Za Slovenijo je bilo leto 2010 burno leto. Foto: Reuters
Za Slovenijo je bilo leto 2010 burno leto. Foto: Reuters

Gospodarska kriza je na Slovenijo močno pritisnila že v letu 2009, vendar so njene posledice postale najvidnejše v letošnjem letu. Kar nekaj velikih podjetij je zabredlo v hude težave oziroma stečaj, med njimi pa so najbolj bodli oči Prevent, Merkur in Vegrad.

Ljudem se je zagotovo najbolj usedla v spomin afera z bulmastifi, na prepihu pa je bil tudi sin ljubljanskega župana, ki je pozval k uboju enega izmed novinarjev.
Doživeli smo tudi aretacijo poslanca SNS-a Srečka Prijatelja zaradi izsiljevanja in groženj, pred sodnikom pa sta se znašla tudi Karl Erjavec in Zmago Jelinčič.
V poznem poletju smo bili priča uničujočim poplavam, ki jih mnogi niso pomnili in ki so pokazale na vse šibkosti trenutnega zaščitnega stanja, zlasti v Ljubljani. Tudi politično področje je bilo burno. Vrstile so se napovedi interpelacij, odstopi v vladi so se vrstili drug za drugim, prvič pa je padla tudi ustavna obtožba predsednika republike.

Slovenskemu premierju Borutu Pahorju je končno uspel veliki met, saj so državljani na referendumu potrdili arbitražni sporazum, ki naj bi uredil mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško. Priča smo bili tudi lokalnim volitvam, ki pa večjih sprememb niso prinesle. Izjema je bil le piranski župan, ki si je prislužil celo prispevek na CNN-u.
Naslovnice medijev so polnili tudi spori v pravosodju, zlasti spor med ministrom Alešem Zalarjem in prvo tožilko Barbaro Brezigar, ki je celo zamajal koalicijo. Zelo dejavni so bili tudi sindikati in druge družbene skupine, ki so polnili ulice prestolnice.