Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 17. avg. 2024

Prvi • Sob, 17. avg.

00:00
Poročila

Romanja so tudi izraz vere. V zadnjem času se vse več pohodnikov na romarske poti odpravi tudi iz drugih osebnih, ne nujno verskih vzgibov. Med najbolj znane poti sodi španski camino v Santiago de Compostello. Gost prve ure nočnega programa bo Rado Sluga, romar, pohodnik, ki je misli prepletel v še eni knjigi o caminu Tinto de verano. Z njim se bo pogovarjala Tjaša Škamperle.

01:00
Poročila

01:10
Ponovitev: NAPOVED PKIL 17.8

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Številni so preroško, celo nekoliko vzhičeno napovedovali – tudi sam sem se strinjal z njimi – da bo epidemija končno spet počlovečila človeštvo. Prišla je ravno v trenutku nekakšne svetovne napetosti, ko smo že vsi počasi slutili, da naš slog življenja, kakršnega smo si ustvarili, dolgoročno ne more zdržati, da bo treba nekaj spremeniti. Epidemija se je zdela kakor prikladna »egiptovska nadloga«, da se bo človeštvo preko nje, posebej njegov bogatejši del, zamislilo nad sabo in spremenilo svoje vzorce, da se bodo stvari končno premaknile v pravo smer.
Pa ni bilo nič od tega. Pravzaprav je ravno narobe, svet je še bolj tak, kot je bil pred tem, bogati so še bolj bogati in reveži še bolj revni, vse, kar smo za zdaj »pridobili« z izrednim stanjem, je bolj ali manj le še povečan strah pred drugimi ljudmi, ki smo se jih že tako bali, še bolj smo ogradili vsak svoj vrtiček, s še višjo ograjo. Egoisti, kolikor smo bili že prej, smo to postali še veliko bolj in še močneje se je razkrinkala prava narava našega sveta: narediti vse, samo da ohranimo lagodnost našega življenja. Ravno tako se je zgodilo v Egiptu po prvi – in še preostalih osmih nadlogah.
Svetopisemski pisatelji so za takšno obnašanje natuhtali izraz »zakrknjenost srca« (2 Mz 7,14), ta beseda vedno govori o kamnitosti srca, o njegovi neobčutljivosti, lahko bi rekli celo trmoglavosti, saj gre za vztrajanje pri svojem za vsako ceno, tudi če človek ve, da ne dela prav. Greha namreč ni v nevednosti, ne, ampak tedaj, kadar vemo, kaj je treba narediti, pa tega ne storimo, ker nočemo tja, kamor nas Bog pošilja, zaradi lagodnosti seveda, zaradi nje se ne damo prepričati o tem, da bi se spremenili. »Skesati se, da bi mu verjeli,« (Mt 21,32) to je tisto, kar Bog čaka od nas, dati se prepričati, da nečesa ne delamo prav, ko nam o tem govorijo tolikera dejstva našega življenja, ki drugo za drugo kapljajo v našo pozornost.
Spreobrnjenje pa je v tem, da smo si sposobni premisliti o določenih stvareh, pri katerih smo, ne vedoč, zakaj, vztrajali. Premisliti, kaj je v danem trenutku pomembnejše, pa čeprav boleče, saj se Božje zahteve zažirajo globoko v naš način življenja. Biti sposoben podvomiti o svojem prav, v tem je spreobrnjenje srca, ki ga pričakuje Jezus od nas, samo to, pustiti dletu v svoje srce.
Ker gre za napor, točno tako, za delo v vinogradu, ki je pravzaprav naše srce ...

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Danes bomo zavili v svet terminologije in povedali več o terminoloških poimenovanjih, ki so razširjena med vrtičkarji, sporočajo pa pomembne lastnosti. Kako si predstavljamo solato – je to jed, postrežena na mizi, ali rastlina na vrtu? Je motovilec solata? Kaj pa berivka? Ste že slišali za rezivko? O vsem tem v tokratni ponovitvi rubrike Kiks – pripravila jo je Tadeja Bizilj, ki je pred mikrofon povabila doc. dr. Matejo Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

08:00
Poročila

Tokrat smo se odpravili v Ljubljano, natančneje v Pionirski dom, kjer so vaši najmlajši sovrstniki ustvarjali čisto pravo glasbeno pravljico. Otroci so nam povedali, kako so dobili zamisel za pravljico, katere vse živali, zmaji in druga pravljična bitja nastopajo v njihovi pravljici. Povprašali pa smo jih tudi, ali imajo kaj treme pred nastopom. Poslušajte nas.

09:00
Poročila

Kako izdelati sončno uro in mavrična očala? In kako zgraditi svojo palačo spomina ali čim hitreje rešiti Rubikovo kocko? Odgovore sta mladim dala Nik Škrlec in Nadina Kosinac na dveh delavnicah v Pionirskem domu v Ljubljani. Preverili smo počitniško razpoloženje in dogajanje v Ljubljani.

11:00
Poročila

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Morski travniki, ki rastejo v plitvih obalnih vodah, so eden izmed ekosistemov, ki zagotavljajo hrano in zatočišče številnim morskim organizmom. Prav tako proizvajajo kisik, zmanjšujejo erozijo, shranjujejo ogljik in so obenem pokazatelj dobre kakovosti morja. O tem obiskovalce portoroške plaže odslej ozavešča informacijska tabla, ki so jo na Okolju Piran postavili v sodelovanju z Zavodom YouSea. O pobudi in pomenu morskih travnikov v današnji oddaji Morje in mi, v kateri bomo prelistali tudi "Ribiški dnevnik od Izole do Savudrije in malo čez", prav posebno knjigo avtorja Marina Sinkoviča, enega zadnjih izolskih ribičev. Slišali boste tudi, kakšno tropsko doživetje načrtujejo v Postojni. Oddajo je pripravila Tjaša Lotrič.

14:00
Poročila

Saj drži, da je lani Nobelovo nagrado za književnost prejel pisatelj in dramatik Jon Fosse in da so drame Henrika Ibsena nenavadno pogosto predmet obravnave na maturitetnem eseju, a v splošnem vendarle lahko rečemo, da norveške književnosti bralke in bralci na Slovenskem ne poznamo prav dobro. No, ta bela lisa na našem literarnem zemljevidu Evrope se je pred nedavnim vsaj malo skrčila, saj je v prevodu Marije Zlatnar Moe pri založbi Beletrina izšla knjiga Peš (ali umetnost divjega in poetičnega življenja), pod katero se podpisuje danes 63-letni norveški pisec Tomas Espedal.
Pričujoče delo se, kakor pravzaprav sporoča že njegov naslov, umešča v bližino potopisa. Tematizira pač izkušnjo z niza krajših in daljših pohajkovanj oziroma potovanj, ki jih Espedalov prvoosebni pripovedovalec, v katerem bržčas smemo prepoznati figuro, precej podobno svojemu avtorju, peš odpravi po domovini in tujini – od Britanije in Španije do Grčije in Turčije. Toda: od kod natanko prihaja ta neodjenljiva, kompulzivna želja po hoji, po vandranju? Od kod sirenski klic ceste? Odgovor smo iskali v tokratnem Sobotnem branju, ko smo pred mikrofonom gostili Marijo Zlatnar Moe.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

Zgornja Savinjska dolina, Solčavsko, Robanov kot, Logarska dolina, Matkov kot … vse to in še marsikaj sestavlja malce skrivnostno, dih jemajoče območje, kjer se vrstijo izjemne naravne danosti, bogata kulturna dediščina in starosvetno izročilo. Ti kraji te preprosto očarajo in čeprav jih v zadnjih letih pogosto bičajo naravne ujme, se njihova lepota ni niti malo zmanjšala. In iz teh krajev, natančneje iz Robanovega kota, prihaja naš današnji gost Jernej Slapnik, ki je svoj poklic in življenje posvetil ohranjanju bogatega izročila solčavskih prednikov. Avtor oddaje je Milan Trobič.

17:00
Poročila

V Pesmi v žepu poslušamo pesmi iz projekta »Besede ne ubogajo več« oziroma »Parole indomite«. Literarno-glasbeni projekt je zasnovala pevka in violončelistka Andrejka Možina, v njem pa je zbrala in uglasbila poezijo osmih slovenskih zamejskih pesnic. Posamezne pesmi v celoto povezuje motiv sanj; v glasbeni izvedbi zasedbe Violoncelli Itineranti se zložijo v slikovit kolaž filmskih prizorov, ki nam skozi oči vsake od pesnic približa doživljanje vsakdanjika na oni strani slovenske zahodne meje.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

Vera in luč je gibanje znotraj Cerkve, skupnost srečevanj, kjer se zbirajo otroci, mladostniki in odrasli z motnjami v duševnem razvoju, njihove družine in prijatelji. Gibanje se je začelo leta 1971 v Lurdu v Franciji, zbralo se je 15.000 ljudi, od tega 4000 »lučk«, kot imenujejo osebe s posebnimi potrebami v gibanju. Do danes se je gibanje razvilo v številnih državah, v Sloveniji deluje od leta 1983.

Zlata ribica potrebuje pomoč!
Pripoveduje: Janko Petrovec.
Napisal: Milan Petek.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1991.

Nocojšnje oddaje, ki jo za vas ureja Jane Weber, boste veseli ljubitelji angleške ljudske glasbe in bluesa. Nastopila bosta kitarist John Renbourn in pevka Jacqui McShee v posnetku koncerta s festivala Okarina.

John Renbourn in Jacqui McShee sta legendi angleške ljudske glasbe. John Renbourn se je rodil leta 1944 v Londonu in je bil eden največjih angleških glasbenikov. Veliko število izdanih albumov kaže na njegovo neverjetno in plodno umetniško pot. Vsekakor je bil karizmatična osebnost in velik virtuoz, ki je navduševal poslušalce po vseh celinah.

S pevko Jacqui McShee, ta se je rodila leta 1943, sta se srečala leta 1968 in nato skupaj delovala v skupini Pentangle. Skupina, njeno glasbo smo vam v naših oddajah že podrobneje predstavili, se je leta 1973 razšla, zadnja leta pred Johnovo smrtjo leta 2015 pa sta John Renbourn in Jacqui McShee vnovič skupaj nastopala in pot ju je zaradi Lea Ličofa in festivala Okarina zanesla tudi v naše kraje. Vrhunsko kitarsko muziciranje Johna in vedno prečudovit glas Jacqui sta zagotovo poslastica za vse ljubitelje folka, saj sta oba velika poznavalca bluesa, srednjeveške ljudske glasbe, jazza, klasike in keltskih balad.

Koncert je na festivalu Okarina na Bledu posnel Dare Novak, oddajo pa je pripravil glasbeni urednik Jane Weber. Sledi tudi seznam skladb nocojšnjega koncerta. Seznam je pripravil naš sodelavec Tomaž Žitnik.

John Renbourn: kitara/guitar; glas/vocal
Jacqui McShee: vokal/vocal

pgm Song Tittle/Naslov pesmi Author/Publisher/Avtor
1 The Trees They Do Grow High Trad.
2 Watch The Stars Trad. (Peggy Seeger?)
3 My Johnny Was A Shoemaker Trad.
4 I Can't Keep From Crying Sometimes Al Kooper
5 Sweet Potatoe Booker T. Jones
6 I Am A Maid That's Deep In Love Trad.
7 Lindsay Archie Fisher
8 Hear The Nightingale Sing Trad.
9 Gettin' There Mose Allison
10 Lord Franklin Trad.
11 Kokomo Blues Kokomo Arnold (ali Trad.)
12 Instrumental??? ???
13 The Cruel Sister Trad.
14 She Moved Thru' The Fair Trad.
15 Turn Your Money Green Furry Lewis (ali Trad.)

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Gospod Piero želi dvigniti gotovino na bankomatu, čeprav ve, da nima sredstev. Dogodek pa postane nenavaden, ko se bankomat začne pogovarjati z njim … Besedilo kratke radijske igre je nastalo v začetku devetdesetih in napoveduje prihodnost spletnega velikega brata, ki pa mu avtor pripiše občutljivost za socialne težave protagonista, s čimer zgodbo prežame tudi z nenavadno milino.

Šestdelni cikel kratkih radijskih iger, nastalih po literarnih predlogah Stefana Bennija, ponuja luciden vpogled v človeka današnjega časa, ki se pogosto potaplja v kaos in dezorientacijo. Odslikava kompleksnosti medčloveških odnosov pa je pogosto prebodena s satirično ostjo, ki uperjena proti sodobni družbi nasmeje in hkrati spodbuja k premisleku.

Režiserka in dramaturginja: Špela Kravogel
Prevajalec: Janko Petrovec
Tonski mojster: Nejc Zupančič

Gospod Piero – Peter Musevski in
Bankomat – Blaž Šef

Uredništvo igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija marca 2018.

23:00
Poročila

Za praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom smo izbrali odlomek iz knjige Nikomah poroča. Iz Prekmurja, natančneje Murske Sobote, prihaja tudi njen avtor Dušan Šarotar, ki bo v središču pozornosti na bližajočem se mednarodnem literarnem festivalu Vilenica. Referenca za njegovo besedilo je znamenita Aristotelova Nikomahova etika, prav etični premislek pa je tudi v središču Šarotarjeve poetične knjige.

Interpretira Blaž Šef,
glasbena oprema Luka Hočevar,
zvok in montaža Urban Gruden,
režija Saška Rakef,
redakcija Tesa Drev Juh,
produkcija 2024.

Glasbena cesta 2.3.1.5. Dub reggae festival Roots in The Woods 2024. Izbor nastopajočih s 6. mednarodnega festivala, ki bo na Pohorju od 22. do 24. avgusta. https://okopislavertvslo.wordpress.com/2024/08/15/dub-reggae-festival-roots-in-the-woods-2024/

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov