Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 26. jun. 2024

Prvi • Sre, 26. jun.

00:00
Poročila

Radio Ga Ga – nova generacija vsak petek dopoldne razkriva aktualno družbeno-politično dogajanje pri nas in v svetu ter vam postreže s pestrim naborom unikatnih imitacij. S svojo duhovitostjo in ostrim pogledom prinaša zabavo, smeh in razmislek o dogodkih poslušalcem vseh generacij.

01:00
Poročila

Težav in poti do rešitev je toliko kot ljudi. Svoje zgodbe in izkušnje pripovedujejo invalidi, odvisniki, starši otrok s posebnimi potrebami in tisti, ki so se morali spoprijeti s hudo boleznijo. V oddaji se pogovarjamo tudi o težavah v partnerski zvezi, pri vzgoji otrok in v komunikaciji med ljudmi.

02:00
Poročila

Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Kiko Argüello je bil priznan španski umetnik, ki je bil slaven, uspešen in imel vse, kar bi si človek poželel. A globoko v njem so se vsak dan pojavljala vprašanja o smislu življenja.
Kiko govori v svojem pričevanju: Veliko sem bral različne filozofe in ugotovil, da moram sprejeti to stvarnost, o kateri govorijo nekateri filozofi, da si ni treba izmisliti nobenih nebes niti karkoli iz tega sveta. Moramo vzeti v roke stvarnost, in to je, da ni ničesar. Poizkusil sem živeti tako, a sem hitro ugotovil, da mi je postalo življenje pretežko. V tem času globoke krize sem tudi dobil veliko državno nagrado, o kateri so poročali tudi televizija, časopisi ipd. A zanimivo je, da mi nagrada ni rešila problema, ki sem ga čutil v sebi. Že od zgodnjega jutra sem se spraševal: Kakšen je smisel življenja? Živeti – za kaj? Da bi imel denar? Da bi bil srečen? Zakaj? Denar imam, znan sem in nisem srečen. Znotraj sebe sem mrtev. Nebo je bilo zame zaprto, zabetonirano!
Pod tem je Bog imel usmiljenje z menoj. Videl sem t. i. normalne ljudi in razmišljal: Zakaj se ljudje ne sprašujejo: kdo sem, kdo me je ustvaril, kaj je to življenje? Mogoče si ljudje ne postavljajo tega problema? Mogoče je problem samo v meni, narcisoidnem in čudnem? Za mene ni bilo vseeno, ali Bog obstaja ali ne, to je bilo vprašanje življenja in smrti! Globoko v meni mi je intuicija govorila, da je nemogoče, da je vse absurdno: lepota, umetnost, voda, drevesa. Prelepo, da bi bilo absurdno.
Počasi sem začel razumeti, da je problem v veri, a nisem sam sebi mogel dati vere. Tedaj sem zaklical Gospodu in od tega trenutka sem občutil globoko v sebi gotovost, da Bog obstaja! Nisem tega občutil le kot razmišljanje ali neko teorijo, ne! Bog je obstajal! Sveti Pavel trdi, da Kristusov Duh pride na človeka in priča njegovemu duhu, da Bog obstaja. To se mi je zgodilo! Spomnim se, kako sem začel jokati, a nisem razumel, zakaj. Teklo mi je polno solz. Zakaj jokam? Jokal sem, ker sem se počutil kakor človek, ki je bil obsojen na smrt, da bi bil pogubljen, in prav v tem trenutku, ko ga želijo umoriti, mu rečejo, da je svoboden. Ker če Bog obstaja, jaz obstajam. Prešel sem iz smrti v življenje: Bog obstaja. Božji Duh se je dotaknil mojega duha. Bog obstaja!
Dragi poslušalec, draga poslušalka, to pričevanje nam pomaga, da lahko razumemo, da smo vsi mi poklicani, da zakličemo Kristusovo ime in bomo rešeni. Ne boj se približati Gospodu. On je odgovor na vsako tvoje trpljenje.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 26. 6.

06:15
Vreme z meteorologom

Ob koncu 16. sezone, v kateri smo predstavili različne rokodelce in stare obrti, bomo izžrebali glavnega nagrajenca.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Sredina jutra so med drugim rezervirana tudi za našo stalno rubriko Pod pokrovko – v njej bomo do konca meseca avgusta prisluhnili najzanimivejšim oddajam pretekle sezone – začenjamo pa danes, in sicer z barbacujem. Lani poleti je bil pri nas na pobudo veleposlaništva ZDA mojster za žar Moe Cason. V okviru svojega obiska naše države je sodeloval na različnih dogodkih, med drugim na festivalu Wild West Fest On Fire na Zbiljskem jezeru, kjer je potekalo barbecue tekmovanje po pravilih Kansas City BBQ Society. Zaradi njegovega znanja, strokovnosti in kuharskih veščin Moeja Casona uvrščamo med najboljše pitmasterje na svetu, zato ga je pred mikrofon povabila Tadeja Bizilj.

08:00
Poročila

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
Spominjamo se zadnjega nastopa Elvisa Presleyja leta 1977 in poslušamo skladbo Can't help falling in love.

17. sezono napPOTkov pripravljamo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Katere poti bomo prehodili in kaj bo še ustvarjalo planinsko vzdušje na Prvem, izveste v pogovoru z Manco Ogrin, predstavnico za odnose z javnostmi na PZS.

08:48
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Pred 50 leti je bil v Trstu uradno ustanovljen Slovenski raziskovalni inštitut, ki so ga poimenovali SLORI. Razlog za njegovo ustanovitev so bile specifične razmere, v katerih so se znašli tam živeči rojaki. Trst je bil za tedanjo Jugoslavijo strateško pomemben in zato je tja prišlo veliko kadrov, političnih aktivistov, ki so narodno skupnost vnovič postavili na noge. Da bi imela manjšina strokovne podlage za zagovarjanje svojih interesov, so ustanovili raziskovalni inštitut, pripoveduje doktorica Sara Brezigar, predsednica upravnega odbora SLORI-ja. Kakšno pot je prehodni inštitut od začetkov do današnjih dni, kakšna je njegova vloga danes in kaj kažejo najnovejše raziskave o sami slovenski narodni skupnosti v Italiji? Kako se je spremenila in kaj so najpomembnejši izzivi, pred katerimi se je znašla?

11:00
Poročila

V Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru bodo v petek odprli razstavo z naslovom: Mi, z Vošnjakove 1 – Policijska postaja Maribor I praznuje. Ta policijska postaja je bila svojčas največja postaja milice v Sloveniji in druga največja v nekdanji Jugoslaviji, delo mariborskih policistov pa je zaznamovala graditev zgradbe v Vošnjakovi ulici, kjer je domicil Policijske postaje I. Zgrajena je bila v dobrem letu, slovesnost ob njeni otvoritvi, 29. novembra leta 1973, pa je bila še na toplem asfaltu. Več zanimivih podrobnosti pa bodo povedali gostje Irene Kodrič Cizerl v Mariboru.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Po 14-ih letih bega, pripora in sodnega boja je Julian Assange, ustanovitelj Wikileaksa, svoboden človek. Po dogovoru z ameriškimi oblastmi so mu ob priznanju krivde za širjenje zaupnih informacij dovolili, da se vrne v Avstralijo. Njegov odvetnik Barry Pollack je zatrdil, da Assangeeva razkritja niso škodovala nikomur.

Drugi poudarki oddaje:
- V Rusiji začenjajo sojenje Evanu Gershkovichu, grozi mu 20 let zapora.
- Na Bledu zaradi del na cesti vztraja prometni kaos.
- Po zgodovinskem večeru bodo drevi znani nasprotniki slovenskih nogometašev v osmini finala.

Drugi poudarki oddaje:
- Hotel Habakuk ima novo vodstvo - danes se je predstavila nova upravljavska ekipa in spregovorila tudi o načrtih za prihodnost.
- Legendarno jeseniško morje - kopališče Ukova - je po burnem odzivu domačinov in nekaj popravilih znova odprto.
- Ideja za dekansko obvoznico do nogometnih igrišč še nekaj časa ne bo uresničena.
- 75. rojstni dan Posavskega muzeja je posvečen soustvarjalcem in donatorjem muzeja.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Začeli so se šolske počitnice in dopusti, marsikdo si bo oddih privoščil na morju, v hribih ali bo odpotoval celo v bolj oddaljene, tropske kraje. Katere nevarnosti in bolezni prežijo na nas v toplih mesecih, kako se lahko zavarujemo pred piki nevarnih komarjev, pred katerimi ne ubežimo niti doma. Katere bolezni prenašajo klopi in zakaj se je v tujino dobro odpraviti opremljen z informacijami in ustreznim zdravstvenim zavarovanjem? O tem v tokratnem Studiu ob 17.00.

Gostje:
Tatjana Lejko Zupanc, infektologinja in profesorica na Medicinski fakulteti;
Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje;
Katja Adam s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

S kolesom se odpelje proti morju …
Pripoveduje: Vesna Jevnikar.
Napisala: Nina Mazi.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1994.

Tokrat se bomo v oddaji Gymnasium pogovarjali o podkastih. Podkast je zvočni posnetek, ki ga je lahko vsakdo posluša in si ga ogleda tudi za nazaj. Prvi tovrstni avdio posnetki so se pojavili na prelomu tisočletja, danes pa postajajo spet vedno bolj popularni. V studiu so se nam pridružili ustvarjalci podkastov: Saša Štajner, Laura Barber, Vid Sakač, Jakob Medved, Klara Greblo in Maksim Sinkovič Korošec, ki so nam povedali zakaj se jim zdijo zanimivi in kako jih ustvarjajo.

21:00
Poročila

Nocoj v oddaji Sami naši predstavljamo Akademsko kulturno-umetniško društvo Kolo iz Kopra, obiskali smo tudi folklorno skupino Društva Desanka Maksimović iz Celja. Pred poletnim oddihom pa bomo govorili tudi o turizmu. Med domačini v Severni Makedoniji smo poiskali razloge, zakaj bi namesto na Hrvaško letos raje odpotovali v Severno Makedonijo.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Narodnobuditeljski duhovnik Ivan Trinko – Zamejski se je rodil leta 1863 v Spodnjem Trčmunu v Beneški Sloveniji, kjer je pred 70. leti 26. junija tudi umrl. V Beneški Sloveniji se je močno zavzemal za slovenski jezik in pravice svojih sorojakov. Bil je dejaven kot učitelj, pisatelj, pesnik, prevajalec, jezikoslovec in likovni umetnik. Ob obletnici njegove smrti se mu v Literarnem nokturnu poklanjamo z besedilom iz dela Naši paglavci, knjige devetih črtic in slik iz beneškoslovenskega pogorja. Izbrano besedilo je naslovljeno Zgodbe o gnezdih.

Interpret: Zvone Hribar,
režiser: Gregor Tozon,
glasbeni opremljevalec: Marko Stopar,
mojster zvoka: Staš Janež.
Redaktorja: Andrej Rot, Maja Žvokelj (ponovitev).
Leto nastanka: 2014.

Poletnemu vzdušju se z glasbo pridružujemo tudi v Godbah z zgodbo. Poslušamo slovenske poletne skladbe, ki jih izvajajo Zmelkoow, Alenka Godec, Alya, Magnifico, Orlek skupaj z Majo Predatoria, Kingston, Jan Plestenjak, California in drugi.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov