Kdo bo novo prvo ime v mariborski občinski stavbi, bo verjetno znano šele po drugem krogu volitev. Foto: BoBo
Kdo bo novo prvo ime v mariborski občinski stavbi, bo verjetno znano šele po drugem krogu volitev. Foto: BoBo

Opolnoči nastopi volilni molk, ki bo trajal do 19. ure v nedeljo. Na predčasnem glasovanju, ki se je končalo v četrtek, pa je svoj glas oddalo okoli 800 volivcev od skupno nekaj manj kot 93.000 volilnih upravičencev. Drugi krog volitev, če bo do njega prišlo, pa bo v nedeljo, 24. marca.

Po najnovejši javnomnenjski raziskavi časopisa Večer je v prednosti neodvisni kandidat Andrej Fištravec, ki mu je podpora od zadnjega merjenja narasla na dobrih 27 odstotkov volivcev. V drugem krogu volitev bi se mu pridružil kandidat SD-ja Matevž Frangež, ki ga je podprlo nekaj manj kot 13 odstotkov vprašanih. Tretjeuvrščenemu kandidatu Županove liste in SLS-a Milanu Miklu bi glas zaupalo 5,7 odstotka volivcev. Na četrtem mestu pa je kandidatka SDS-a Andreja Špernjak, ki bi jo podprlo 4,3 odstotka volivcev.

Na MMC-ju smo se pred županskimi volitvami v Mariboru pogovarjali tudi z naslednjimi kandidati:

Lidijo Divjak Mirnik, kandidatko Liste za pravičnost in razvoj

Andrejem Fištravcem, neodvisnim kandidatom,

Matežem Frangežem, kandidatom SD-ja,

Avgustom Heričkom, kandidatom NSi-ja,

Francem Jesenkom, kandidatom Stranke slovenskega naroda,

Andrejem Ketišem, kandidatom Liste za Maribor,

Milanom Miklom, kandidatom Županove liste in SLS-a,

Moniko Piberl, kandidatko stranke Glas žensk Slovenije

Folkom Puconjo, kandidatom SNS-a,

Milanom Razdevškom, kandidatom LDS.

Raziskava, ki jo je za časopis Večer opravilo podjetje RM plus na vzorcu 700 polnoletnih oseb iz Mestne občine Maribor, je sicer pokazala tudi, da delež neopredeljenih ostaja nespremenjen pri 44 odstotkih. Zagotovo se bo volitev udeležilo 60 odstotkov anketirancev.

Na zadnjih lokalnih volitvah 2010 je Franc Kangler zmagal že v prvem krogu s 50,4 odstotka glasov. Vendar je po vrsti uličnih protestov odstopil zadnji dan leta 2012. V nedeljo bodo v Mariboru volili tudi štiri mestne svetnike, saj so štirje svetniki stranke SD odstopili.