Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 4. jul. 2024

Prvi • Čet, 4. jul.

00:00
Poročila

Na začetku nočnega programa bomo predstavili Potapljaško društvo Maribor, ki obstaja že 48 let. Člani so izpeljali že veliko čistilnih akcij, so pa tudi del sistema podvodne reševalne službe. Potapljajo se v morju in v reki, nas pa bodo zanimale predvsem njihove izkušnje v Dravi. Po eni uri prisluhnite oddaji Glasbeni radiogram. Njen gost bo kantavtor Primož Vidovič, ki predstavlja prvenec Carmina humana. Po drugi uri pa bomo v oddaji Glasba s plošč potovali v preteklost z izbrano glasbo Iva Mojzerja.

01:00
Poročila

01:10
Ponovitev: Glasbeni radiogram: Primož Vidovič

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Glasba s plošč: Ivo Mojzer

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

»Rabin, morate mi povedati, kaj naj naredim!« Trgovec z lesom se je znašel pred rabinom Mendelom in začel postopati po njegovi sobi. »Nočem užaliti svojega zeta, ampak nisem prepričan, ali ga naj vključim v svoj posel.«

V rabinovi študijski sobi je bilo dovolj prostora le za enega sprehajalca, zato je moral rabin Mendel obsedeti za svojo mizo. Ker ni vedel, kako rešiti trgovčev problem, je začutil še večjo potrebo po tem, da bi se še sam sprehajal po sobi. Precej nelagodno se je počutil, ko je trgovec še naprej razlagal o svoji zadregi z zetom.

»No,« je končno uspelo rabinu spregovoriti, »obstaja zgodba o starodavnem učenjaku, ki ...«

Trgovec pa je rabina ignoriral in nadaljeval pripovedovanje: »Recimo, da pričakuje, da ga bom podpiral, da lahko še naprej študira. Če pa ga povabim v svoj posel, si bo lahko mislil, da ga ne spoštujem kot strokovnjaka ...«

»Hm, o tem govori malo znani rabinski zakon, ki pravi ...«

Trgovec je naredil še en korak po sobi in se nato obrnil. »Želim si, da bi delal z mano, ampak če si sam ne bo želel delati v mojem poslu, mi ne bo prav nič v pomoč. V tem primeru je že bolje, če ga le podpiram!«

Tedaj je rabin poskusil še enkrat, vstal je in začel: »Če vprašaš mene za nasvet ...«

Ampak trgovca to ni ustavilo: »Če bi le vedel, kaj hoče ...« Za trenutek je zastal in nato skoraj zavpil: »Čakaj! Tako je! Lahko ga preprosto vprašam, kaj hoče. Govoril bom z njim na samem, da ga ne postavim v neroden položaj pred hčerjo.«

Trgovec se je že obrnil, da bi šel skozi vrata, ko je prek rame rekel: »Zares vam hvala, rabin. Vedel sem, da mi boste znali pomagati!«

Čez nekaj časa je rabinova žena, Mimele, zagledala moža, ki se je sprehajal po svoji študijski sobi ves zamišljen. »Kaj te muči?« ga je vprašala. »Oh, Mimele, prava polomija sem kot rabin. Meščani mislijo, da jim pomagam, ampak to le zato, ker pričakujejo, da jim bo rabin pomagal. Prav nič jim nisem v pomoč!«

Rabinova žena je položila roko na njegovo ramo in ga vprašala: »Povej mi, si kdaj pomislil, da je ta trgovec potreboval pomoč v tem, da si molčal, da si ga poslušal ob tem, ko si je on uredil misli?«

Ljudje radi delimo nasvete, svoje izkušnje, priporočila in usmeritve. Običajno je težje prisluhniti sočloveku in mu ponuditi prostor, da osmisli svojo zgodbo in poišče svoje odgovore. To je lahko boljša pomoč kot pa vsi naši nasveti.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 4. julij

06:15
Vreme z meteorologom

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

100 milijard razlogov za radovednost. Tako bi lahko rekli, če bi šteli nevrone v naših možganih. Jutranja rubrika brska po svetu nevroznanosti in ga poljudno predstavlja ob pomoči domačih ter tujih strokovnjakov; pojasnjuje pojave, s katerimi se srečujemo vsak dan, spremlja novosti pri raziskovanju možganov, pojasnjuje delovanje in funkcije tega neverjetnega organa in seveda skrbi tudi za možgansko jutranjo telovadbo. Možgane na dlani najdete tudi med podkasti in na twitterju: @mozganinadlani.

08:00
Poročila

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
Četrtega julija leta 2003 je zaradi težav z ledvicami umrl ameriški pevec Barry White. Spominjamo se ga s skladbo Can't get enought of your love, babe.

Satelit Gaia Evropske vesoljske agencije je pred meseci objavil odkritje najmasivnejše črne luknje, za katero vemo, da je nastala iz zvezde. Več o samem satelitu in pomembnosti tega odkritja, pa tudi o tem, zakaj nekatere zvezde sijejo modro, druge pa rdeče, smo izvedeli na obisku na Astronomskem observatoriju Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Tik pred začetkom poletja smo se podali na Golovec, prisluhnili predavanju prof. dr. Tomaža Zwittra in skupaj z drugimi obiskovalci opazovali zvezde.

08:48
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Gospa Marina ni le zelo aktivna upokojenka, ampak je ena tistih, ki vse, kar delajo, opravljajo z veliko mero dobre volje in ljubezni do sočloveka. Je ena izmed pobudnic demenci prijaznih točk v domu starejših, kjer pomaga, in skupaj z društvom Spominčica izobražuje o tej pomembni bolezni. Poleg tega nas je popeljala po svojih spominih na tistih nekaj let, ki jih je preživela kot sodelavka uredništva za dopisništvo v naši radijski hiši.

11:00
Poročila

Poročilo raziskovalnega oddelka medijske hiše The Economist je pokazalo, da je Slovenija med desetimi državami Srednje Evrope in Baltika v ospredju po odlični dostopnosti zdravil za zdravljenje diseminiranega plazmocitoma. Analiza je razkrila tudi dobro sodelovanje med vsemi, ki so pri nas vključeni v skrb za bolnice in bolnike; pohvalimo se lahko tudi z ustreznim programom celostne rehabilitacije. Pregled stanja pa je razkril tudi nekatere šibke točke in številne izzive, s katerimi se morajo spopasti tako Slovenija kot tudi druge države v regiji. Diseminirani plazmocitom je drugi najpogostejši krvni rak. Inovativne oblike zdravljenja so v zadnjih dvajsetih letih podaljšale preživetje bolnikov za trikrat. Več v Ultrazvoku. Sodelujejo: Gerard Dunleavy (The Economist Impact), Kristina Modic (Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo) in hematologa dr. Matjaž Sever in dr. Samo Zver (UKC Ljubljana).
Pripravil Iztok Konc.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Ob hitrem porastu nizkocenovnih električnih avtomobilov iz Kitajske na trgih Evropske unije in pritožbah evropskih proizvajalcev zaradi nepoštene konkurence bo Evropska komisija z jutrišnjim dnem uvedla začasne dodatne carine na kitajske električne avtomobile. Predvsem nemška avtomobilska panoga dvomi o učinkih ukrepa, saj je zanje tudi Kitajska pomemben trg. Kitajske oblasti medtem napovedujejo ukrepe za zaščito svojih podjetij.

Druge teme:
- Civilna družba nasprotuje načrtu plavajoče sončne elektrarne na Družmirskem oziroma Šoštanjskem jezeru.
- Predstavitev projekta oživitve Kanina odpovedana, vlagatelji čakajo na sestanek z ministrstvom za infrastrukturo.
- Zveza potrošnikov zbira podpise za uzakonitev pravice do brezplačnega dostopa do vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih.

Ostali poudarki oddaje:
- bodo v Žitkovcih v občini Dobrovnik že konec tega leta začeli postavljati največje rastlinjake pri nas?,
- v Mariboru je vse manj brezplačnih parkirnih mest,
- s KrasPass gourmet lahko obiskovalci dobre tri mesece spoznavajo lokalne dobrote ter kraško pokrajino in dediščino,
- v Novem mestu pa ne bo poletnega mrtvila, glasbeni festival Novomeško poletje - je dobro sprejet.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Vse večja kupna moč svetovnega prebivalstva in tehnološki napredek na področju mobilnosti temeljito spreminjata prakse v turizmu, tudi v smeri nenadzorovane turistične rasti. Velika koncentracija turistov prinaša pozitivne ekonomske učinke na lokalno ekonomijo, a hkrati ob preseganju okoljskih in infrastrukturnih zmogljivosti niža kvaliteto življenja lokalnih skupnosti. Koliko turistov še lahko prenesejo naše najbolj vroče turistične točke? Kako turistično ponudbo narediti bolj trajnostno? Kakšna mora biti strategija razvoja turizma, da se prepreči nastanek negativnih učinkov množičnega turizma?

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

S kolesom moraš biti prijazen …
Pripoveduje: Pavle Ravnohrib.
Napisala: Ida Mlakar.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2008.

Avgusta lani je okroglo obletnico praznoval citrar Miha Dovžan. Letos ga žal ni več med nami. Poslovil se je konec maja. Ostajajo pa zvoki njegovih citer, ki smo jih septembra lani poslušali v ciklu treh oddaj, posvečenih njemu. Tokrat poslušate reprizo prve izmed njih.
Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravlja glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Pisatelj Nathaniel Hawthorne, ki se je rodil pred 220 leti, sodi med ameriške klasike 19. stoletja, ki so močno zaznamovali književnost ne samo 19., ampak tudi 20. stoletja. Hawthorne je bil časnikar, nekaj časa pa inšpektor pri carini in konzul v Angliji. Zaslovel je z zbirko novel Dvakrat povedane zgodbe, njegovi romani pa prikazujejo življenje v tradicionalnem ameriškem puritanskem okolju. Škrlatno znamenje obravnava vprašanja posameznikovega greha, krivde, dostojanstva in sprejemanja družbe, temi krivde in kaznovanja pa je z namigi na čarovništvo obravnaval tudi v romanu Hiša sedmerih zatrepov. Na ta romana, prevedla sta ju Janez in Bogdan Gradišnik, se je leta 2004 osredotočil avtor Literarnega večera Tone Frelih.

Inrerpret Aleš Valič,
napovedovalca Jasna Potočnik Topler in Jure Franko,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Staš Janež,
asistent zvoka Zmago Frece,
režiser Gregor Tozon.
Redaktorja Marjan Kovačevič Beltram, Staša Grahek (ponovitev).
Produkcija 2004.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V kantavtorskem poletju je danes z nami zasedba Hamlet Express. Tik pred koncem leta 2023 je izšel njen šesti album Fantom svobode, ki se je februarja udejanjil tudi kot vinilna plošča, v Pesmi v žepu pa nam ga je predstavil avtor pesmi in vodja zasedbe, pesnik in kantavtor Andraž Polič. Deseterica pesmi, med njimi dve instrumentalni, nas povabi na popotovanje po raznovrstnih glasbenih pokrajinah.

23:00
Poročila

Leta 1955 rojeni škotski književnik John Burnside se je najprej ukvarjal z računalniškim programiranjem, z leposlovjem pa izraziteje šele po letu 1996, ko se je odločil za poklic svobodnega pisatelja. Prvo pesniško zbirko z naslovom Obroč je objavil leta 1988 in zanjo že prejel ugledno škotsko priznanje. Njegov opus obsega več kot 30 knjig poezije in romanov, kritiki pa so ga označili za pesnika filozofskega, ekološkega in spiritualnega pogleda na svet. John Burnside je umrl 29. maja letos in velja za enega najbolj priznanih in nagrajevanih sodobnih škotskih književnikov.

Avtor literarnega dela: John Burnside;
avtor prevoda: Veno Taufer;
režiser: Jože Valentič;
interpret: Janez Starina;
glasbena opremljevalka: Nataša Zager;
mojstrica zvoka: Sonja Strenar;
urednica oddaje: Tina Kozin,
produkcija 2010.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov