Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 16. jun. 2021

Prvi • Sre, 16. jun.

00:00
Poročila

Nadenimo si slušalke in se odpravimo na pohod po degradiranem mestnem območju ob železniških tirih. Ali pa poslušajmo življenje dreves, zvok listov, veter v krošnjah, vodo, ki napaja korenine, zvok lomljenja vej, podiranja dreves in uničujočega ognja. Brane Zorman raziskuje zvok na številne načine. Sodobne umetniške prakse uresničuje z delovanjem v zavodu CONA, ki sta ga leta 2007 ustanovila z Ireno Pivka. Njuni performansi nas vodijo po pokrajinah naravnega in urbanega zvoka in umetnost povezujejo z družbo, ekologijo, tehnologijo in prostorom. Kot skladatelj je ustvaril številna glasbena dela za gledališke in plesne predstave, performanse in instalacije. Pomnimo ga tudi kot frontmana skupine O! KULT, ki je zaznamovala slovensko punk in post industrijsko muziko. Braneta Zormana je na nočni zvočni sprehod povabila Nada Vodušek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: France Marolt, osebnost prihodnosti, 1. del

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V življenju se nam lahko zgodi, da se po uspehu in dosežkih na osebnem ali poslovnem področju v nas prikrade občutek naveličanosti. Nekaj časa še uživamo sadove doseženega dela in napora, a kaj kmalu se začnemo spraševati o smislu vsega našega početja. To pride do izraza posebno v trenutkih, ko več ne obvladujemo dane situacije in okoliščin. Kaj narediti takrat, ko se nam vse zdi brez pomena, ko začutimo popolno nemoč in odsotnost vsakega smisla?
Puščavski očetje iz prvih stoletij krščanstva so to občutje imenovali duhovna naveličanost. To je tisti del dneva, ko je sonce v puščavi najvišje, ko je pripeka najhujša in ko človeku pojemajo moči za boj s skušnjavami. O Antonu puščavniku se je ohranila ta kratka in poučna zgodba: Ko so ga napadale grešne misli in ko se mu je vse zdelo brez pomena, se je zatekel k Bogu in ga prosil, naj mu pokaže, kako se lahko reši te nadloge. Ko je zjutraj šel iz svoje celice, je zagledal moža, ki je bil videti njegov dvojnik. Ta mož je sedel in opravljal svoje delo, potem je vstal in šel k molitvi. Nato je spet sédel in začel plesti vrv; zatem je spet vstal in šel molit. Anton je razumel, da mu je Gospod poslal svojega angela, da ga opomni in opogumi v njegovi naveličanosti.
Iz te pomenljive apoftegme lahko potegnemo nauk tudi za naše življenje. V trenutkih, ko se nam bo vse zdelo brez pomena in smisla, ko ne bomo več videli izhoda iz nastale situacije, se je najbolje držati našega običajnega ritma življenja in dobrih navad, ki nam dajejo pravo smer: zjutraj vstati, oditi v službo, poskrbeti za družino, si vzeti čas za molitev, se srečati s prijatelji, se zahvaliti za preživet dan in okoliščine, v katerih smo ta trenutek.
V obdobjih suhote in naveličanosti puščavski očetje svetujejo, da nikoli ni dobro delati velikih sprememb in sprejemati prenagljenih odločitev. Nasprotno, najbolje se je zateči k zdravi rutini, k temu, kar smo že od nekdaj počeli in kar je postalo del nas. Nekaj podobnega pravi tudi sv. Ignacij Lojolski: v času potrtosti ne spreminjaj odločitve, ki si jo sprejel v času radosti.
Če bomo tako ravnali, bo naveličanost postopoma izgubila svojo ostrino in nadomestilo jo bo tiho upanje. Na skrivnosten način nam bo iz dobrih navad in našega vsakdanjega ritma življenja pritekla nova moč in veselje za izzive, ki so še pred nami.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

08:00
Poročila

Epidemija je prinesla povečano potrebo po digitalnih potrdilih in mobilni identiteti, na podlagi katere je možno pridobiti tako imenovano zeleno potrdilo za prehod meja v državah EU. Kaj digitalno potrdilo in mobilna identiteta sploh sta, kaj omogočata in kako ju pridobiti? Na vaša vprašanja iščemo odgovore z direktorjem direktorata za informatiko na Ministrstvu za javno upravo Petrom Grumom. Pokličite nas ali nam pišite na telefonsko številko 01/475 22 22, prek elektronske pošte radioprvi@rtvslo.si ali prek posebnega obrazca na naši spletni strani.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Tokrat se lotevamo skupine G7 ter ugotovimo, da imajo v Združenem kraljestvu dovolj stolov. Kljub temu, da kakšnih resnih zaključkov voditelji svobodnega sveta niso predstavili, pa smo lahko poročali o številnih temah, ki so jih odprli. Ključni poudarek je predvsem v izboljšanem vzdušju na osi Bruselj-Washington.

10:00
Poročila

Ivan Simič že drugič vodi davčno upravo. Med prvim vodenjem je poskrbel za uvedbo informativnega izračuna dohodnine. Ali lahko zavezanci kaj podobnega pričakujejo tokrat? Ivan Simič, po izobrazbi pravnik, se sicer poklicno pretežno ukvarja z davki. Bo na čelu finančne uprave res samo pol leta, kot zatrjuje?

11:00
Poročila

Pristava nad Stično slovi kot izjemna izletniška točka. Turistična vas združuje štiri kmetije, ki nadaljujejo tradicijo delovanja dobro poznanega Partizanskega doma. Na Pristavi tako ponujajo izdelke in pridelke s celotne vasi na edinstvenih lokacijah ob gozdu ali na planoti. Je tudi nadzorna in orientacijska točka na Badjurovi in Lavričevi poti ter na Poti slovenskih legend. Tik nad vasjo stoji Partizanski dom, kjer je poveljstvo Manevrske strukture Narodne zaščite leta 1990 sprejelo prvi tajni načrt uporabe enot, ki je predvideval obrambo Slovenije v primeru agresije JLA. Pristavo bo spoznal tudi Prvi program, saj se tja odpravlja na obisk.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

V Ženevi se začenja srečanje ameriškega in ruskega predsednika Joeja Bidena in Vladimirja Putina, ki mu poznavalci mednarodnih odnosov pripisujejo velik pomen. Večjega napredka pri nerazrešenih vprašanjih sicer ni pričakovati, odnosi med Washingtonom in Moskvo so namreč na tako nizki ravni, da je uspeh že samo srečanje.

Več oddaji tudi o teh temah:

- Banka Slovenije izboljšala napoved gospodarskih gibanj

- Ortoped Danijel Bešič Loredan z javnim opravičilom pacientom zaradi nedopustnega čakanja na operacije

- V kampanji za referendum o zakonu o vodah bo sodelovalo 32 organizatorjev

Močan veter na vipavski hitri cesti bodo skušali ukrotiti s protivetrnimi ograjami, razpis je pričakovati jeseni
Drevi bodo na ljubljanskem gradu razglasili zmagovalca letošnjega izbora Slovenski start up leta
Nove možnosti za medgeneracijsko povezovanje v Horjulu

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Evropska turneja ameriškega predsednika se po vrhu najrazvitejših držav G7, po vrhu s Severnoatlantsko zvezo Nato in tudi z državami članicami EU končuje s češnjo na diplomatski torti; srečanje v Ženevi je viselo v zraku, a se bo vendarle zgodilo. Brez običajne skupne novinarske konference obeh predsednikov in pregovorne osebne kemije. Pa vendar, vzajemni interesi obeh držav obstajajo tako na področju strateške varnosti, regionalnih konfliktov in skrbi za okoljevarstvene probleme. Ostajajo pa tudi razhajanja v pojmovanju spoštovanja človekovih pravic, obravnave opozicije in neodvisnih medijev.

O vsem tem voditelj Miha Lampreht in sogovorniki:
– dopisnica Vlasta Jeseničnik iz Moskve,
– dopisnik Andrej Stopar iz Washingtona ter
– profesor obramboslovja Vladimir Prebilič in
– komentator Branko Soban v radijskem studiu.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Prigode iz sveta stonog …
Pripoveduje: Nina Valič.
Napisala: Alenka Juvan.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1997.

Naši gostje so bili dijaki Gimnazije Kranj, ki svoje znanje, ljubezen do naravoslovja in različnih poskusov delijo z osnovnošolci. V projektu Čarovnije narave snemajo krajše video posnetke, v katerih naredijo zanimiv poskus, razložijo kakšen fizikalni pojem, proces, kemijsko reakcijo ali naravni pojav, in ga potem objavijo na You tubu in na spletnih platformah svoje šole … Vse zato, da bi mlajši od njih bolje razumeli svet okoli sebe.

21:00
Poročila

V oddaji Sami naši na Prvem vam bomo nocoj predstavili dva zanimiva manjšinska projekta. Prvi je projekt zavoda Burja, manjšinska mladinoteka, drugi pa je ustanovitev prvega dneva srbsko-slovenskega prijateljstva. Predvsem pa poslušajte prispevek o Slovensko-srbsko-makedonski glasbeni skupini Lelee, ki bo v petek predstavila svoj novi album.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Pesnica Sarah Howe se je rodila leta 1983 v Hongkongu kitajski materi in angleškemu očetu. Ko je imela sedem let, se je družina preselila v Anglijo. Na Cambridgeu je Sarah Howe doktorirala iz odnosa med književnostjo in likovno umetnostjo v angleški renesansi, zdaj pa predava poezijo na Kraljevem Collegeu v Londonu. Pozornost je pritegnila že leta 2009 s pesniško knjižico Določena kitajska enciklopedija, za katero je prejela nagrado Erica Gregoryja za avtorje, mlajše od 30 let. Leta 2015 je objavila prvo pesniško zbirko Zanka iz žada, za katero je prejela prestižno nagrado T. S. Eliota, ki so jo v 28 letih takrat prvič podelili prvencu. Komisija je takrat napovedala, da bo zbirka »spremenila britansko poezijo«. V Zanki iz žada Sarah Howe raziskuje svojo kitajsko in britansko dediščino, še zlasti materino zgodbo zapuščenega dojenčka na Kitajskem. Osrednji niz pesmi je navdihnila Borghesova fiktivna enciklopedija. Nocoj bomo slišali dve pesmi-gesli iz avtoričine različice enciklopedije. Pesmi Sarah Howe je izbral in prevedel Andrej Pleterski.

Več kot 40 let glasbene kariere, cel kup albumov, pesniške zbirke, glasba za filme, televizijo, gledališče in skladbe, ki so z leti postale zimzelene. Pod vse to se lahko podpiše Zoran Predin, ki danes praznuje 63. rojstni dan. V oddaji Za prijeten konec dneva boste slišali nekaj njegovih uspešnic.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov