Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 3. dec. 2020

Prvi • Čet, 3. dec.

00:00
Poročila

Gostja nočnega programa bo dr. Marinka Vovk, okoljska raziskovalka in direktorica slovenske mreže Centrov ponovne uporabe. V luči pravkar končanega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov bomo osvetlili največje ekološke probleme sodobnega sveta. Eden izmed njih je tudi konflikt ekologije in gospodarstva. So rešitve v projektih socialne vključenosti, zmanjševanju tveganja revščine, trajnostnem načinu življenja in zelenem podjetništvu? Vprašali se bomo tudi, ali je mogoče v ekologiji najti nova delovna mesta in kako naj zmanjševanje odpadkov postane trend, naša zavestna odločitev. Kako zmanjšati vse tisto, česar v življenju ne potrebujemo? Kako se otresti tako imenovanega občutka prisile nakupa, da bi lahko razbremenili svoje življenje in okolje, v katerem živimo? O vsem tem – po polnoči. Vabljeni k poslušanju.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

04:45
Dnevni koledar

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

O svoji ljubiteljski dejavnosti pripovedujeta zborovski pevki Lena Kolter in Alma Portič.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Rada imam poezijo. En sam kratek hip in že si drugje – sredi nepreglednih prostranstev drugega časa in kraja. »Biti tam, kjer še ni bilo sveta,« je zapisal Rade Krstić, in to je poezija. Skozi magijo jezika prefiltrirana izkušnja posameznika v vsej njeni neponovljivosti. Zapisana, je poezija dana drugim v veselje, v premislek in za poglabljanje vedenja o tem, kako nezasegljiv je svet.
Čas, ki ga živimo, zaznamujeta nepregledno množenje informacij na eni strani in naraščajoča potreba po gotovosti na drugi. Nečesa se moramo oprijeti v praznini, v kateri visimo, zato se oklepamo sami sebe. V svojih zmagah in preizkušnjah vidimo prototipe edinih mogočih življenj. Vsevednost brizga iz komentarjev k člankom, iz blogov in kolumn, v televizijskih oddajah, na pogovorih ob kavi. Uporabljamo osiromašen, enoznačen jezik, poln velelnikov. Naš svet je ves svet. Dvomi so, a so potlačeni pod prag zavesti, kjer jih pustimo tleti skupaj s sanjami in strahovi, in presenečeni smo, ko smo ponoči priče eroziji vsega, kar smo zgradili čez dan.
A če je težko živeti z negotovostjo, ki je vtkana v tkivo sodobnega sveta, je še težje živeti brez nje. Biti oropan za nelagodje nestabilnosti, ki ga vzbuja življenje že s tem, ko z vsakim začetkom vselej prinese tudi konec, pomeni privoliti v zadušljivo iluzijo ponovljivosti.
Poezija je način življenja na odprtem. V vsaki pesmi se zrcali konec naše in začetek povsem druge izkušnje, ki je samo slutljiva, a v resnici nikdar do konca zapopadljiva. Branje poezije je vaja v širjenju zavesti za vse, kar je neskončno večje od nas samih. Je lovljenje ravnotežja nad previsnim prepadom, pod katerim se razprostira morje, vse globlje in vse bolj nepregledno.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 3. december

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Na vrsti je zadnji del Andersenove bajke Cesarjeva nova oblačila, v katerem se cesar na sprevod odpravi v svoji novi obleki ...

Kmalu bo promet čez prag Prešernove rojstne hiše le še zgodovina, zgodovina, povezana s Prešernom, pa bo dobila mesto v novih prostorih, ki sta jih odkupili država in občina. V Lokalni čas se nam tokrat oglaša Romana Erjavec.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V času, ko je v ospredju fizična distanca, bomo Možgane na dlani v nizu treh decembrskih oddaj posvetili bližini. Kaj je to, bližina? Kaj pomeni za naše nevronske mreže in kaj socialne mreže pomenijo za nas? Kje imamo z njo največje težave in ali je bližina nujno povezana s čustvi? Bližje bližini bomo s pomočjo psihiatrinje in psihoterapevtke Brede Jelen Sobočan. V prvem delu miniserije se sprašujemo: Bližina, kaj je to? Pripravlja: Mojca Delač.

08:00
Poročila

Miklavžev konec tedna, ki je pred vrati, je lahko dobro izhodišče za sladek in dišeč december. Brez nekaterih prazničnih slaščic namreč v tem času ne gre, najbolj nepogrešljivi so medenjaki, cimetove zvezdice, sadni kruh, potice … Kako jih narediti čim slastnejše, hkrati pa morda tudi nekoliko bolj zdrave, bo v četrtkovem Svetovalnem servisu povedala učiteljica slaščičarstva Cecilija Per. Seveda so dobrodošli tudi vaši recepti, nasveti in vprašanja, pošljite jih na radioprvi@rtvslo.si, pokličite med oddajo ali zapišite v spodnji obrazec.

Vsak delavnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
72. rojstni dan praznuje angleški glasbenik Ozzy Osbourne, ki se je v zgodovino zapisal kot pevec skupine Black Sabbath in kot eden prvih zvezdnikov, ki je imel izredno uspešno televizijsko resničnostno oddajo. Letos je Ozzy izdal novi album Ordinary man. Za dober dan pa naslovna skladba.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

V Sloveniji se je širjenje koronavirusne bolezni upočasnilo, vendar pa se krivulja še vedno ni opazno obrnila navzdol. Te dni pogled na graf kaže, da je Slovenija na žalostnem prvem mestu na svetu po številu umrlih zaradi covida na sto tisoč prebivalcev. Zbiranje ljudi je omejeno, maske so obvezne, šole in vrtci so zaprti, zaprta je tudi večina trgovin in dejavnosti. Kaj je torej vzrok, da ukrepi pri nas učinkujejo tako počasi? Za Ultrazvok smo poklicali infektologa dr. Andreja Trampuža, ki je zaposlen na javni Kliniki Charité v Berlinu. Dr. Andrej Trampuž še vedno strogo zagovarja tri ukrepe proti covidu: prvi je karantena, drugi maske in tretji – cepivo. Več v Ultrazvoku, ki ga je pripravil Iztok Konc.

10:00
Poročila

Obdobje epidemije je poseglo tudi v delo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Učenje na daljavo nekaterih skupin smo predstavili že spomladi, kako pa poteka izobraževanje v tem študijskem letu, kako spremembe doživljajo mentorji in kako študentje, pa je tema tokratne oddaje.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Že dve desetletji je 3. december, dan Prešernovega rojstva, ta veseli dan kulture, skratka, priložnost, da se zavemo kulture, njenega bogastva in raznovrstnosti, njene lepote in izzivalnosti, hkrati pa kot praznik tudi priložnost za premislek o njenem položaju v sodobni slovenski družbi. Zato z dopisniki Radia Slovenija preverjamo kulturni utrip v nekaterih mestih: v Celju, Kranju, Slovenj Gradcu, Trbovljah in na Ptuju, in s sogovorniki v studiu iščemo ozadja in prave odgovore na izzive sodobne kulture.

Gostitelj je Marko Golja, gostje pa:
- filozofinja in sociologinja Renata Salecl,
- predsednica Asociacije Inga Rémeta,
- književnik Vinko Möderndorfer.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

V tokratni epizodi, ki nosi naslov "Svetloba v nas", se bomo ukvarjali s tem, kako se naše predstave in notranje podobe ves čas porajajo, kako so povezane z našimi čustvi in pričakovanji. Z vizualizacijo smo se v Samoumiritvi že srečali, naučila nas je, kako lahko opazujemo podobe, ki si jih izberemo, in s tem vadimo čuječnost. Tokrat se bomo zazrli vas.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Barbara je vesela plaščka, ki ga najde ob poti.\t\t
Pripoveduje: Veronika Drolc.
Napisal: Vitomil Zupan.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1996.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najkakovostnejše zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

V tokratni oddaji obujamo spomine. Vsi jih imamo. Vesele, žalostne, tople, srečne, težke, boleče, iskrive, zanimive, in ne nazadnje: glasbene. Spomini so niti, iz katerih je stkano življenje, in starejši ko so, globlje se nam vtisnejo. Če pa jih je prekril prah časa – ga odpihnemo. In tako nocoj odpihujemo prah časa s starejših posnetkov, ki nas bodo ponesli v preteklost. Za vas igrajo ansambli: Dobri znanci; Vitezi polk in Valčkov; Franc Žerdoner s prijatelji; Ženski vokalni kvartet Škofja Loka; Ansambel Avsenik; Fantje s Praprotna, oddajo pa s posebnimi željami ob prihajajočem Miklavžu sklene Toni Sotošek z družino.

21:00
Poročila

Niko Grafenauer je s svojim intelektualnim, kritiškim, uredniškim, družbenopolitičnim delovanjem v temelju zaznamoval slovenski prostor. Brez njega, brez njegove strastne predanosti vrednotam, za katere je živel, bi bilo marsikaj, ne le v naši literarni krajini, povsem drugače. S tokratnim literarnim večerom, posvečenim Grafenauerjevemu osemdesetemu jubileju, se obračamo k dogodkom in osebam iz njegovih ranih in mladih let, in sicer k tistim izmed njih, za katere sam pravi, da so bili zanj formativni.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Mačahe kantavtorja Tomaža Hostnika, ki jih izvaja v duu z violinistom Matijo Krečičem, so šopek glasbenih slik sodobnega vaškega okolja. Pesmi so vsebinsko izredno močne, po večini obravnavajo težke, zelo življenjske teme. O nekaterih stvareh je težko govoriti, še težje jih je spraviti v pesem – ampak Tomaž se tega loti na samosvoj način in nam omogoči, da se tudi sami vživimo v zgodbe ljudi, ki jih je ujel v svoje skladbe.

23:00
Poročila

Za Ta veseli dan kulture, Prešernov rojstni dan, smo iz radijskega arhiva izbrali nekaj Prešernovih pesmi v interpretaciji slovenskih pesnikov: Toneta Pavčka (Zdravljica), Marka Kravosa (Pod oknam), Ivana Minattija (Kar je, beži), Vinka Möderndorferja (Čez tebe več ne bo, sovražna sreča!), Marjana Strojana (Magistrale Sonetnega venca), Andreja Brvarja (Kupido, ti in tvoja lepa starka), Nika Grafenauerja (Nič ga kot pesnika ne razodeva), Vena Tauferja (Glosa) in Cirila Zlobca (Pevcu).

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov