Ruski dokument Ryana Fogla. Foto: EPA
Ruski dokument Ryana Fogla. Foto: EPA
Ryan Fogle
FSB dodaja, da je ameriška obveščevalna služba v zadnjem času poskušala večkrat novačiti osebje ruskih agencij in posebnih enot, ki pa so jih še pravočasno ustavili ruski protiobveščevalci. Foto: EPA
Ryan Fogle
Rusija je že zahtevala, da ameriški tajni agent nemudoma zapusti državo. Foto: EPA

Poln kovček denarja, tehnični pripomočki, tudi tisti za spreminjanje videza, in navodila za novačenje ruskega agenta so bili zadosten razlog, da je ruska obveščevalna služba aretirala domnevnega agenta ameriške obveščevalne službe Cia Ryana Christopherja Fogla.

"Dragi prijatelj. To je plačilo od nekoga, na katerega si s svojim profesionalizmom naredil velik vtis in ki bi rad v prihodnosti s tabo sodeloval. Tvoja varnost je tudi za nas zelo pomembna. Zato smo se odločili, da stopimo s tabo v stik na takšen način. Tudi v prihodnje bomo poskrbeli, da bo naša komunikacija potekala v tajnosti in varno,” je zapis v prvem odstavku pisma, ki so ga našli pri svetlolasem, kratkopostriženem ameriškem tajnem agentu.
Ryan Christopher Fogle je delal pod krinko uslužbenca na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi, trdi FSB, čeprav na ameriškem veleposlaništvu aretacije še niso komentirali. Folga je Rusija že razglasila za nezaželeno osebo in zahtevala, naj nemudoma zapusti državo.

"Za koristne informacije plačamo bonus"
Pismo je objavljeno na spletni strani RT.com, njegova vsebina pa je zgovorna. Razkriva namreč, da je imel agent pri sebi 100.000 dolarjev. "Nagrada pa bo še bogatejša, če boš pripravljen odgovoriti na določena vprašanja. V skladu s tem ti ponujamo milijon dolarjev na leto za dolgoročno sodelovanje, za koristne informacije plačamo tudi bonus," je še zapisano v pismu.

Previdnost ni nikoli odveč
Nadaljnja vsebina pisma nato razkriva korak za korakom, kako naj se ruski agent odzove na povabilo. Med drugim je opisano tudi to, kako naj odpre svoj račun na Gmailu, v katerega ne sme vpisati svojih resničnih podatkov, kot je telefonska številka ali kakšen drugi spletni naslovi.

"Če boš v kavarni za odprtje računa uporabil Notebook ali drugo prenosno napravo, kot je tablični računalnik, ne uporabljaj naprave, ki jo uporabljaš tudi sicer v osebne namene. Če je le mogoče, si kupi novo napravo (plačaj v gotovini), s katero boš komuniciral. Stroške nakupa ti bomo povrnili,” pravi zapisano navodilo, ki se v šestih odstavkih razteza čez eno stran belega lista A4 in je na koncu podpisano s "Tvoji prijatelji".

To ni bil prvi primer
Incident se je zgodil v obdobju, ko so odnosi med ZDA in Rusijo že tako ohlajeni zaradi krize v Siriji in zaskrbljenosti Washingtona nad kršenjem človekovih pravic pod vladavino ruskega predsednika Vladimirja Putina. Res pa je, da sta se državi po napadu na bostonskem maratonu zavezali, da se bosta skupaj borili proti terorizmu.