Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 11. jul. 2024

Prvi • Čet, 11. jul.

00:00
Poročila

Na nočni obisk prihaja krajinska arhitektka Stanka Dešnik, naravovarstvenica, zaljubljena v Goričko. Po eni prisluhnite ponovitvi oddaje Glasbeni radiogram, katere gost je bil lanski zmagovalec Melodij morja in sonca Gregor Ravnik. Sledila bo še oddaja Ritem mesta, ki je posvečena legendarnim Rolling Stonesom.

01:00
Poročila

01:10
Ponovitev: Glasbeni radiogram, Gregor Ravnik

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Ritem mesta: The Rolling Stones

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V današnji ponovljeni Duhovni misli igralec, dramatik in režiser Gregor Čušin razmišlja o ljubezni. Ne moreš je videti, pride nenadoma in te prevzame.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 11. julij

06:15
Vreme z meteorologom

Lončarstvo je ena najstarejših dejavnosti tudi na naših tleh, le da se z njim v Sloveniji preživlja vse manj lončarjev. Saša Žuman iz Ljutomera, ki je pred četrt stoletja nasledil svojega znamenitega dedka« Karleka«, predstavlja peto generacijo prleških lončarjev, katerih družinska tradicija sega stoletje in pol v preteklost. Kako iz kepe glinene zemlje narediti uporabne izdelke, kolikšno je zanimanje zanje in kako lahko preživijo tradicionalne rokodelske obrti, se je pozanimala Lidija Kosi.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Gotovo ste slišali že vsaj kakšno anekdotično pripoved o tem, kako je nekdo zaradi "hudega gorja posivel čez noč". Kaj o tem že ve (nevro)znanost smo preverili pri prof. dr. Maji Bresjanac z Inštituta za patološko fiziologijo MF UL. Spomnila nas je tudi, zakaj velja tudi v poletnih dneh poskrbeti za zdravo glavo! Pripravlja: Mojca Delač.

08:00
Poročila

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Kaj se dogaja z možgani, ko jim je vroče ali pa, recimo, ko se izgubijo v vroči puščavi? Spomnili se bomo na dve možganski epizodi in ponovili znanje.

08:48
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Prejšnje poletje je Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije, kot že nekajkrat doslej, razpisala natečaj kratkih zgodb za starejše od 60 let, Zgodbe mojega kraja. Izbrali so temo Kako smo se nekoč prevažali. Prejeli so 67 zgodb, ki so ustrezale razpisanim pogojem, in žirija je izbrala 10 najboljših. Najprepričljivejšo zgodbo je napisal in zanjo prejel prvo nagrado Janez Kavar iz Križ. V ponovitvi oddaje bomo slišali, da ima gospod Kavar tudi sicer zanimivo življenjsko zgodbo, povezano tudi z našo radiotelevizijsko hišo. Obiskala ga je Lucija Fatur.

11:00
Poročila

Predavateljica in raziskovalka prof. dr. Darja Keše vodi Laboratorij za diagnostiko okužb z atipičnimi bakterijami, ki deluje v okviru Inštituta za mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Delo v laboratoriju jo vsakodnevno opomni, zakaj morajo biti strokovnjaki pri analizi bakterij pazljivi in zelo natančni. Zakaj pa so infektologi in raziskovalci pozorni na bolezni, ki jih povzročajo atipične bakterije, pa je dr. Darja Keše pojasnila za Ultrazvok. Del odgovora tiči v podatku, da med atipične bakterije uvrščamo klamidijo, mikoplazmo in legionelo, ki povzročajo pljučnice in spolne bolezni. Poslušajte oddajo, ki jo je pripravil Iztok Konc. Tokrat podrobneje o klamidiji.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Za 92 odstotkov kandidatov na splošni maturi in 90 odstotkov na poklicni je danes vesel dan, sploh pa za 20 maturantov, ki so dosegli vse točke na splošni maturi, in 76 na poklicni. Rezultate so zjutraj objavili v informacijskem sistemu državnega izpitnega centra.

V oddaji tudi:
- Golob napovedal podpis pogodbe s Patrio do konca leta.
- Ob prvem mednarodnem dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici pozivi k spravi.
- Mednarodni projekt slovenskim gozdarjem ponudil pripomočke za sonaravno gospodarjenje.

Med poudarki oddaje še:
- V Mariboru ima Prostafer dobre rezultate - pesti pa jih voznikov - prostovoljcev.
- V občini Rače-Fram bodo še letos začeli graditi novo zdravstveno postajo.
- V Tržiču se zaključuje projekt Revive, ki so se ga udeležili ustvarjalnu mladi iz šestih evropskih držav.
- Prodaja znane izolske gostilne samo začasno umaknjena z dnevega reda občinskega sveta.
- Nepooblščeni dvig zaprnice na jezu v Renčah povzročil veliko škode na ribljem življu.
- V Novem mestu 21. počitniške ustvarjalnice Otroški svet.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Ministrstvo za delo je pripravilo spremembe pokojninskega zakona. Znan je predlog o postopnem zvišanju upokojitvene starosti na 67 let, drugi upokojitveni pogoj, to je 40 let delovne dobe, pa ostaja nespremenjen. Kakšne spremembe se obetajo, kakšna so pričakovanja in prvi odzivi? Kdaj se bomo torej upokojevali? Kolikšna bo višina pokojnin? O vsem tem v tokratnem Studiu ob 17.00 z voditeljico Urško Valjavec in gosti:
Državni sekretar z ministrstva za delo, družino, socialo in enake možnosti Igor Feketija
Predsednica sindikata upokojencev Slovenije Frančiška Ćetković
Predsednica Mladinskega sveta Slovenije Eva Kotnik
Predsednica Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Mateja Toman

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

Kako je majhna črna pika postala prava nota …
Pripoveduje: Polona Juh.
Glasba: Jaka Pucihar, klavir.
Napisala: Barbara Pogačnik (po zapisih Bogija Pogačnika).
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci! 2010. Posneto v studiih Radia Slovenija 2010.

Avgusta lani je okroglo obletnico praznoval “slovenski citrar” Miha Dovžan. Letos ga žal ni več med nami. Poslovil se je konec letošnjega meseca maja. Ostajajo pa zvoki njegovih citer, ki smo jih v mesecu septembru lani poslušali v ciklu treh oddaj, posvečenih njemu. Tokrat poslušate reprizo druge izmed njih. Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najkakovostnejše zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravlja glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Te dni bo 90 let dopolnil nigerijski pisatelj svetovnega slovesa, nobelovec Wole Soyinka, ki mu namenjamo nocojšnji Literarni večer. Soyinka je vsestranski besedni ustvarjalec, ki piše v angleščini in po svetu slovi predvsem kot dramatik, v domovini Nigeriji pa tudi kot ustanovitelj številnih gledališč ter igralec in avtor gledaliških songov. Je tudi pesnik, esejist in romanopisec. Pred leti je obiskal Puljski knjižni sejem in predstavil svoj roman Obdobje razpada, ki je takrat izšel v hrvaškem jeziku. Tudi na Radiu Slovenija smo v preteklih desetletjih predvajali nekaj Soyinkovih radijskih iger in mu na programu Ars posvetili več oddaj. Nocoj bomo slišali odlomek iz omenjenega romana ter iz knjige spominov Ake: leta otroštva. Slišali bomo tudi Soyinkova razmišljanja, ki jih je delil z občinstvom na omenjenem knjižnem sejmu. Spregovoril je o vojni v Biafri konec šestdesetih let prejšnjega stoletja in o obdobju, ki ga je preživel v zaporu.

Avtor oddaje Urban Tarman,
prevajalca Janko Moder (Ake: leta otroštva) in Urban Tarman (Obdobje razpada),
interpreta Uroš Fürst in Rok Kravanja,
bralka Lidija Hartman,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonski mojster Matjaž Miklič,
režiserka Ana Krauthaker.
Produkcija 2019.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V ospredje kantavtorskega poletja v Pesmi v žepu danes stopa Vlado Kreslin, in to kar z dvema glasbenima izdajama: čisto svežim koncertnim albumom »Križanke, 2. 9. 2023«, ki je izšel prejšnji teden, ter albumom »Kje si bla doslej« s konca leta 2023, o katerem nam je spregovoril ob svojem 70. rojstnem dnevu.

23:00
Poročila

Ameriški pesnik, pisatelj in esejist Raymond Carver je v nekem intervjuju dejal, da so njegove zgodbe pokopane v pesmih. Take so tudi njegove pesmi Projektil (posvečena japonskemu pisatelju in prevajalcu Harukiju Murakamiju), Woolworth, 1954 in Secirna dvorana. Pesmi so najverjetneje avtobiografske, vendar jih pesnik zmerom z drobno potezo spremeni v nekaj, kar lahko sprejmemo tudi kot svojo izkušnjo, spoznanje, občutje.

Avtor literarnega dela Raymond Carver,
prevajalec Marko Golja,
režiser Klemen Markovčič,
interpret Pavle Ravnohrib,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
mojstrica zvoka Sonja Strenar.
Posneto 2010.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov