Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 24. jul. 2024

Prvi • Sre, 24. jul.

00:00
Poročila

Radio Ga Ga – nova generacija vsak petek dopoldne razkriva aktualno družbeno-politično dogajanje pri nas in v svetu ter vam postreže s pestrim naborom unikatnih imitacij. S svojo duhovitostjo in ostrim pogledom prinaša zabavo, smeh in razmislek o dogodkih poslušalcem vseh generacij.

01:00
Poročila

Težav in poti do rešitev je toliko kot ljudi. Svoje zgodbe in izkušnje pripovedujejo invalidi, odvisniki, starši otrok s posebnimi potrebami in tisti, ki so se morali spoprijeti s hudo boleznijo. V oddaji se pogovarjamo tudi o težavah v partnerski zvezi, pri vzgoji otrok in komunikaciji med ljudmi.

02:00
Poročila

Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tisto kulturno dogajanje, ki izraža slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Spoštovani, ni mi všeč, da človeško trpljenje tolmačimo kot kazen za greh ali kot zdravilo, da bi se poboljšali. To povzroča preveč travm in meče slabo luč na Boga. Jezus Kristus je taka natolcevanja zanikal. Ko so ga Judje vprašali, kdo je zgrešil, ko je bil sleporojeni ujet v strašno trpljenje, je rekel, da za to ni kriv ne on ne njegovi starši. Če bi bilo trpljenje kazen ali zdravilo, se Jezus Kristus ne bi bojeval proti zlu in ne bi pomagal trpečim, niti sam ne bi šel na križ. Tako učenje je nekrščansko, Bog ni tak. Trpljenje ni samodejno nekaj dobrega in koristnega. Sveto pismo trdi, da je Boga zatajila svoboda, ki jo je Bog podaril človeku. Človeška svoboda, ki je cena resnične ljubezni, se je odpovedala ljubezni. Če bi bili ustvarjeni kot marionetno gledališče lutk na vrvci, bi bil Bog upravičeno glavni krivec. A ker Božja ljubezen vključuje svobodo, s tem prevzema tveganje zlorabe in za trpljenja. Nezaslišano je, da bi bil suvereni Bog odvisen od nas, nepredvidljivih. Da bi se absolutno svobodni Bog ujel v naše odločitve. Kot da nas potrebuje, da bi bil lahko Bog, in bi mu bilo brez nas dolgočasno. Teolog Johannes B. Brantschen pravi, da je to čudež nad čudeži, ker je Bog sam po sebi večni dialog ljubezni v Sveti trojici. Boga, ki noče biti Bog brez nas in noče biti srečen brez nas, ni niti v domišljiji. Samo en odgovor je. Gre za nerazumljivo norost ljubezni, da je pohujšljiva in škandalozna. Bog raje doživlja neuspeh glede vprašanja trpljenja, kot da bi se odpovedal ljubezni, izraženi v svobodi, ki nam jo je podaril. Ne prisega na moč in čudeže, ampak vse stavi na ljubezen. Na svet je poslal svojega Sina, da bi nam povedal, kako noro rad nas ima. Kajti ljubezen lahko prebudi le ljubezen. Na križu vpije njegova trpeča ljubezen, ki je več od sočustvovanja. Kdaj bomo to doumeli? Bog spoštuje našo svobodo, ker želi našo ljubezen. Vsemogočni Bog je popolnoma nemočen, ko ne odgovorimo nanjo. Njegova ljubezen ni vsiljiva, ampak potrpežljiva. Bog od večnosti do večnosti čaka in trpi zaradi nevrnjene ljubezni. Tudi pogubljeni bodo večna bolečina njegove ljubezni, ne kazni. Znani oxfordski profesor Clive S. Lewis je izjavil, da je Božja jeza tekočina, ki teče, ko razrežemo Božjo ljubezen, in ni v nasprotju z njo, ampak je rezultat izražanja. Zakaj dobri Bog dopušča trpljenje, ne da bi posredoval? Zato, ker resno jemlje našo svobodo. Če bi nam odvzel trpljenje, bi nam moral odvzeti tudi svobodo in nas degradirati v marionete. Moral bi nas uničiti, a raje prosi za našo ljubezen. Ve, da bi bila ljubezen brez svobode bistroumni nesmisel, oksimóron, kot leseno železo ali okrogla kocka. Trpeči Kristus ni čudežno stopil s križa, da bi dokazal svojo božanskost, ker nas noče pokoriti s čudeži, ampak želi našo svobodno ljubezen. To mu toliko pomeni, da se raje spušča v tveganje in privoli v zlorabo svobode, s tem pa tudi v svoje trpljenje.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec. V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.

08:00
Poročila

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
55. rojstni dan praznuje Jennifer Lopez, ki se je spominjamo s skladbo Love don't cost a thing

Globalno segrevanje ne prizanaša niti morju, letos smo namreč dosegli nov rekord v številu dni, ko morje presega 30 stopinj Celzija. Vse toplejše morje ima tudi različne negativne vplive na živali in rastline, ki živijo v njem. Kaj se zgodi z ekosistemi, če je v morski vodi pretoplo, izveste v današnji Radiosferi, ki jo je pripravila Lana Furlan.

08:48
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Zanimiv gost in aktualne teme so stalnica osrednjega Intervjuja na Prvem. Vsako sredo ob 10.10.

11:00
Poročila

Mesec poletnih počitnic je že za šolarji in marsikateri izmed njih jih je izkoristil za počitek in lenarjenje. Številni so obiskali morsko obalo in se zabavali v morju in ob njem, nekateri pa so poletne dni izkoristili tudi za obisk hribov in gora. Ker so poletne počitnice dolge, starši pa nimajo toliko dopusta, poiščejo za otroke različne delavnice in varstvo za kratkočasenje, zato bomo tokrat v oddaji Prvi na obisku zavili na poletne počitnice v živalski vrt v Ljubljani. Preverili bomo, kako se imajo mladi počitnikarji, kakšen je dan v počitniškem varstvu in kako oskrbniki poskrbijo za živali v teh vročih poletnih dneh ter izvedeli, kako je ljubljanski živalski vrt ta mesec sodeloval pri zgodovinski vrnitvi živali v naravo.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Stiski rok in smeli načrti spremljajo dopoldanski podpis sporazuma za izdelavo novega električnega twinga v novomeškem Revozu. Renaultova naložba v dolenjski prestolnici, ki jo je podprla država, zagotavlja ohranitev zdajšnjih delovnih mest in zagotavlja nova.

Druge teme:
- Evropska komisija poziva k ureditvi financiranja RTV Slovenija
- Netanjahu ob pritiskih zaradi vojne v Gazi utrjuje vezi z Washingtonom
- Slovenski zastavonoši v Parizu Ana Gros in Benjamin Savšek

Nekateri preostali vsebinski poudarki oddaje:
- Katere mariborske fakultete in študijske smeri imajo po koncu prvega prijavnega roka omejen vpis?
- Ponudbe izvajalcev za obnovo in dograditev vrtca v Framu presegajo razpoložljiva občinska sredstva.
- Občina Sodražica bo gradila kanalizacijsko omrežje v naselju Zamostec.
- V obnovljeni Rustjevi hiši v Ajdovščini bodo odprli doživljajski center pekarske in mlinarske dediščine.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V Parizu se s prvimi tekmovanji začenjajo olimpijske igre. Športni vrhunec poletja bo zaznamovala tudi 197-članska slovenska delegacija z rekordnim številom športnic in športnikov. 90 jih bo nastopilo v francoski prestolnici, kjer bo prvič v zgodovini iger športnic in športnikov enako število. Slovenska reprezentanca se zbira v olimpijski vasi, ki smo jo obiskali pred petkovim odprtjem. Prvi slovenski nastopi bodo jutri, v Studiu ob 17-ih pa se posvetimo pričakovanjem pred igrami in logistiki ob vzpostavitvi slovenske hiše, ki bo prvič odprla vrata tujim gostom. Umeščena v park s še ducatom drugih držav bo predstavljala slovensko središče v Parizu. Gospodarsko, politično in seveda tudi navijaško.

Gosta:

Urška Žolnir Jugovar, prva Slovenka, ki je na olimpijskih igrah slišala Zdravljico;
Matic Švab, logistični in finančni vodja slovenske odprave na olimpijskih igrah v Parizu.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

Na poti v Bremen se oslu pridružijo živali …
Pripoveduje: Bara Levstik.
Napisala: Brata Grimm.
Prevedla: Polonca Kovač.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

25. Študentska delovna brigada ŠOUM je letos v Ljubnem ob Savinji – mladi prostovoljci domačinom pomagajo odstranjevati posledice lanskih katastrofalnih poplav. Med drugim urejajo nabrežine, odstranjujejo odvečno drevje in kosijo teže dostopne bregove – več o vsem tem pa v tokratni oddaji Gymnasium.

21:00
Poročila

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Pesnica in performarka Vida Mokrin Pauer v ciklu z zgovornim naslovom Vpoletjevzetje radoživo raziskuje in ubeseduje radoživost.

Režiserka je Ana Krauthaker,
interpretka Ljerka Belak,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Mirko Marinšek,
urednik oddaje Marko Golja.
Oddaja je bila posneta leta 2012.

V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj zanimivih glasbenih sodelovanj, ki so prinesla odlične skladbe in dokazala, da glasba nima omejitev in da je včasih dobro stopiti izven svojih glasbenih okvirjev.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov