Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 6. jul. 2024

Prvi • Sob, 6. jul.

00:00
Poročila

Radio Koper je na nočni klepet povabil zelo zanimivo in védro osebnost, ki je z zapisi, razstavami in organizacijo dogodkov že pustila sled v mestu. To je prebivalka Bošadrage, Mirella Baruca, dekle, polno načrtov in idej, ki strastno raziskuje zgodovino mesta in meščanov, trenutke lovi v zanimive fotografije ali pa svoje občutke z barvami prelije na slikarsko platno. Rada pleše, še posebej na glasbo 80-ih in 90-ih let. Na družabnem omrežju je svoje zveste bralce povabila v posebno skupino, ŠTORJE IZ ŠKRINJE, za katero zapisuje zgodbe o nekdanjem življenju v Kopru in zabavne dialoge v dialektu s svojo nono Vanco Bomba iz Bošadrage. Mirella Baruca je za stike z javnostmi skrbela v Istrabenzu in na Univerzi na Primorskem. Zdaj je na univerzi zaposlena kot predstojnica tajništva. Njena življenjska zgodba je zanimiva in navdihujoča. K poslušanju pogovora z nasmejano Kóprčanko vas nekaj minut po polnoči vabi Mojca Klarič, ki ji bo za začetek zastavila vprašanje, zakaj je Koper najlepše mesto.

01:00
Poročila

01:10
Ponovitev: Morje in mi

01:30
Ponovitev: NOČNI RA KP (06.07.2024) DRUGA URA_2

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Glasba iz hendrixa ali glasbena oddaja

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Aleksander Javornik iz Žalca je najbolj prepoznaven slovenski navijač. Njegova podoba z zeleno kravato, kapo, slovensko zastavo na majici ter s kartonastim pokalom v rokah se je športnim navdušencem že globoko vtisnila v spomin. O njem vse bolj pogosto poročajo tudi tuji mediji.

Pesnica in pisateljica Berta Golob nas v današnji ponovljeni Duhovni misli opozarja veliko vrednost izkušenj v različnih življenjskih situacijah. Tudi iz neuspehov se lahko veliko naučimo.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 6. 7.

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Jezikovna svetovalnica je znano spletno mesto, kjer raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU širši javnosti odgovarjajo na splošna jezikovna vprašanja, ki jih s priročniki na Fran.si ni mogoče v celoti razrešiti. Manj ljudi pa ve, da prosto dostopna na spletu obstaja tudi Terminološka svetovalnica, ki je namenjena področnim strokovnjakom, pa tudi vsem, ki se srečujejo s terminološkimi problemi. Torej jih zanima, kako naj poimenujejo nov pojem, ki v slovenščini še nima ustreznice, ali kako naj za že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj, smiselno izberejo najustreznejše. Na primer: »izraz team building« ali »jačanje tima, izgradnja tima«? »Tapniti« ali »kratko se dotakniti«? Kdo torej priskoči na pomoč, ko se v strokovnih krogih pojavi jezikovna dilema?

08:00
Poročila

V oddaji Radijski ringaraja bomo spoznali dve počitniški aktivnosti. Najprej se bomo odpravili v Mestni muzej Ljubljana, kjer so pripravil Poletne muzejske dogodivščine. In kaj vse so tam počeli otroci, ki so se udeležili počitniško obarvanega muzejskega tedna? Spoznali so ljubljanski mestni muzej, ljubljanske mostove, potovali so v čas drugačnih oblek in v prostor vodnega kroga. Obiskal jih je tudi naš radijski mikrofon in veliko zanimivih stvari so povedali. Tudi to, kako so postali gusarji, ki muzej raziskujejo od kleti do podstrešja. Z muzejskih hodnikov pa se bomo sprehodili še med knjižne platnice in spoznali otroke, ki so se udeležili letošnje izvedbe projekta Poletavci, mladi bralci.

09:00
Poročila

Z nami bodo udeleženci Poletne šole gradnje in okolja, ki je potekala na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. Za učence od 12. leta dalje so pripravili številne zanimive aktivnosti, na katerih so lahko spoznali delo inženirjev gradbeništva, geodezije in vodarstva. Povedali nam bodo, kako se postavi most, zasnuje stanovanjska soseska in še marsikaj.

11:00
Poročila

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13:40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

14:00
Poročila

Znamenita vesoljska saga, v kateri človeštvo naseljuje celotno galaksijo, a galaktičnemu cesarstvu grozi neizbežni propad.

Isaac Asimov je eno velikih imen znanstvene fantastike 20. stoletja. Njegov vpliv na zamišljanje možnih prihodnosti lahko občutimo še danes. Izjemno priljubljene in vplivne so bile njegove zgodbe o robotih, v katerih je vzpostavil svoje znamenite tri zakone robotike. Drugi daljnosežni vpliv pisanja Isaaca Asimova pa so Temelji, prva vesoljska saga, v kateri je dogajanje v celoti prestavljeno v vesolje, s čimer je Asimov utemeljil tudi žanr t. i. vesoljske opere.
Galaktično cesarstvo je sicer na videz na vrhuncu moči in sijaja, a napoveduje se mu neizbežni propad. Največji matematik galaksije Hari Seldon in utemeljitelj nove vede – psihozgodovine, izračuna, da propada ni mogoče preprečiti, možno je edino skrajšati obdobje vojn, ki bo sledilo. Da bi ta načrt uresničili, Seldon ustanovi Temelje, zametek nove civilizacije na samem robu galaksije. Kako se spopadajo s to nikakor ne lahko nalogo, sledimo v trilogiji Temelji skozi 400 let napete medplanetarne politike.
Temelji, ki jih je prevedel Igor Harb, so izšli pri Cankarjevi založbi.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

Katarina Stegnar je igralka in performerka, ki na slovenski uprizoritveni sceni pušča globok pečat. Med drugim sodeluje pri platformi za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti Via Negativa, je članica kolektiva Beton Ltd., od leta 2014 pa je zaposlena v Slovenskem mladinskem gledališču. Za svoje delo je prejela več nagrad, leta 2016 tudi nagrado Prešernovega sklada. Je družbeno angažirana in glasno zagovarja pravice šibkejših. Za oddajo Razkošje v glavi se je s Katarino Stegnar pogovarjal Miha Žorž

17:00
Poročila

V kantavtorskem poletju je danes z nami zasedba Hamlet Express. Tik pred koncem leta 2023 je izšel njen 6. album »Fantom svobode«, ki se je februarja udejanjil tudi kot vinilna plošča, v Pesmi v žepu pa nam ga je predstavil avtor pesmi in vodja zasedbe, pesnik in kantavtor Andraž Polič. Deseterica pesmi, med njimi dve instrumentalni, nas povabi na popotovanje po raznovrstnih glasbenih pokrajinah.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

Oratorij je počitniški program za otroke, ki ga pripravljajo mladi prostovoljci. Vsako leto poteka že v 300 krajih po Sloveniji, med seboj pa združi otroke, mlade in odrasle. Kakšen je utrip v Slovenskih goricah? Obiskali smo župnijo Sv. Urban – Destrnik. Skozi oddajo pa nas popeljejo: Mirjana Fladung, ki je že več kot 10 let voditeljica Oratorija, otroci in mladi, župnik Jože Škofič, animatorka Eva Petek, pa tudi ena izmed staršev Nina Horvat, ki svoje otroke redno vključujejo v Oratorij.

Čarobna pahljača vam zna pričarati mladost …
Pripoveduje: Marjana Klanšek.
Japonska ljudska pravljica.
Prevedla: Zdenka Jerman.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Sobotni glasbeni večer je tokrat posvečen Tomažu Pengovu ter njegovemu prvencu Odpotovanja, kultni prvi neodvisni plošči s področja popularne glasbe v nekdanji Jugoslaviji. Petdeset let po nastanku originala je pri ZKP RTV Slovenija izšla nova, restavrirana jubilejna izdaja na vinilu, obenem pa je v uredništvu dokumentarnih oddaj TV Slovenija nastal film »V odmevu nekega stranišča«, ki ga bo mogoče videti jeseni.
V prvi uri bomo poslušali glasbenodokumentarno oddajo »Pol stoletja Odpotovanj«, ki je bila prvič na sporedu v dveh terminih oddaje Pesem v žepu v prvi polovici meseca junija. V pripovedi se bodo prepletali tri rdeče niti: zgodba o nastanku Odpotovanj pred petdesetimi leti, današnji pogled na to ploščo, ki se zrcali v novem dokumentarnem filmu in novi restavrirani vinilni izdaji, ter Odpotovanja sama: njihova vsebina in sporočilnost, ki sta ploščo že ob njenem nastanku povzdignili med brezčasne umetniške izdelke.
Ob enaindvajsetih pa se bomo preselili na koncert Tomaža Pengova v Klubu K4, ki ga je 28. novembra 1994 posnel Radio Slovenija.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Starostnika Tine in Jože sta oskrbovanca doma počitka v Domžalah, ki želita dobiti kapučino. A kaj, ko se je v njuni okolici vse spremenilo – z njima vred.

Režiserka in dramaturginja: Špela Kravogel
Tonski mojster: Miro Marinšek

Tine – Branko Završan
Jože – Marko Okorn
Natakarica – Nina Valič

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2010.

23:00
Poročila

V tokratnem Literarnem nokturnu predstavljamo kratko zgodbo pisatelja Zorana Kneževića z naslovom Oči Bajre Bešlića. Knežević je na literarno prizorišče stopil pred skoraj dvajsetimi leti z objavami kratkih zgodb v literarnih revijah. Pozneje jih je zbral v knjigi Dvoživke umirajo dvakrat in zanjo leta 2014 prejel nagrado za najboljši prvenec. Avtor, rojen v Srbiji, je zmagal tudi na našem radijskem natečaju za kratko zgodbo. V omenjeni zgodbi preigrava zanj značilne teme – usode malih ljudi ter družbeno neenakost.


Interpret: Milan Štefe,
režiser: Jože Valentič,
tonski mojster: Nejc Zupančič,
urednika oddaje: Matej Juh, Ana Rozman (ponovitev),
leto nastanka: 2012.

Glasbena cesta 2.3.1.5. Mdou Moctar: Funeral for Justice. Upor proti novodobnemu belskemu neokolonializmu na albumu tuareškega psihedeličnega rockerja, hm, HC punkerja … https://okopislavertvslo.wordpress.com/2024/07/04/mdou-moctar-funeral-for-justice/

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov