Kritiki trdijo, da je ZN premalo odziven, prepočasen in neodločen, ko je treba ukrepati. Foto: EPA
Kritiki trdijo, da je ZN premalo odziven, prepočasen in neodločen, ko je treba ukrepati. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Banov predhodnik na čelu Združenih narodov je bil Ganec Kofi Anan. Foto: EPA

Dan Združenih narodov praznujemo v spomin na 24. oktober leta 1945, ko so vse stalne članice Varnostnega sveta ZN-a in večina ustanovnih članic organizacije ratificirale ustanovno listino te organizacije. Članice te splošne mednarodne organizacije, ki ima sedež v New Yorku in jo trenutno vodi generalni sekretar, Južni Korejec Ban Ki Mun, so skoraj vse države sveta.

Ob ustanovitvi leta 1945 so ustanovne članice v novi organizaciji videle predvsem skrbnika mednarodnega miru in varnosti v prizadevanjih, da se takrat končana morija druge svetovne vojne ne bi več ponovila. Odtlej je ZN prehodil že dolgo pot od obnove pogorišč druge svetovne vojne do obravnave kompleksnih, medsebojno prepletenih sodobnih globalnih izzivov, pred katerimi je organizacija danes.

V Slovenj Gradcu govoril minister Žbogar
Tradicionalno se med slovenskimi mesti posebej slovesno tega dne spomnijo v Slovenj Gradcu, ki so mu Združeni narodi leta 1989 podelili naziv mesto glasnik miru. Koroško mesto kulturo miru in nenasilja vključuje v številne aktivnosti, ki vsako leto vrhunec dosežejo oktobra, ko prireditve pred 24. oktobrom potekajo kar ves teden.

Osrednja proslava je potekala v četrtek, na njej je bil osrednji govorec zunanji minister Samuel Žbogar. Poudaril je, da ima Slovenija, čeprav ni med največjimi članicami ZN-a, v svetovni organizaciji svoj glas, ugled in prepoznavnost. Slovenija je po njegovih besedah aktivna na številnih področjih delovanja organizacije.

Slovenija znova kandidira za Varnostni svet
Žbogar je prepričan, da lahko Slovenija, ki kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta za obdobje 2012-2013, v ta 15-članski organ prinese nove poglede in nove teme, ki bodo odražale spremenjen koncept varnosti, ki presega ozka geopolitična pojmovanja in vključuje tudi razvojne elemente, vprašanja človekovih pravic in odzivanje na hitre spremembe sodobnega globaliziranega sveta. Ob tem je minister izpostavil, da bo ravno nadaljevanje takega pristopa tudi v prihodnje ostalo slovenska zunanjepolitična prioriteta, in sicer predvsem na področju človekovih pravic in sodobnih globalnih izzivih v okviru uresničitve razvojnih ciljev tisočletja z mehanizmi mednarodnega razvojnega sodelovanja, mednarodnega kazenskega pravosodja ter z razorožitvenimi mehanizmi.

Minister Žbogar je ob tej priložnosti obenem izrazil zadovoljstvo, da se večina ciljev, ki jih slovenske predstavnice in predstavniki skušajo doseči s svojim delovanjem v Združenih narodih, ujema in dopolnjuje z ideali, ki jih zastopa Slovenj Gradec skupaj z drugimi partnerskimi mesti – glasniki miru, ter izrazil pripravljenost za nadaljnje sodelovanje z mestom na tem področju.

"Storiti moramo več"
Generalni sekretar Ban Ki Mun je ob tem dnevu vse državljane sveta spomnil, da je to odlična priložnost "za ponovno utrditev splošnih vrednot, ko so strpnost, spoštovanje in človeško dostojanstvo", hkrati pa poudaril pomen napredka pri pismenosti, pričakovani življenjski dobi, razširjanju tehnologije in prednostih demokracije ter pravne države.

"Predvsem pa je dan ZN-a dan, na katerega se moramo zavezati, da bomo skušali storiti več za tiste, ki so ujeti v oboroženih spopadih, za boj proti podnebnim spremembam, za odvrnitev od jedrske katastrofe. Storiti moramo več za to, da bi ženske in dekleta imele enake možnosti in da bi dvignili glas proti nepravicam in nekaznovanosti."