Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 10. sep. 2024

Ars • Tor, 10. sep.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Milan Jesih je za svoje ustvarjanje prejel številne literarne nagrade. Leta 2007 je izšla njegova zbirka z naslovom Tako rekoč in v njej pesem Tja, kamor hrepenenje komaj seže.

Interpretira Vlado Novak.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Oktobra 1885 je Strauss nastopil mesto asistenta dirigenta orkestra dvorne kapele v Meiningenu. To službo je opravljal do aprila prihodnjega leta. Čeprav je bila ta epizoda kratka, ga je močno zaznamovala. Kot vajenec je imel v Hansu von Bülowu, ki ga je tudi imenoval za svojega asistenta, izjemnega učitelja. To je pozneje potrdil s trditvijo, da ga je prav von Bülow naučil umetnosti glasbene interpretacije.

11:00
Poročila

V živo na programu gostimo slovenske glasbene poustvarjalce, s pogovori in izbrano glasbo pa predstavljamo njihovo umetniško delovanje.

12:00
Poročila

Oddajo namenjamo glasbi italijanskega skladatelja Luigija Cherubinija, ki je večino življenja ustvarjal v Franciji, kjer je veljal za enega najvplivnejših skladateljev. Bil je cenjen učitelj glasbene teorije in kar 20 let ravnatelj pariškega konservatorija ...

13:00
Poročila

Velika planina je planšarski raj, najhitreje dosegljiv iz Ljubljane. Že pogled nanjo vabi, zato je v lepem vremenu na njej nepregledna vrsta pohodnikov in turistov. To res prinaša dobiček, a žal uničuje svetost pastirskega življenja, kolikor ga nista že odnesla čas in modernizacija (ponovitev).

14:00
Poročila

Pisanje v sklopu delavnic dramskega pisanja je v zadnjem času eden stalno navzočih in vse bolj priljubljenih pristopov snovanja izvirnega dramskega besedila. O prednostih tovrstnega ustvarjanja, pomenu za avtorice in avtorje, pa tudi o izkušnji mentorskega dela in vprašanju avtorstva smo se pogovarjali z dramatičarko, dramaturginjo in mentorico delavnic dramskega pisanja Simono Hamer.

14:40
Medigra

Glasbena medigra.

Naslov plošče je parodija na sicer neformalno zasedbo pevcev in zabavljačev, Rat Pack, v kateri sta bila tudi Frank Sinatra in Sammy Davis Jr.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Slovenske krave hudomušno kraljujejo na slikah, grafikah, fotografijah in v skulpturah akademska slikarka Lara Ješe, ki je to žival izbrala za izpoved svoje družinske zgodbe. Postopoma jo je namreč začutila kot izraz povezave s svojimi koreninami. Svojo dvanajstletno produkcijo zdaj predstavlja v Škofjeloškem Sokolskem domu. V Vodnikovi domačiji Center pa so predstavili ekskluzivno mapo tridesetih reprodukcij slovenskih knjižnih ilustracij, ki je pri Mladinski knjigi izšla v omejeni seriji tristotih izvodov.

Komorni orkester iz Lozane je na koncertu 29. februarja v dvorani Metropole v Lozani izvedel uverturo Lepa Meluzina, op. 32 Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Violinski koncert v D-duru Johannesa Brahmsa in Simfonijo št. 1, Pomladno, Roberta Schumanna. Dirigiral je Hossein Pishkar, v vlogi solista je nastopil violinist Christian Tetzlaff.

Glede na rezultate mednarodne raziskave PISA iz leta 2022 je raven bralne pismenosti med slovenskimi petnajstletniki pod povprečjem držav članic OECD. Povprečni dosežek dijakinj in dijakov je za 26 točk nižji kot tisti iz leta 2018 in je najnižji dosežek, odkar se je Slovenija vključila v raziskavo. Ob začetku nacionalnega meseca skupnega branja bomo izpostavili ambiciozni projekt Naša mala knjižnica, pri katerem si prizadevajo dvigniti bralno pismenost. Izvaja ga KUD Sodobnost. Lani je pri njem sodelovalo 34.000 otrok iz slovenskih osnovnih šol in vrtcev. Letos bo potekal tudi na Hrvaškem, v Italiji, Estoniji, Severni Makedoniji, v Grčiji in na Poljskem. Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo Evropske komisije je projektu dodelil naziv Zgodba o uspehu. Vprašali se bomo tudi, zakaj se projekti, ki jih namenjamo temu področju, ne odražajo v mednarodnih raziskavah. Gostja bo dr. Klavdija Šterman Ivančič, raziskovalka s Pedagoškega inštituta. Projekt Naša mala knjižnica pa bosta predstavili Katja Kac in Alenka Urh.

