Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 16. jun. 2021

Ars • Sre, 16. jun.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Gašpar Mašek: Klavirski kvartet v c – molu
Izvajalec: Camerata Labacensis

Kamilo Mašek / Blaž Potočnik: Mlatiči
Kamilo Mašek / France Prešeren: Strunam
Izvajalca: Slovenski komorni zbor in dirigent Mirko Cuderman

Kamilo Mašek: Uvertura k melodrami Judita
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Samo Hubad

Anton Nedvěd (besedilo: Franjo Cimperman): Kranjska dežela
Izvajalca: Peter Bedjanič, bariton in Zdenka Lukec, klavir

Anton Nedvěd (besedilo: Simon Gregorčič): Nazaj v planinski raj
Izvajalca: Komorni zbor RTV Slovenija in dirigent Lojze Lebič

Jurij Flajšman (besedilo: France Prešeren, priredba: Matej Hubad): Pod oknom
Izvajalca: zbor Chorus N'omen in dirigent Tomaž Faganel

Benjamin Ipavec: Valček in Scherzo za klavir
Izvajalec: Aci Bertoncelj, klavir

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled najnovejših glasbenih dogodkov.

Blaž Arnič: simfonična pesnitev Gozdovi pojejo, op. 27
Izvajalca: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Lovrenc Arnič

Blaženka Arnič Lemež: Reminiscence
Izvajalec: Andrej Kopač, violina

Ameriška pesnica Sylvia Plath je poleg poezije pisala tudi romane in kratke zgodbe, vendar ostaja v zavesti bralcev predvsem kot pesnica. Morda tudi zaradi Pulitzerjeve nagrade za poezijo, ki ji je bila prisojena posthumno. Pesem Pokončna je prevedel Miha Avanzo, interpretira jo Sabina Kogovšek.

Edvard Grieg: Solvejgs Lied (pesem Solvejgs iz 3. dejanja suite Peer Gynt)
Izvajalka: Dubravka Tomšič Srebotnjak, klavir

Edvard Grieg: Sonata za violončelo in klavir v a – molu, op. 36
Izvajalca: Nikolaj Sajko, violončelo in Miha Haas, klavir

Carl Nielsen: Koncert za flavto in orkester, FS 119
Izvajalci: Martin Belič, flavta; Simfonični orkester RTV Slovenija; dirigent Suntaro Sato

Jaka Pucihar (prir.Blaž Pucihar): Tulipango
Izvajalec: Tulipan Quartet

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

V tretji oddaji bomo spoznali skladteljevo odraslo obdobje. S podporo prijateljev se je Schubert z 19. leti otresel obveznosti službovanja. Najbolj zaslužnega za to, Franza von Schobra, je spoznal štiri leta prej. Zgovoren, prijetnega videza in visoke postave je bil pravo Schubertovo nasprotje. Pesnik, ki je, kot se je izrazil Holzapfel, v intelektu in govoru prekašal vse, je bil človek svetovljanske kulture, prežet z entuziazmom in umetniško strastjo. Njegov vpliv na skladatelja je bil očiten.

11:00
Poročila

Duende je moč in ne učinek, je boj in ne mišljenje, zapiše med drugim Lorca v svojem znamenitem predavanju o zanosnem navdihu. Knjiga je izšla pri založbi Sanje v dvojezični slovensko-španski izdaji, v oddaji bo predvajano v skrajšani in prirejeni različici s komentarji Andreje Udovč.
Navdihnjen z Lorcovim besedilom, a s svežim konceptom in avtorskim poudarkom je nastal plesno-glasbeni performans Črni zvoki Ane Pandur in Damirja Avdića, ki je bil premierno uprizorjen na festivalu Sanje 2020 v okolju Divaške jame. Markantno predstavo, ki se giblje v območju hibridnih povezav flamenka z drugimi žanri, obravnava pa večno vračanje enakega in hrepenenje po svobodi v letenju, si bo mogoče ponovno ogledati 16. junija ob 21. uri v prostorih skladišča Libertas v okviru festivala LIFE v Kopru in 19. junija ob 21.30 v Sodnem stolpu kot del programa Borštnikovega srečanja v Mariboru.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah vas vabimo k poslušanju komornih in orkestrskih skladb iz 18. in 19. stoletja, ki jih bodo predstavili ugledni slovenski glasbeniki in orkestri: Simfonijo št. 49 v f-molu, Hoboken I/49, ”La Passione” Josepha Haydna, Sonato za violino in klavir v D-duru, Deutsch 384, Franza Schuberta, samospev Utišano hrepenenje Franza Schuberta na besedilo Friedricha Rückerta in 2. stavek Koncerta za violino, violončelo in orkester v a-molu, op. 102, Johannesa Brahmsa. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 17. junija ob 17.05.

13:00
Poročila

Igra, nastala po predlogi Gorana Gluvića, je groteska o težko določljivi meji, ki stvarni svet deli od domišljijskega.

Glasbena medigra

14:00
Poročila

Carl Gustav Jung velja za enega najpomembnejših psihologov in filozofov 20. stoletja. Nekoč je dejal: Tvoje vizije bodo postale čiste, ko boš pogledal v srce. Kdor gleda zunaj, sanja; kdor gleda notri, se prebudi. Ob šestdeseti obletnici Jungove smrti – oče analitične psihologije je umrl 6. junija leta 1961 – se v oddaji Glasovi svetov spominjamo njegovega izjemnega dela in življenja. V psihologijo je uvedel pomembne koncepte, kot sta na primer kolektivno nezavedno in arhetip (anima, animus).
Sogovornika: jungovski psihoanalitik doc. dr. Matjaž Regovec (Institut IPAL) in sociolog kulture prof. dr. Igor Škamperle (Filozofska fakulteta). Pripravil: Iztok Konc.

Foto: WikimediaCommons/ PublicDomain

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Letos bo minilo 30 let od smrti Vilka Ukmarja, skladatelja, za katerega poznavalci njegove glasbe radi poudarjajo, da je bil nagnjen k intimnejšemu glasbenemu izpovedovanju. Za kar se zdi samospev še posebej pripraven; tokratno oddajo zato posvečamo njegovi samospevni glasbi.
Izpod njegovega peresa je nastalo 24 samospevov; poleg posameznih pesmi na besedila različnih slovenskih pesnikov je napisal tudi več obsežnejših ciklov - dva, z naslovom Astralna erotika na poezijo Srečka Kosovela in Šest pesmi na poezijo Edvarda Kocbeka, literata, s katerim je bil povezan tudi idejno.

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Glasbena medigra

Pesnica Sarah Howe se je rodila leta 1983 v Hongkongu kitajski materi in angleškemu očetu. Ko je imela sedem let, se je družina preselila v Anglijo. Na Cambridgeu je Sarah Howe doktorirala iz odnosa med književnostjo in likovno umetnostjo v angleški renesansi, zdaj pa predava poezijo na Kraljevem Collegeu v Londonu. Pozornost je pritegnila že leta 2009 s pesniško knjižico Določena kitajska enciklopedija, za katero je prejela nagrado Erica Gregoryja za avtorje, mlajše od 30 let. Leta 2015 je objavila prvo pesniško zbirko Zanka iz žada, za katero je prejela prestižno nagrado T. S. Eliota, ki so jo v 28 letih takrat prvič podelili prvencu. Komisija je takrat napovedala, da bo zbirka »spremenila britansko poezijo«. V Zanki iz žada Sarah Howe raziskuje svojo kitajsko in britansko dediščino, še zlasti materino zgodbo zapuščenega dojenčka na Kitajskem. Osrednji niz pesmi je navdihnila Borghesova fiktivna enciklopedija. Nocoj bomo slišali dve pesmi-gesli iz avtoričine različice enciklopedije. Pesmi Sarah Howe je izbral in prevedel Andrej Pleterski.

Kraljica francoske zvrsti ye-ye z debitantsko ploščo, polno priredb znanih ameriških pesmi.

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izva

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov