Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 4. avg. 2020

Prvi • Tor, 4. avg.

00:00
Poročila

00:15
Ponovitev: Razkošje v glavi – ponovitev oddaje, Dr.Franci Lazarini

01:00
Poročila

01:15
Ponovitev: Ponovitev Torek

02:00
Poročila

Bronja Žakelj
Belo se pere na devetdeset
Zvočna knjiga

Avtobiografski roman o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahú in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

Bere dramska igralka: Saša Mihelčič
Glasbena oprema: Darja Hlavka Godina
Tonska realizacija: Sonja Strenar, Urban Gruden, Klemen Veber
Režija: Klemen Markovčič

Produkcija Radio Slovenija in Beletrina

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Svetniški duhovnik sveti Janez Vianney je vse do pred kratkim veljal za preproščino duha, kot tisti, ki ni zmogel študija, ker naj bi imel preskromne darove razumnosti in umske presoje.

Toda poglobljene študije so pokazale, da je šlo nasprotno za genialnega človeka moderne dobe. Kar v posmeh se zdi predstojnikova odločitev, da ga pošlje v zakotno vas na jugu Francije, v Ars, kjer naj ne bi imel možnosti napraviti velike škode. Toda ta pozabljena hribovska vasica je postala znamenit romarski kraj, kamor so se stekala množice.

Janez Marija Vianney res ni nikoli obvladal latinščine. Toda odkril je lepoto navadnega govornega jezika, ki lahko s svojo iskrenostjo seže v globine srca. Prav v njegovem otroštvu se kaže velik paradoks njegovega življenja. Na eni strani je doživljal posledice francoske revolucije, ki je tudi njegovo družino pretresla s svojim nasiljem. Janez Marija je moral zato skrivaj hoditi k verouku in šel šele pri 13-ih letih k prvemu svetemu obhajilu. A na drugi strani je francoska revolucija poudarila pomembnost živega jezika, ki lahko prav tako kot klasični jeziki zaobjame vso znanost in tudi vse javne ustanove. Janez Marija je ljubil svoj materni jezik, francoščino, ter z njo dokazoval, kako globino človeške duše lahko izraža le preprost in jasen jezik. Rad je celo prebiral Napoleonov Civilni kodeks, ga podčrtaval in v njem zaznaval, kako v svoji zahtevi, da smo pred zakonom vsi enaki, sledi biblični etiki, da smo pred Bogom vsi ljudje v istem položaju.

A Janezu Vianneyju latinščina ni in ni šla. Zato predavanj v semenišču enostavno ni razumel. Tako je ubral mistično pot molitve, iz katere je črpal presenetljivo globoke teološke misli. In tukaj se je izrazila njegova genialnost. S svojo inteligenco srca je imel uvid v človeško dušo. Ljudi v stiskah je razumel onkraj njihovih besed. Še preden je njegov spovedanec kaj povedal, mu je že razkril, da ga razume, da pozna njegove težave in mu lahko podari besede upanja. Šlo je za resnično genialnega človeka, ki je razumel zapletenost in labirinte človeške duše.

Zanimivo je tudi, da je znal tudi zelo razumno razpolagati z gmotnimi darovi, ki jih je prejel in ki niso bil ravno majhni. Vedel je, da darežljivost romarjev ni zanj, ampak za uboge in bolne, zato je sezidal bolnico in šolo za mlade. Vedel je, da poglobljena krščanska duhovnost človeka ne trga iz tega sveta, prav nasprotno, vanj ga ponovno pošilja, da človek ta svet počlovečuje.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 4. 8.

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Zakaj se torku reče torek? Zakaj obstaja roza torek, črni torek, pustni torek in super torek? Na najproduktivnejši dan v tednu se gremo na Prvem ob 6.45 kviz. Torkov kviz.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za značilno slovensko, videti z očmi drugih? O tem v Drugem pogledu vsak torek ob 7. 40 na Prvem.

