Cessna CJ2+ je eno izmed štirih letal, ki so na seznamu hrvaške agencije za civilno letalstvo. Foto: www.cessna.com
Cessna CJ2+ je eno izmed štirih letal, ki so na seznamu hrvaške agencije za civilno letalstvo. Foto: www.cessna.com
Zoran Milanović
Milanović se mora zagovarjati pred očitki glede nakupa novega letala. Foto: EPA

Vlada ne kupuje letala zaradi razvajenosti svojih članov, temveč je dala soglasje za nakup letala za potrebe agencije za civilno letalstvo, je poudaril Milanović, ki meni, da negativnih odzivov verjetno ne bi bilo, če vlada o tem ne bi javno razpravljala na svoji seji.

Premier je pohvalil preglednost delovanja vlade pri tem primeru in dodal, da agencija lahko kupi tudi deset letal, če lahko upraviči njihov nakup, so pa hkrati odgovorni za morebitne napačne odločitve.

Po besedah Milanovića bodo lahko letalo uporabljali tudi za vladne potrebe, a kritiki trdijo, da gre za nepotreben luksuz vlade, ki ji zamerijo, da kupuje novo letalo kljub velikim proračunskim luknjam.

Po poročanju hrvaških medijev namerava agencija za nakup letala odšteti 65 milijonov kun oziroma 8,5 milijona evrov.

Za reševanje in prevoze državnih uradnikov
Hrvaška agencija za civilno letalstvo nakup novega letala upravičuje s potrebo po izboljšanju varnostnih standardov v letalskem prometu na Hrvaškem, saj bodo z njim lahko preverjali navigacijske sisteme na hrvaških letališčih, uporabljali pa ga bodo tudi za reševalne operacije in prevoz državnih uradnikov.

V agenciji pravijo, da je projekt nakupa letala šele na začetku. Izdelali so študijo, ki je pokazala, da je projekt trajnostno upravičen. Evropska komisija je sicer pred kratkim sporočila, da so dvakrat zavrnili projekt financiranja nakupa hrvaškega letala, ker gre za več denarja, kot ga lahko zagotovijo iz obstoječih programov IPA.

Hrvaški mediji so poročali, da v agenciji obravnavajo nakup enega izmed štirih modelov letal, in sicer cessne CJ2+, piaggia anavni, beechcrafta king air in beechcrafta hawker 400 XPR.

Vsako izmed omenjenih letal stane od šest do sedem milijonov ameriških dolarjev, vrednost dodatne opreme za naloge, ki jih predvideva agencija, pa je približno 3,5 milijona evrov.