Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 11. dec. 2020

Prvi • Pet, 11. dec.

00:00
Poročila

V nocojšnji oddaji Nočni obisk gostimo prevajalko Lenko Gložančev, ki je že kot desetletno dekle izdalo svojo prvo knjigo, kratek roman s trtiintridesetimi poglavji, v katerem se tekoče prepletata dve vzporedni, a medsebojno prepleteni zgodbici, ki se iztečeta v srečen konec. Črke, besede in ljudje še danes ostajajo del njene poklicne poti, ki jo uspešno združuje z raziskovanjem sveta. Kakšen bi bil svet brez prevajalcev, kako zahteven je prevajalski poklic, ki je nemalokrat tudi prekarne narave, kako nad črkami in besedami navdušiti naše najmlajše in kako znanje jezikov odpira vrata drugih svetov in kultur. Lenko Gložančev bo takoj po polnoči gostil Peter Močnik.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

Hatije Ismaili, dr. med., spec. ginekologije je albanska Makedonka, ki je osnovno in srednjo šolo končala v makedonskem Gostivarju, medicino je študirala na Reki, zdaj živi in dela v Novem mestu.

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

“Ne bodi preveč pravičen in ne delaj se pretirano modrega: zakaj bi se ugonabljal?” (Pridigar 7,16) Te besede dajo misiliti. Očitno je, da naj bi si po eni strani prizadevali za pravičnost in modrost, po drugi strani pa nas Salomon, ki je to napisal, opozarja, naj ne bomo preveč pravični še posebej, ko sodimo o drugih, predvsem pa se ne bahajmo s tem. Povedano drugače: Ne bodimo torej samopravični. To pomeni, naj ne postanemo ošabni, in to ne glede za katero našo lastnost, spoznanje ali dosežek gre. Pozvani smo razmišljati o sebi, se vprašati, zakaj se do drugih vedemo kot sodniki in zakaj se bahamo s svojim znanjem oziroma tem, kar vemo ali kar smo dosegli.

Neizpodbitno dejstvo je namreč, da na zemlji ni človeka, ki bi delal samo dobro in nikoli ne bi naredil ničesar narobe. Vozniki avtomobilov se srečujemo s trenutki, ko nam zastane dih; nevarna prehitevanja in prehitra vožnja sta zagotovo primer tega. Prav tako pa tudi s trenutki, ki nas ujezijo: ko nam nekdo vzame prednost ali se s prehitevanjem kolone na avtocesti poskuša vrniti pred vse čakajoče in tako pridobiti nekaj metrov. Toda če smo iskreni, si moramo priznati, da tudi sami kdaj prekršimo kakšen prometni predpis, spregledamo kakšen avto ali s prehitevanjem poskušamo pridobiti nekaj sekund na naši poti do cilja kamor potujemo.

V Pismu Rimljanom 12,3 piše: “Sicer pa naročam po milosti, ki mi je dana, vsakomur izmed vas: ne imejte visokih misli, saj je to v nasprotju s tem, kar je treba misliti, ampak mislite na to, da boste premišljeni; vsak pač po meri vere, ki mu jo je Bog dal.” S temi besedami smo povabljeni, da se bolje spoznamo, da smo v določenih okoliščinah bolj zadržani in da drugim ne vsiljujemo svojih pogledov.

Prav je, da smo v življenju načelni; a poučevanje drugih o tem kakšni bi morali biti, ohranimo za tiste res redke trenutke in posebne priložnosti, ko je to na mestu. Največkrat je vse, kar ljudje okrog nas potrebujejo od nas le malo ljubezni, usmiljenja in razumevanja.

Pred nami je nov dan. Odločimo se, da bomo danes hitri v hvaljenju in počasni v graji. Hitri v odpuščanju in počasni v sojenju, htiri v pomoči in počasni v zavračanju. Brzdajmo svoj temperament in svoj jezik, da bomo namesto besed, ki ranijo in povzročajo škodo, govorili tiste, ki zdravijo in prinašajo korist. Ne bodimo samopravični in ne delajmo se pretirano modre: ne škodimo sebi in drugim!

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 11. 12.

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Pravljica o trgovčevem sinu, ki je prav zaradi pravljice v pravljici ostal brez neveste, ki ga še danes vsa žalostna čaka v grajskem stolpu, je naslednja v vrsti Andersenovih pravljic, ki vam jih ponujamo v poslušanje v Pravljici za lahko jutro. Za oddajo Lahko noč, otroci in zgoščenko Andersenovih 7 je bila posneta in izdana leta 2005, decembrska jutra pa nam bo obarvala v praznične barve v 4 delih, v katerih boste lahko slišali znana imena slovenskih dramskih igralk in igralcev. Sledi tretji del, v katerem fant pove pravljico, da bi si pridobil naklonjenost princeskinih staršev.

Posebni pancerji za OI Sarajevo 1984, loki, ki v lokostrelstvu prinašajo evropske rekorde in čevlji, v katerih skačejo z roba vesolja, so le nekatere uspešne zgodbe slovenskih inovatorjev športnih pripomočkov in opreme. Nekaj jih bo, ko bodo odpravljeni ukrepi, na voljo za ogled tudi v Tehniškem muzeju Slovenije, kjer je na novi razstavi "Tehnika za šport" zbranih več kot 35 slovenskih proizvajalcev športne opreme.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Prejšnji konec tedna so otroke po vsej Sloveniji razveselila Miklavževa darila in če se je prvi dobri mož držal tradicije, vmes ni manjkalo suhega sadja. Še posebej primerne so sladke fige, ki jih imajo radi tudi bolj izbirčni. In čeprav drži, da fige dobro uspevajo predvsem v območjih s sredozemsko klimo, lahko svoje figovo drevo posadite tudi v celinski Sloveniji. Kaj morate pri tem upoštevati, bo v Zelenem nasvetu povedal Plantellin strokovnjak Vanes Husić.

08:00
Poročila

Trenutne zaloge krvi so nizke, zato ste krvodajalci vabljeni na odvzem krvi. Tudi transfuzijska služba je uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočajo varno okolje in varen odvzem krvi. Katere krvi primanjkuje, kako v teh "korona" časih poteka odvzem krvi? Na vaša vprašanja odgovarja Polonca Mali, dr. med., specialistka transfuzijske medicine, vodja Centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem
11. decembra leta 2012, je umrl eden najbolj znanih indijskih glasbenikov Ravi Shankar- indijski narodni zaklad, boter svetovne glasbe in globalni ambasador indijskega kulturnega izročila. V svoji dolgi in uspešni karieri je posnel 73. albumov, prejel tri nagrade grammy in nastopal vse do smrti. Za dober dan pa njegova skladba Kathakali Katthak.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

V Labirintih sveta ponujamo komentirani preplet mednarodnih političnih in družbenih tokov, v katerih se zrcali svetovno dogajanje iztekajočega se tedna. Ob petkih ob 14.30 na Prvem.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

S približevanjem konca leta je poraslo zanimanje za napredek pri dveh ključnih projektov Evropske unije. Pozornost je pritegnila blokada, ki se je zaradi nasprotovanja dveh članic postavila na pot vstopanja 27-erice v nov sedemletni finančni okvir Unije in na pot sproščanja sklada za okrevanje po pandemiji. Spremljamo pa tudi mučna pogajanja med Unijo in Združenim kraljestvom o njunih prihodnjih odnosih, ki nastopijo z začetkom januarja, še zdaj pa ni sporazuma, ki naj bi te odnose opredeljeval.

O tem se bomo v Studiu ob 17-ih pogovorili z glavnim analitikom Gospodarske zbornice Slovenije Bojanom Ivancem, ekonomistom dr. Janom Grobovškom z Univerze v Edinburghu, predavateljem na oddelku za mednarodne odnose Univerze v Sheffieldu dr. Petrom Verovškom, pridružil se nam bo tudi državni sekretar z zunanjega ministrstva mag. Gašper Dovžan. K poslušanju vas vabi voditelj oddaje Luka Robida.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Za današnjo vajo si znova pripravite košček čokolade, še preden si ga v vaji privoščimo, pa bosta Mojca Delač in prof. dr. Borut Škodlar poklepetala o vaji, o njenih posebnostih in o tem, kako nam lahko pomaga pri doseganju umirjenosti in duševne dobrobiti.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Kako očka in mamica preženeta žalost …
Pripoveduje: Gregor Čušin.
Napisala: Milena Miklavčič.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2008.

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Tokrat se v oddaji ustavljamo pri naših rojakih v Južni Ameriki, na peti celini in v Evropi. Na kratko se bomo z dr. Štefanom Bogdanom Šalejem pomudili pri virtualnem poslovnem srečanju ki je v organizaciji Slovenske poslovne globalne povezave iz Brazilije potekalo na temo Globalno poslovno slovenstvo, sodelovanje in razvoj. Podajamo se v Avstralijo, naša gostja je častna konzulka Slovenije v Queenslandu Nevenka Golc Clarke, ki je tudi predsednica tamkajšnjega Društva za slovenski jezik in kulturo, na peti celini pa biva že več kot trideset let. Pogovarjali pa smo se tudi z mlado profesorico francoskega jezika Beti Boškovič, ki je delo in novi dom pred šestimi leti prav tako našla v Avstraliji, vendar biva v južnem delu celine, natančneje v kraju Mount Barker. Obiskali pa smo tudi na Predarlsko, kjer že več kot pol stoletja živi Štefan Felbar iz Prekmurja, ki je vsa leta tudi zelo aktiven član tamkajšnjega Slovenskega Planinskega društva.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Anton Tomaž linhart je bil (med drugim) pesnik, komediograf, dramatik, zgodovinar, prevajalec in pobudnik ustanovitve licejske knjižnice, v oddaji pa predvajamo njegovi pismi prijatelju Martinu Kuraltu (v interpretaciji dramskega igralca Gregorja Grudna), da bi nekoliko spoznali osebnost in čas razsvetljenca in svobodomisleca Linharta.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov