Obiskovalci shoda v Marylandu pričakujejo govor predsednika Joeja Bidna in podpredsednice Kamale Harris. Foto: Reuters
Obiskovalci shoda v Marylandu pričakujejo govor predsednika Joeja Bidna in podpredsednice Kamale Harris. Foto: Reuters

Dogovor bo v prvem letu starejšim Američanom prihranil 1,5 milijarde dolarjev, zvezni shemi zdravstvenega zavarovanja Medicare pa šest milijard dolarjev, so sporočili iz Bele hiše.

"Več milijonov Američanov je moralo leta izbirati med nakupom zdravil in hrane," je opozoril Biden. "Borili smo se in zmagali," je poudaril.

Cene zdravil, ki v ZDA niso regulirane na državni ravni, so pogosto precej višje kot v drugih državah. Američani morajo kljub visokim zavarovalnim premijam pogosto zdravila, ki jim jih predpišejo zdravniki, plačati iz lastnega žepa, poroča AFP.

Harris je znižanje visokih cen postavila za temelj svoje volilne kampanje, prvi pa je v predvolilnem letu s tem odmevno nastopil demokratski kandidat John Kerry leta 2005, vendar je izgubil volitve proti Georgeu Bushu mlajšemu.

Za njim je to napovedoval tudi demokrat Barack Obama, ki pa je odnehal zaradi upora farmacevtskih podjetij, ki niso hotela izgubiti visokih dobičkov in so vlagala tožbe v času, ko si je prizadeval za potrditev svoje zgodovinske zdravstvene reforme.

Biden o pogajanjih zvezne vlade s farmacevtskimi podjetji za znižanje cen zdravil na recepte govori že od začetka svojega mandata, leta 2023 mu je uspelo doseči opazno znižanje cen inzulina, zdaj pa mu je uspel velik met. Ceno bodo znižali desetim zdravilom, med drugim za sladkorne bolnike, tiste s srčnim popuščanjem in za preprečevanje krvnih strdkov.

"Danes prvič v zgodovini naznanjamo, da je Medicare dosegel dogovor o novih nižjih cenah za vseh deset zdravil, ki so bila izbrana za prvi krog pogajanj. Ta zgodovinska prelomnica je postala mogoča zaradi potrditve zakona o znižanju inflacije, pri čemer je podpredsednica Harris prispevala v senatu odločilni glas. Za zakon ni glasoval noben republikanec," je v predvolilno naravnani izjavi sporočil Biden.

Biden in Harris bosta skupaj nagovorila privržence v Baltimoru