Poslovil se je dr. Edo Škulj.
Glasbeniki si ne bi mogli predstavljati slovenske glasbene krajine brez njegovega dela, saj je transkribiral večji del opusa Iacobusa Handla Gallusa: 16 maš, 100 madrigalov in več kot 300 motetov. Prav po njegovi zaslugi lahko segamo po Gallusovem katalogu in Gallusovem zborniku Clare vir. Ampak to je le del Škuljevega bogatega opusa, kajti v njem najdemo tudi zbirko Slovenskih protestantskih napevov, zbirko Slovenskih cerkvenih ljudskih napevov, Leksikon cerkvenih glasbenikov, knjige o Orglah na Slovenskem, o skladateljih Gregorju Riharju, Franu Gerbiču in še in še …

Tokratno oddajo posvečamo spominu na dr. Eda Škulja, zanjo pa smo izbrali Gallusova dela, saj je bilo transkribiranje skladateljevega opusa osrednje Škuljevo delo. Predvajali bomo Gallusov Pasijon po Janezu in Mašo po motetu Očenaša.

V zbirki črtic Vonj po morju boste spoznali slovenske ribiče iz Križa, z Nabrežine in iz Kontovela. Zgodbe segajo v čas prve polovice 20. stoletja, ko je bilo ribištvo na slovenski obali od Trsta do izliva Timave še v polnem razmahu in so slovenski ribiči prodajali svoj ulov v tržaškem središču. Junaki Lisjakovih zgodb so resnične osebe iz naše polpretekle zgodovine in dogodki, o katerih Bruno Volpi pripoveduje, so se res zgodili.
Knjiga je izšla pri založbi Mladika.

Interpret: Danijel Malalan
Režiserka: Suzi Bandi

Produkcija RAI Radio Trst A. Posneto leta 2010.

19:11
Poigra

Across the Universe je angleško-ameriški glasbeni film, ki je nastal leta 2007. Zgodba filma so pravzaprav skladbe, ki so jih napisali člani liverpoolske glasbene skupine The Beatles. Skupina je pomembno vplivala na nastanek in razvoj poznejših glasbenih skupin tako v Veliki Britaniji kot po svetu. Beatli so imeli tudi sicer velik vpliv, sploh na mladino, ki se je po njihovem vzoru branila striženja las, klasičnih vzgojnih prijemov in preživelih tradicij. Od nastanka leta 1962 pa do danes so prodali, po nekaterih ocenah, več kot pol milijarde, spet po drugih pa več kot dve milijardi posnetkov.

Beatli so slavo prvič okusili konec leta 1962 s svojo prvo uspešnico "Love Me Do". In od tistega trenutka naprej se je njihova slava samo še večala, dokler niso leta 1964 končno dosegli svetovne slave. Po razpadu skupine leta 1970 je vsak izmed članov ubral svojo uspešno glasbeno pot. McCartney in Starr sta še vedno glasbeno aktivna, Lennon je decembra leta 1980 umrl ustreljen, Harrison pa je novembra leta 2001 umrl zaradi pljučnega raka.

A vrnimo se k filmu Across the U niverse, ki pripoveduje ljubezensko zgodbo, postaljeno v 60. leta prejšnjega stoletja, v leta, zaznamovana s protivojnimi protesti, z bojem za svobodo govora in človekovimi pravicami, in jasno tudi v čas rokenrola. Film nas vodi po Združenih državah, Vietnamu in Angliji, vseskozi pa je zaznamovan z glasbo tistega časa, z glasbo, ki jo je ustvarila glasbena skupina The Beatles.

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Literarni večer namenjamo avstrijskemu pisatelju Josephu Rothu, ki se je rodil leta 1894 v mestu Brodi pri Lvovu, umrl pa leta 1939 v Parizu. V svojih delih je pogosto tematiziral izgubo domovine – avstro-ogrske monarhije.

Avtorica literarnega večera in prevajalka Ana Jasmina Oseban,
interpreti Milan Štefe, Brane Grubar in Lotos Vincenc Šparovec,
bralca Bernard Stramič in Mateja Grahovac,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Matjaž Miklič,
režiser Igor Likar.
Produkcija 2019.
Redakcija Tesa Drev Juh, Staša Grahek.

21:40
Poigra

22:00
Poročila

Poslušamo novo ploščo Godalnega kvarteta Bozzini, na kateri s klavirskim kolektivom junctQín predstavlja deli kanadskih skladateljev Rebecce Bruton in Jasona Doella.

Tomas Tranströmer, pesniški mag sanjskih vizij in stvarnega sveta, ki s svojimi zgoščenimi, jasnimi podobami (kot so pred dvanajstimi leti zapisali v utemeljitvi Nobelove nagrade) ponuja svež dostop do resničnosti, ima tudi pri slovenskih ljubiteljih poezije precej občudovalcev. Ni čudno, saj se za na videz preprosto, sugestivno liriko skrivajo tehtna spoznanja.

Interpret je Janko Petrovec,
prevajalka Maja Caserman,
glasbeni opremljevalec Marko Šetinc,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija leta 2011.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov