerji projekta East is Best so ljubljanski Exodos kot vodilni partner ter Pekinpah - slovenski Spider Festival, AU združenje Contemporary Dance Platform festival Zelyonka iz Ukrajine, srbska Kulturanova, hrvaški Hrvatski institut za pokret i ples - Dance Week Festival in madžarski Workshop Foundation. Drugi partnerski festivali so Dance fest Skopje iz Severne Makedonije, ZVRK Festival Sarajevo iz Bosne in Hercegovine, bolgarski Antistatic Festival in Laiks Dejot festival iz Latvije. Projekt ima finančno podporo Perform Europe, ki se financira iz programa Ustvarjalna Evropa.

V predstavi Skupaj sta Leja Jurišić in Marko Mandić šest ur skupaj na odru ob glasbeni podlagi naključno predvajanih skladb z njune združene
V predstavi Skupaj sta Leja Jurišić in Marko Mandić šest ur skupaj na odru ob glasbeni podlagi naključno predvajanih skladb z njune združene "playliste". Foto: Matija Lukič
Sorodna novica Leja Jurišić & Marko Mandić: vsak zase in vseeno skupaj

Skupaj in Ljubi me nežno
Na East is Best gostujeta tudi dve slovenski produkciji, in sicer večkrat nagrajeni šesturni performans Skupaj plesalke Leje Jurišić in igralca Marka Mandića ter plesni koncert naslovom Love me tender (Ljubi me nežno) Žigana Krajnčana, Kristyne Šajtošove, Kristijana Krajnčana in Tsarine Marinkove Krajnčan. Žigan Kranjčan sodeluje tudi v slovensko-latvijski koprodukciji Interview, ki bo na ogled na Dance festu Skopje.

Več gostujočih predstav iz regije bo gostovalo tudi na festivalu Spider v Ljubljani, ki se bo odvil med 15. in 19. junijem.