Cameron je z obiskom Amritsarja zaključil s tridnevnim obiskom Indije. Foto: EPA
Cameron je z obiskom Amritsarja zaključil s tridnevnim obiskom Indije. Foto: EPA

Cameron, ki se je mudil na tridnevnem obisku v Indiji, je izrazil obžalovanje zaradi tega "sramotnega dogodka v britanski zgodovini", a se ni opravičil. Pojasnil je namreč, da gre za dogodek, ki se je zgodil 40 let pred njegovim rojstvom in ki ga je že takratna britanska vlada upravičeno obsodila.

Pokol so doslej britanski premierji že obžalovali, a nihče tega ni storil na samem prizorišču zločina v parku Jallianwala Bagh. Tam je Cameron v spominskem parku položil venec in se vpisal v knjigo obiskovalcev. V njej je izrazil globoko obžalovanje zaradi dogodka in poudaril, "da ne smemo nikoli pozabiti, kaj se je tu zgodilo".

13. aprila leta 1919 so britanski vojaki v parku streljali na več tisoč neoboroženih indijskih civilistov, ki so mirno protestirali kljub prepovedi javnih zborovanj. Civilistom so najprej zaprli izhode iz parka, nato pa so nanje streljali, dokler jim ni zmanjkalo streliva. Britanci navajajo, da so ubili 379 ljudi, medtem ko Indijci trdijo, da je bilo žrtev okoli tisoč

Že leta 1920 je pokol kot "pošasten" obsodil takratni obrambni minister Winston Churchill. Leta 1997 je venec na prizorišču pokola položila kraljica Elizabeta II.

Pokol je bil eden od pomembnejših dogodkov, ki so vzpodbudili nenasilno gibanje Mahatme Gandija za neodvisnost.

Indijski volivci pomembni
Cameron, ki je s tem sklenil tridnevni obisk v Indiji, je pred tem v spremstvu indijskih gostiteljev v Amritsarju obiskal tudi znameniti zlati temelj, najsvetejši kraj za sikhe, ki jih sicer v Veliki Britaniji živi kakih 800.000.

Po navedbah britanskih medijev bi lahko bili ti volivci pomembni za splošne volitve leta 2015. V Veliki Britaniji živi kakih 1,5 milijona prebivalcev indijskega porekla.

Camerona, za katerega je bil to drugi obisk v Indiji od nastopa položaja maja 2010, je spremljala številna, stočlanska gospodarska delegacija, v torek pa se je sešel tudi s premierjem Manmohanom Singhom.