08:00
Poročila

Po kratki poletni osvežitvi, ki jo občutimo te dni, po napovedih vremenoslovcev prihaja drugi tako imenovani vročinski val v letošnjem poletju. Kako zanesljive so sodobne vremenske napovedi, kako vreme vpliva na počutje? Kako se zaščititi pred visokim UV indeksom in ravnati, kadar je toplotna obremenitev velika? V torkovem Svetovalnem servisu na vprašanja odgovarja Tanja Cegnar z Agencije za okolje RS.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Pogovori o aktualnih političnih vprašanjih se v javnem prostoru vse bolj polarizirajo. Prerekanje na spletnih platformah je polno zmerjanja, obtoževanja, omalovaževanja, laži in zavajanj. Zdi se, da obstajata dva popolnoma nasprotna pogleda na svet. Se ne strinjamo o ničemer več? Kaj pa demokracija? Je to še vedno sistem, ki želimo, da ureja našo družbo? O čem pa pravzaprav govorimo, ko govorimo o demokraciji? Kdaj je demokracije premalo, kdaj preveč? Odgovori v tokratni Intelekti.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Spremembe po navadi izzovejo tako nasprotovanja kot odobravanja, in tudi ko gre za spremembe Uredbe o odpadkih, ni nič drugače. O pomislekih in argumentih zagovornikov in nasprotnikov predlaganih sprememb, predvsem glede statusa odpadka in njegove nadaljnje uporabe, v tokratni oddaji voditeljica Karmen Štrancar Rajevec in gostje:
- Senko Pličanič, svetovalec Ministrstva za okolje,
- Antonija Božič Cerar, direktorica Službe za varstvo okolja pri GZS,
- Ana Mladenović, vodja laboratorija za kamen, agregat in reciklirane materiale ZAG,
- Jurij Kočar, Ljuska iniciativa Moravče,
- Uroš Macrl, Eko krog.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

… najde srečo s kačjo pastirico.\t\t
Pripoveduje: Marinka Štern.
Napisala: Polona Škrinjar.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2002.

V oddaji se odpeljemo v Selško dolino, v vasi Besnica, Podblica, Nemilje, Lajše, Dražgoše, Njivice, Jamnik, Sorica in Dolenja vas, kjer je bila nekoč razvita visoka godčevska kultura – predvsem v smislu izvrstne, samouke in samonikle muzikalnosti.

Rekli so, da ''godec zmeraj gode – če mu plačaš, gode, če mu ne plačaš, še kar naprej gode ...''. Tovrstno godčevstvo, ki je bilo najživahnejše v drugi polovici 19. stoletja in tja do druge svetovne vojne, je pustilo izjemno, dvojno dediščino. Ena je snovna – raznovrstna gasbila: stare diatonične harmonike, gosli oziroma violine, klarineti, med njimi es-klarinet, krilovka, pa basovska glasbila, kot sta kontrabas in tuba.

Druga pa je nesnovna dediščina, ki jo nosijo potomci selških godcev. Močno se je vrastla v njihove duše in zato nadaljujejo tradicijo s sodobnimi godčevskimi praksami. Nadeli so si ime Murnovi godci.

Oddaja je ponovitev iz leta 2014.

21:00
Poročila

Radijska igra uspešnega in plodovitega ugandskega avtorja je satira na socialne in moralne razmere v sodobni ugandski družbi. V njej se na vseh življenjskih področjih tradicija ostro križa s sodobnim mišljenjem, še posebno tistim, ki slepo sledi ameriškemu in zahodnoevropskemu vzoru.

Prevajalka: Milka Mirtič
Dramaturg: Pavel Lužan
Režiserka: Sonja Stopar
Tonski mojster: Miro Marinšek
Glasbeni opremljevalec: Marko Stopar

Profesor: Janez Albreht
Berewa: Janez Hočevar
Namuddu: Marjeta Gregorač
Odiambo: Aleš Valič
Catherine: Majda Grbac
Polkovnik: Dušan Škedl
Policaj: Marko Simčič

Traja 53' 26''
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Ljubljana januarja 1981

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Nocojšnjo oddajo posvečamo prvemu umetniškemu vodji Plesnega orkestra Radia Ljubljana Bojanu Adamiču. Adamič je bil tudi pobudnik ustanovitve našega orkestra. V knjižici, ki je izšla ob 50-letnici orkestra, je Dušan Velkaverh zapisal, da je bila zasluga Bojana Adamiča takoj v povojnem času, leta 1945, dvojna: kot umetniški vodja je orkester spremenil v priljubljeno glasbeno skupino, hkrati pa mu ga je uspelo uveljaviti kot pomembno slovensko kulturno vrednoto, čeprav je jazz v tistem času pri velikem delu oblasti veljal za dekadenten izdelek neke druge ideologije.
V našem arhivu hranimo veliko bogastvo, več kot 1000 skladb in aranžmajev Bojan Adamiča, pa tudi nekaj posnetkov in oddaj z njim, zato je v oddajo vključen še posnetek oddaje Naši umetniki pred mikrofonom, ki jo je 26. oktobra leta 1981 pripravil Danilo Pokorn. V oddaji Adamič pripoveduje o svojem življenju in delu.

23:00
Poročila

Mater sem srečal je naslov ene izmed treh pesmi, ki jih je napisal duhovnik, pesnik, pisatelj in urednik dr. Stanko Janežič. Rodil se je na današnji dan pred sto leti v Miklavžu pri Ormožu, umrl pa pred desetimi leti na Pavlovskem vrhu. Stanko Janežič je pesnik impresij iz narave ter izpovedi notranjega doživljanja sveta, človeka in vere.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov