Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 19. jun. 2021

Prvi • Sob, 19. jun.

00:00
Poročila

V goste smo nocoj povabili dr. Suzano Todorović, profesorico italijanskega jezika in književnosti, univerzitetno diplomirano sociologinjo kulture. Pred dnevi je izšla njena prva knjiga o narečjih letos, sicer pa v zadnjih 7 letih že petnajsta. Tokrat se je lotila govora in ljudske kulture treh med sabo jezikovno precej različnih vasi. To so Bertoki, Šared in Pomjan. V nasprotju s prvima dvema, o Pomjanu že obstajajo dialektološki zapisi. Kljub temu pa je v tokratnem delu dodala tisto, za kar razume kot neobhodno osnovo jezikovnega proučevanja. To je terensko delo, s čimer je v Bertoke in na Šared kot raziskovalka prišla prva. Kaj je odkrila, nam bo zaupala v nočnem pogovoru z Matejo Brežan.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Stari modreci s krščanskega vzhoda, zlasti iz območja današnje Sirije in Irana, so imeli veliko povedati o ponižnosti kot poglavitnem pogoju za stik z Bogom oziroma duhovnim na splošno. Prisluhnimo jim.
Afrahat, eden izmed prvih sirskih cerkvenih očetov, pravi, da je nizkost ponižnega v resnico pogoj za vstop v duhovne višave:
»Ponižni je nizek, vendar se njegovo srce vzdiguje v nebeške višave. Oči njegovega obraza gledajo zemljo, oči njegovega duha pa nebeške višave.«
Jožef Motrilec – že njegovo ime nakazuje, da gre za eksperta v kontemplaciji, duhovnem zrenju, o ponižnosti pravi takole:
»S ponižnostjo ne mislim telesne ponižnosti, temveč ponižnost duše, pri kateri ima človek sam sebe kljub velikim in čudovitim rečem, ki so se mu zgodile, za prah in pepel, za črva in ne za človeka. Vsi ljudje pa so v njegovih očeh veliki in sveti in v njegovem umu ni razlike med dobrim in slabim, pravičnikom in grešnikom. Iz takšne ponižnosti se rodijo v duši mir, krotkost in potrpežljivost v preizkušnjah.«
Pustimo do besede še Izaka Sirskega, nedvomno največjega mistika krščanskega Vzhoda – iz njegovih spisov se je na primer učil tudi ruski pisatelj Dostojevski –, ki v ponižnosti vidi otroško predanost; znova je takšna radikalna nizkost paradoksno največja človeška veličina in visokost:
»Približaj se Bogu z otroškim srcem. Pojdi predenj, da boš prejel tisto skrb, s katero očetje bedijo nad svojimi otročiči. Ko bo Bog videl, da z vso čistostjo srca zaupaš vanj bolj kot vase, bo neznana moč začela prebivati v tebi. In čutil boš z vsemi svojimi močmi moč tistega, ki je s tabo.«

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Kratka informativna koristna slovenščina

08:00
Poročila

Pokukali bomo pod morsko gladino in se dodobra razgledali. Nasvete za preživljanje počitnic in za uspešno potapljanje z masko in dihalko bodo z nami delili otroci z Osnovne šole Antona Ingoliča Spodnja Polskava. Povedali nam bodo tudi o svojih izkušnjah z morja, o različnih morskih bitjih, pa tudi o tem, katere morske živali lahko pojémo. Ste kdaj razmišljali o tem, kaj vse živi globoko globoko na dnu oceanov? Ker je tako globoko, tam ni nobene svetlobe, živih bitij pa skorajda ni. Kljub temu se najdejo nekatere ribe, raki in druge zanimive živali, ki izgledajo zelo nenavadno. O vsem tem boste izvedeli v oddaji, v kateri se bomo naučili tudi, kako globoko je najgloblje morje in kako se imenujejo nenavadne ribe z lučko na glavi.

Visoki valovi, veter, morda zgolj mirno morje in barka sredi neskončne modrine ... Violinčka je zanimalo, kako so skladatelji v note in glasbila ujeli to široko modrino in zvočnost vode.

09:00
Poročila

V studiu bomo gostili lanskoletne zmagovalce novinarskih delavnic Radia Hudo!, mlade novinarje z OŠ Ivana Groharja iz Škofje Loke, ki so v tem tednu na Krvavcu uživali v zasluženem nagradnem izletu. Kaj so počeli v pustolovskem parku, kakšen je bil spust s tubami, kdo jih je sprejel na RTV oddajniku – vse to in še več slišite v soboto po 9h na Prvem.

11:00
Poročila

Predstavili bomo dokumentarec o sodobnih beguncih in eni od nekdanjih mariborskih »gastarbajterk«, ki ga je posnela Nika Autor in je bil prikazan na Festivalu migrantskega filma, ter nov igralski filmski festival Krafft v Kranju, s katerim želijo dvigniti prepoznavnost tako igralskih prispevkov k sedmi umetnosti kot tudi plesnega filma in njegovih ustvarjalcev. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev je na njem podelilo nagrado za življenjsko delo igralcu Ivu Barišiču, medtem ko bo nagrado Sekcije plesnih ustvarjalcev lok za življenjsko delo prejel koreograf in plesalec Milko Šparemblek. Sledi kritiško ovrednotenje filmov z rednega sporeda: recenziramo Polaščevalko, Undine in Deželo nomadov; vse filme si že lahko ogledate v naših kinodvoranah.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje, v kateri je pred dnevi nastopil Amadeus Blues kvartet.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Evropska turneja ameriškega predsednika daje vtis, da so se v čezatlantske odnose vrnili že skoraj pozabljeni časi dostojnosti, spoštljivosti ter poudarjanja skupnih interesov. Joe Biden je ponudil vtis ameriškega voditeljstva, a evropska stran je po štirih letih trumpizma zelo zadržana. Ključna stična točka so očitno postali pristopi Kitajske ter Rusije, medtem ko se vsebinsko ameriško-evropski odnosi čez noč še ne bodo uredili. Podobno, kljub sredinemu sestanku Bidena z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, velja za odnose med hladnovojnima tekmicama. Teden zaznamuje tudi konec 12-letne vladavine Benjamina Netanjahuja v Izraelu.

14:00
Poročila

14:11
Napoved GLC 19.6.2021, Pet scenarijev konca vesolja, ki nam razkrijejo (skoraj) vse, kar danes vemo o vesolju

Veliko je možnih načinov za poljudno pripoved o nenavadnih pojavih v našem vesolju in njegovih presenetljivih značilnostih. Ameriška kozmologinja Katie Mack si za izhodišče svoje zgodbe vzame zelo različne, a vendarle možne scenarije o tem, kakšen bi utegnil biti njegov konec. Glede na to, kar danes vemo, je namreč odprtih več poti, po katerih bi se nadaljnja usoda vesolja lahko razpletla.

»Izhodišče je zelo dobro, kajti to, kako se bo vesolje razvijalo v prihodnosti, je povezno s tem, kako je nastalo, kakšno je sedaj, in z našimi napori, da bi to uganko razvozlali,« pravi astrofizičarka Andreja Gomboc z Univerze v Novi Gorici. »Res ji dobro uspe, da ustvari barvito sliko, razumljivo, preprosto, a še vedno strokovno točno.«

»Knjiga mi je zelo všeč. Tudi kot strokovnjakinja moram priznati, da sem se kar nekaj naučila iz te knjige,« pravi astrofizičarka Maruša Bradač, predavateljica na Kalifornijski univerzi v Davisu.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Ko se je pred približno poldrugim desetletjem upokojil, je bil Milan Horvat namestnik generalnega direktorja slovenske policije, njegova poklicna kariera pa se je začela v Murski Soboti, kjer je prvič oblekel uniformo miličnika. Že od osnovnošolskih klopi mu je šlo učenje zelo dobro od rok, zato je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik. Pred in med vojno za Slovenijo je v Pomurju deloval kot načelnik uniformiranih policistov in tako najprej operativno vodil že priprave, potem pa tudi oborožene spopade policije z jugoslovansko armado za mejne prehode v tem delu države. V oddajo Razkošje v glavi ga je ob tridesetletnici osamosvojitve povabil Dušan Berne.

17:00
Poročila

Skoraj živa koncertna izvedba za skorajšnje življenje v času epidemije: Matevž Šalehar Hamo je z zasedbo Tribute 2 Love v lanskem letu posnel ploščo z osmimi pesmimi s prejšnjega, četrega albuma »4K«, tokrat v akustični izvedbi. Rdeča nit njegovega ustvarjanja ostaja poklon ljubezni, na plošči »Iz4Kani skorlajv« pa sporočilo zazveni drugače: vokal ob nežnejši spremljavi pride močneje do izraza, nekatere pesmi pa v spremenjenih, epidemičnih okoliščinah dobijo povsem nov, močno aktualen pomen.

18:15
Napoved GLC 19.6.2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

V mozaiku zgodovinskih dogodkov in osebnosti, ki so tlakovali pot države Slovenije v samostojnost, so svoj kamenček dodali številni posamezniki in organizacije; med njimi so pomembno vlogo v prelomnih letih odigrali tudi številni duhovniki in katoliška cerkev v Sloveniji kot verska skupnost. Vodja tiskovnega urada pri Slovenski škofovski konferenci dr. Tadej Jakopič pojasnjuje, kako bodo v katoliški cerkvi v Sloveniji zaznamovali 30 let samostojnosti Republike Slovenije. Članica pobude Molitev in post za domovino Mateja Maček predstavlja sporočilo letošnje že enajste omenjene pobude.

Pripovedovalka: Anja Novak.
Avtorica: Katja Simončič.
Režiserka: Ana Krauthaker.
Oblikovalka zvoka: Sonja Strenar.
Avtor glasbe: Luka Hočevar.
Svetovalka za jezik: Mateja Juričan.
Kitajski pravljični večeri z Radiem Slovenija in Konfucijevim inštitutom Ekonomske fakultete v Ljubljani, Posneto v studiih Radia Slovenija, junij 2021.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Igra po eni od zgodb iz znamenitega omnibusa dialogov o spolnosti Vrtiljak avstrijskega pisatelj Arthurja Schnitzlerja. Z ironično skepso in moralnim relativizmom prikazuje dekadentno dunajsko družbo ob prelomu 19. in 20. stoletja.

23:00
Poročila

Paul Muldoon je avtor več kot 30 pesniških zbirk, za svoje umetniško ustvarjanje je prejel tudi več nagrad, med drugimi visoko cenjeni nagradi T. S. Eliota in Pulitzerjevo nagrado za poezijo. Ob njegovi 70-letnici bomo poslušali pesniški ciklus Suita državljanske vojne. Sestavljen je iz petih pesmi, ki so nastale iz ustvarjalnega dialoga med pesništvom in slikarstvom. Izbral in poslovenil jih je Veno Taufer, prebral pa Gorazd Logar.

Guy Davis: Be Ready When I Call You. Sočen preplet pogosto obešenjaškega bluesa z ostrim folk protestništvom.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov