Ameriški predsednik Joe Biden in izraelski premier Benjamin Netanjahu v Izraelu po začetku vojne v Gazi. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden in izraelski premier Benjamin Netanjahu v Izraelu po začetku vojne v Gazi. Foto: Reuters

Na eni strani, da bi utrdil zavezništvo z ZDA, na drugi, da bi domači javnosti pokazal, da je še vedno voditelj, ki je povsod dobrodošel. V skladu s prvotnim načrtom naj bi se v ponedeljek sešel s predsednikom Bidnom, a se to ne bo zgodilo, saj je slednji sporočil, da bo še vsaj naslednje tri dni okreval po okužbi s covidom.

Trump je na drugi strani zaseden s svojo predsedniško kampanjo in naj vsaj do srede zvečer ne bi imel časa, ni pa gotovo, da bo sploh sprejel izraelskega premierja, nekoč zaveznika, celo prijatelja. Vendar že od izvolitve Bidna, ko je Netanjahu pohitel z osladno video čestitke, nista v dobrih odnosih.

Se pa bo izraelski premier najverjetneje še pred nagovorom ameriškemu kongresu sestal s podpredsednico Kamalo Harris, novo demokratsko predsedniško kandidatko. Ugiba se, kakšna bi bila njena politika do Bližnjega vzhoda. Bi bila bolj kritična do Izraela kot predsednik Biden?

Ta je tudi po izstopu po volilne tekme zatrdil, da se bo še naprej trudil za končanje vojne v Gazi in izpustitev talcev, med njimi so tudi ameriški državljani. Pričakovati je, da bo Netanjahu skušal zgladiti odnose tako z demokrati kot republikanci, ter zagotoviti Izraelu neomajno podporo kot tudi nemoteno dostavo orožja.